kontrolka check

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.
zuczekart
Kandydat
Auto:: Touran 2.0TDI 2006
Imię:: Artur
Podziękował: 2 razy

kontrolka check

Post autor: zuczekart »

Witam wszystkich
mam problem z moim Turanikiem
zapaliła mi się kontrolka check pojechałem na diagnostykę komputerową wyszło ze przepływka jest uszkodzona wymieniłem przepływkę po tygodniu ponownie zapaliła sie kontrolka check tym razem wyszło że to świeca żarowa drugiego cylindra wymieniłem wszystkie świece po 24 godzinach ponownie zaświeciła się kontrolka check pojechałem do innego diagnostyka i znowu przepływka i świeca żarowa drugiego cylindra orginalne świece te które były wymieniane są moim zdaniem dobre gdyż podłączone na zasilaczu pobierają 24A przy 13V i rozgrzewają się samochód jeździ normalnie nie szarpie spalanie jest też w normie przyspieszenie też jest ok i nie wiem co jest grane może ktoś już spotkał się z podobnym problemem samochód jest z 2006 silnik 2.0 TDI skrzynia manualna aktualny przebieg to 214tys
Pozdrawiam
Artur
Awatar użytkownika
Turanek
Władca postów
Auto:: 2x5T1
Imię:: Marek
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowań: 111 razy

Post autor: Turanek »

Trochę to wygląda na pseudobłędy. Częstym powodem błędów są przepustnice powietrza (tutaj często dochodzi do spalenia bezpiecznika) jak również zawór EGR. Istnieje też możliwość przetarcia względnie zwarcia przewodów sygnałowych co skutkuje meldowaniem błędów, których tak na prawdę nie ma.
Pooglądaj przewody, wyciągnij i wetknij wtyczki, wrzuć konkretne zrzuty błędów, przeprowadź testy tych elementów (potrzebny tester VAG-COM tudzież inny VCDS).

Uzupełnij profil o kod silnika, rok produkcji...
Pozdrawiam

Turanek
R-Line Obrazek
H-Line Obrazek
ODPOWIEDZ