Witam
... z racji, że na naszym forum jest coraz wiecej nowych touranów 5T1 a co za tym idzie na ich pokładach znajdują się nowe "jednostki" MIB, MIB2, także co niektórzy posiadaja je w swoich PQ35, pomyślałem, że warto by załozyc bliżniaczy temat do RNS510
W tym wątku mozna podawać linki np. do nowych map, ciekawych aplikacji oraz ogólnie prowadzic dyskusję na temat Discover, Composition Media...
Na początek link do niektórych aplikacji "Mirror link":
fajny pomysł co prawda ja na razie zamontowałem sobie w caddy Rcd330g+ ale mirror link już jest itd. a już zauważyłem że nie wszystkie telefony działają. Po za tym radio ciekawe bluetooth, usb, sd działa świetnie można odczytać sms-a działają czujniki OPS i kamera.
Touran By JEDARO Caddy By JEDARO Jest i Tiguan
[you] Jeśli pomogłem kliknij na podziękowanie Mam wyłączone PW wiadomości kierować na maila
JEDARO pisze:fajny pomysł co prawda ja na razie zamontowałem sobie w caddy Rcd330g+ ale mirror link już jest itd. a już zauważyłem że nie wszystkie telefony działają. Po za tym radio ciekawe bluetooth, usb, sd działa świetnie można odczytać sms-a działają czujniki OPS i kamera.
Navi tez do RCD330G+ jest dokładany modul , ruskie robią , na forum Golf V chrabi mocno modyfikuje to radio
Witam
Może dziwaczne pytanie. Aby mieć Discover, Composition Media jakie radio trzeba zainstalować i czy trzeba dokładać jeszcze jakieś inne moduły? Posiadam RNS510 i się zastanawiałem nad rozbudową.
... jak to jakie ? Discover Media to właśnie radio/nawigacja/BT w jednym.
Potrzebujesz wersji PQ i w odróznieniu od MQB radio składa się z jednej części, pasuje P&P w miejsce np. RNS510, nawet ramka zostaje.
Oczywiście radio musi mieć odblokowane wszystkie funkcje oraz zdjęty CP do tego odp. "wysoki" gateway i tzw can-filter (osobny moduł wpięty w instalację radia), licznik conajmniej biało-czarny, przejściówka Quadlock i chyba będzie
part number: 5C0 035 680 A/C/E (DAB/DAB+) B/D (bez DAB)
To i ja mam pytanie. Posiadam w swoim 5T1 Composition Media bez cer net oraz mirror link, chciałbym je rozbudować o mirror link jak to najlepiej zrobić (gdzie dokupić moduł, ewentualnie co należy odblokować)? I czy będzie działał mirror link bez car net?
... Mirror Link to funkcja, którą można za opłatą aktywować w ASO (o ile radio nie jest zbyt stare MIB-1) i wchodzi ona w skład usługi "App Connect" czyli Mirror Link, Car Play i Android Auto... Car-Net po rejestracji na stronce: http://volkswagen-carnet.com/pl/pl/start dostaniesz kod i możesz aktywować w radio, 3 lata chyba jest za free
App Connect i Car-Net to 2 różne usługi i działają niezależnie od siebie
Prawie dobrze:
1. Nie da się "zdjąć" CP. W momencie gdy radio nie jest zablokowane CP zakłada się sprzętowy patch który uniemożliwia permanentne zablokowanie radia.
2. Filtr CAN potrzebny jest tylko wtedy gdy zegary zarządzają CP (np. kolor 3D). W innych przypadkach nie jest on konieczny.
3. W Touranie nigdy nie byly montowane MIB1.
pab567 pisze:Prawie dobrze:
1. Nie da się "zdjąć" CP. W momencie gdy radio nie jest zablokowane CP zakłada się sprzętowy patch który uniemożliwia permanentne zablokowanie radia.
2. Filtr CAN potrzebny jest tylko wtedy gdy zegary zarządzają CP (np. kolor 3D). W innych przypadkach nie jest on konieczny.
3. W Touranie nigdy nie byly montowane MIB1.
Wszystko fajnie, wszystko pięknie, ale nic z tego nie zrozumiałem . Możesz to opisać mniej fachowym językiem
Jestem totalnym laikiem w tych sprawach a moja przygoda z VW trwa dopiero od roku!
jano78 pisze:
Wszystko fajnie, wszystko pięknie, ale nic z tego nie zrozumiałem . Możesz to opisać mniej fachowym językiem
Jestem totalnym laikiem w tych sprawach a moja przygoda z VW trwa dopiero od roku!
To wysil sie i napisz co masz, co chcesz zrobić , co kupiłeś itp.
Nikt nie bedzie sie rozpisywal na darmo co i jak a Ty powiesz "ee....za drogie, zapytać chciałem"
Myślę że czas poruszyć najważniejszą kwestię,a mianowicie koszty z tym związane.
Samo radio tak na szybko z DAB 4500pln.
Bez DAB od 2500pln.- 4000pln.
W moim przypadku dochodzi Filtr CAN nie znam ceny ustrojstwa bo wujek google nic mi nie podpowiada.
Odblokowanie CP 300pln. Aktywacja ok.500pln.
Czy coś jeszcze trzeba zmienić/dokupić
... cóz to pytanie do ludzi, którzy sie tym zajmują, powiem za siebie, mnie cały zestaw tzn. DM z DAB+, wszystkie funkcje odblokowane, przejściówka, CAN-filter, mapy, poprostu P&P wyniosło ok 4000 zł
jano78 pisze:
To wysil sie i napisz co masz, co chcesz zrobić , co kupiłeś itp.
Nikt nie bedzie sie rozpisywal na darmo co i jak a Ty powiesz "ee....za drogie, zapytać chciałem"
Jakbyś popatrzył trzy posty wyżej to widziałbyś co mam i co chcę z tym zrobić!