touranek ślizga się
-
- Auto:: touran 1.9tdi BKC 2004
- Imię:: stasko
- Podziękował: 5 razy
touranek ślizga się
witam Kolegów
problem!! podczas jazdy samochodem przy prędkości ok.80-100 km\godz. np. na 5 biegu w trakcie przyspieszania słychać zwiększone obroty silnika ale nie adekwatne do zwiększającej się prędkości(ślizganie sprzęgła???)Czy ktoś z kolegów miał podobny problem ?Jaka może być tego przyczyna?
problem!! podczas jazdy samochodem przy prędkości ok.80-100 km\godz. np. na 5 biegu w trakcie przyspieszania słychać zwiększone obroty silnika ale nie adekwatne do zwiększającej się prędkości(ślizganie sprzęgła???)Czy ktoś z kolegów miał podobny problem ?Jaka może być tego przyczyna?
-
- Auto:: touran 1.9tdi BKC 2004
- Imię:: stasko
- Podziękował: 5 razy
Re: touranek ślizga się
Witam
Dzięki
Dzisiaj zdecydowałem się zawieść auto do mechanika. Po zdemontowaniu skrzyni i sprzęgła okazało się że docisk jak i pozostałe elementy sprzęgła są dobrym stanie nie widać żadnych rys. Na tarczy widać upływ czasu i ślady użytkowania ale nity są nienaruszone. W dalszym ciągu nie wiem co było przyczyną ślizgania się. Ale i tak zdecydowałem się na wymianę sprzęgła.
Dzięki
Dzisiaj zdecydowałem się zawieść auto do mechanika. Po zdemontowaniu skrzyni i sprzęgła okazało się że docisk jak i pozostałe elementy sprzęgła są dobrym stanie nie widać żadnych rys. Na tarczy widać upływ czasu i ślady użytkowania ale nity są nienaruszone. W dalszym ciągu nie wiem co było przyczyną ślizgania się. Ale i tak zdecydowałem się na wymianę sprzęgła.
- Miki76
- ____________________
- Auto:: Touran 1,9 BXE 133KM 2006
- Imię:: Damian
- Podziękował: 89 razy
- Otrzymał podziękowań: 194 razy
potwierdzam wina docisku ja tak miałem w moim co prawda ducato choć na nowej tarczy na początku może nie być tego objawu ale wróci
-
- Użytkownik
- Auto:: Touran 2,0 BMM DSG 2006
- Imię:: Jarek
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowań: 22 razy
Jeśli na tarczy nie widać już w poprzek okładziny fabrycznych rowków to tarcza już jest zjechana i tak się to objawia...
Jaro-J
-
- Początkujący
- Auto:: BKC DSG szare:)
- Imię:: Pawel
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Co prawda inna skrzynia, ale ku potomnosci (i pocieszeniu zalozyciela niniejszego watku): w skrzyni DSG 6 biegow (1.9 BKC, skrzynia mokra) sa 2 tarcze sprzegla, ktore tez moga zaczac sie slizgac. Czyli wydatek ponad x2 (albo i lepiej z uwagi na trudniejsza skrzynie...).
Mnie sie przytrafilo slizgajace sie sprzeglo. Objaw byl taki, ze na biegach parzystych czuc bylo slizganie, najbardziej na 2ce obroty 1800, przy jezdzie pod gore. Podejrzewalem mechatronike (nietrzymajacy zawor od biegow parzystych), ale jak przejechal sie spec z Dlugoleki (polecam, choc cena warta swojej uslugi...), stwierdzil ze to slizgajace sie sprzeglo.
Mnie sie przytrafilo slizgajace sie sprzeglo. Objaw byl taki, ze na biegach parzystych czuc bylo slizganie, najbardziej na 2ce obroty 1800, przy jezdzie pod gore. Podejrzewalem mechatronike (nietrzymajacy zawor od biegow parzystych), ale jak przejechal sie spec z Dlugoleki (polecam, choc cena warta swojej uslugi...), stwierdzil ze to slizgajace sie sprzeglo.
-
- Kandydat
- Auto:: Touran 1.6 MPI 2004
- Imię:: Jurek
- Podziękował: 2 razy
Witam dołączę się do tematu , mam turanka 1.6 102km
Zauważyłem u siebie że się ślizga sprzęgło nie zawsze mam przejechanie 155 tyś przebieg oryginał , czy już czas na wymianę proszę o podpowiedź.
Zauważyłem u siebie że się ślizga sprzęgło nie zawsze mam przejechanie 155 tyś przebieg oryginał , czy już czas na wymianę proszę o podpowiedź.
- Mefju
- Użytkownik
- Auto:: OCTAVIA III CKFC
- Imię:: Mateusz
- Podziękował: 36 razy
- Otrzymał podziękowań: 57 razy
jeśli się ślizga, to czas na wymianę. zalecam wymianę całego kompletu.Jurek1978 pisze:Witam dołączę się do tematu , mam turanka 1.6 102km
Jeśli jednak nie jesteś pewien nikt tu nie jest czarodziejem ( a szkoda