VW Touran - Światła do jazdy dziennej - kodowanie
-
- Początkujący
- Auto:: touran BKC 2004
- Imię:: Dawid
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Re: VW Touran - Światła do jazdy dziennej - kodowanie
Tak pełna wersja bo kodowalem ten tryb u siebie w touranie i innych autach i wszystko działa
Dodam jeszcze ze ten golf ma czujniki zmierzchu i deszczu, włącznik auto czy to ma coś wspólnego
-- Cz wrz 07, 2017 14:30 --
Podpowiedzcie coś czemu nie wchodzi kodowanie bo mi skończyły się pomysły
Dodam jeszcze ze ten golf ma czujniki zmierzchu i deszczu, włącznik auto czy to ma coś wspólnego
-- Cz wrz 07, 2017 14:30 --
Podpowiedzcie coś czemu nie wchodzi kodowanie bo mi skończyły się pomysły
- imperialdragon
- Początkujący
- Auto:: 1.9 TDI BLS 130KM 08'
- Imię:: Robert
- Podziękował: 14 razy
a u mnie po zamontowaniu dodatkowych świateł mijania myślałem, że mam coś nie tak z instalacją. Przekręcam kluczyk zapalają się drogowe i dołożone dzienne, kiedy zaciągnę ręczny choć o jeden ząbek gasną drogowe, i świecą tylko dołożone dzienne. Czyli z tego co rozumiem muszę się przełączyć z trybu Skandynawskiego do Ameryka Północna i wówczas będzie to działało jak należy?
VW Caddy Maxi Life 08' 1.9TDI, BLS, 131KM, 295Nm, mapa by WALAS Motorsport
- bartez55
- ____________________
- Auto:: Touran 2.0 TDI [CFHC]
- Imię:: Bartek
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowań: 102 razy
Jak dołożyłeś dodatkowe światła do jazdy dziennej to musisz wykodować oba tryby skandynawski i Ameryka południowa.
Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
- spacewalker
- Władca postów
- Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 114 razy
- Otrzymał podziękowań: 696 razy
Zależy jak podłaczył i jak chce by mu to działało.bartez55 pisze:Jak dołożyłeś dodatkowe światła do jazdy dziennej to musisz wykodować oba tryby skandynawski i Ameryka południowa.
Po co mu światła do jazdy w dzień razem ze światłami mijania ?
nie lepiej podłaczyc jako DLR i zakodować jak DLR ?
- jarry
- Władca postów
- Auto:: 1T1 '05, 521 '10, 542 '11
- Imię:: Rołbert
- Podziękował: 584 razy
- Otrzymał podziękowań: 828 razy
Przeładowałem zdjęcia na nowy serwer, jak zwykle prośba o sprawdzenie i jakiś znak czy działa u Was 

pozdraVWiam, jarry
TEL. 66(osiem) 403 66(dziewięć)
"Frustra vivit, qui nemini prodest"
*PW wyłączone - proszę pisać na email
*moje auto http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?p=7898
*mój kanał YT - http://www.youtube.com/user/VWTouranPol ... ist&view=1
- marcyb3
- Expert
- Auto:: Touran 1,9 105 KM,2007r
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 141 razy
- Otrzymał podziękowań: 182 razy
U mnie wszystko ok wyświetla
Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka
Jestem Marcin z Jastrowia
był
VW Touran 2,0 TDI AZV 100 KW z 2003 r czarny
VW Touran 1,9 TDI BKC 77 KW z 2005 r bordowy
VW Touran 1,9 TDI BLS 77 KW z 2007 r siwy
Jest
VW Touran 1,6 TDI CAYC 77KW z 29,12,2010 r Mocca
był
VW Touran 2,0 TDI AZV 100 KW z 2003 r czarny
VW Touran 1,9 TDI BKC 77 KW z 2005 r bordowy
VW Touran 1,9 TDI BLS 77 KW z 2007 r siwy
Jest
VW Touran 1,6 TDI CAYC 77KW z 29,12,2010 r Mocca
-
- Auto:: Caddy edc 2008
- Imię:: Marek
Wydawało by się ,że wszystko w temacie już napisano , ale niestety sa tacy co znajda problem:)
Ogólnie rzecz ujmując - nie gasną mi światła po zaciągnięciu ręcznego przy ustawieniu NA. Nie gasną one również po wyłączeniu obu opcji świateł dziennych. Gasną tylko ustawiając włącznik świateł w pozycji "pozycyjnych" Dlatego jakieś podejrzenia mam wobec właśnie tego włącznika. Po jego odpięciu z kostki światła mijania gasną , ale po podłączeniu kostki w pozycji 0 świeca bez względu na ustawienia kodowania. Nie ruszałbym tych świateł ,ale z innego powodu zostałem zmuszony do zakupu VCDSa więc postanowiłem dać sobie możliwość wyłączenia "dziennych" . Z opcją skandynawską wyjechał już z taśmy od Kulczyka i nikt w nim nie grzebał poza dwoma obowiązkowymi przeglądami gwarancyjnymi dawno temu. VCDSa mam oczywiście od "majfrentóf"z dalekiej Azji ale odczytuje on i powoduje zmiany więc raczej działa. Z reszta zmiana z S na NA powoduje zgaśnięcie pozycyjnych więc raczej chińskiego wyrobu bym nie obwiniał.
VCDS w wersji PL 17.1.3 i EN 17.8.0 .
-- Wt sty 23, 2018 16:59 --
może dodam jedną rzecz która chyba jest istotna:
Po zaciągnięciu ręcznego zaświeca się kontrolka na zegarach.
Ogólnie rzecz ujmując - nie gasną mi światła po zaciągnięciu ręcznego przy ustawieniu NA. Nie gasną one również po wyłączeniu obu opcji świateł dziennych. Gasną tylko ustawiając włącznik świateł w pozycji "pozycyjnych" Dlatego jakieś podejrzenia mam wobec właśnie tego włącznika. Po jego odpięciu z kostki światła mijania gasną , ale po podłączeniu kostki w pozycji 0 świeca bez względu na ustawienia kodowania. Nie ruszałbym tych świateł ,ale z innego powodu zostałem zmuszony do zakupu VCDSa więc postanowiłem dać sobie możliwość wyłączenia "dziennych" . Z opcją skandynawską wyjechał już z taśmy od Kulczyka i nikt w nim nie grzebał poza dwoma obowiązkowymi przeglądami gwarancyjnymi dawno temu. VCDSa mam oczywiście od "majfrentóf"z dalekiej Azji ale odczytuje on i powoduje zmiany więc raczej działa. Z reszta zmiana z S na NA powoduje zgaśnięcie pozycyjnych więc raczej chińskiego wyrobu bym nie obwiniał.
VCDS w wersji PL 17.1.3 i EN 17.8.0 .
-- Wt sty 23, 2018 16:59 --
może dodam jedną rzecz która chyba jest istotna:
Po zaciągnięciu ręcznego zaświeca się kontrolka na zegarach.
- jarry
- Władca postów
- Auto:: 1T1 '05, 521 '10, 542 '11
- Imię:: Rołbert
- Podziękował: 584 razy
- Otrzymał podziękowań: 828 razy
a zrobiłeś byte 11 bit0 zakodować 1?
pozdraVWiam, jarry
- wesol
- Władca postów
- Auto:: touran BLS i 2x CAYC
- Imię:: Pawel
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 418 razy
Włącznik świateł wygląda na stary analogowy. Nie wiem jak w tym caddy jest rozwiązane z instalacją ale chyba tu może być przyczyna.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
-
W jedenastym bajcie to ja ma tylko przyciemnianie przednich świateł postojowych - to taka bidna wersja 
Przegrzebałem wszystkie te bajty i nie ma tam niczego więcej co mogłoby mieć związek . Jest tylko jedna rzecz, która nie wiem co oznacza: aktywny pin 50, ale nie przewijał się on w temacie więc pewnie nie ma związku.
Nie rozbierałem tego sterownika więc nie znam jego budowy , ale z treści całego tematu wnioskuję ,że to ten "centralny zespół elektr" bezpośrednio steruje wszelkimi żarówkami . Skoro można dokonać regulacji intensywności (nie wiem czy napięciem czy PWM) to rozumiem że ma na wyjściu jakieś MOSFETy ?
Posiedziałem wieczorem z miernikiem i tak na 99% światła długie mam podłączone pod ten sterownik ale np światła mijania i swiatła stop nie idą przez ten sterownik. WIęc mam pytanie czy ktoś może podpowiedzieć pod jakie piny powinny w sterowniku podpięte te żarówki? Bo skoro one są regulowalne to przez przekaźnik raczej włączane nie są.
A co do włącznika świateł to z tego co napisał wesol rozumiem ,że nowsze wersje zawierają elektronikę?
Czy po prostu różnią się wewnętrznymi stykami i np obciążeniem prądowym (teoretycznie w starej wersji włącznik wykonywał pracę a w nowej wykonuje tylko sterowanie a elementem wykonawczym jest ten centralny zespół)? Czy ktoś ma rozpiskę swojego "pstryczka" abym mógł porównać ze swoim?
-- Śr sty 24, 2018 18:02 --
na jakiejś holenderskiej stronie znalazłem rozpiskę sterownika ale jeśli ktoś może tp proszę o potwierdzenie
Mijania prawe to wyjście D4
Mijania prawe to wyjście A2

Przegrzebałem wszystkie te bajty i nie ma tam niczego więcej co mogłoby mieć związek . Jest tylko jedna rzecz, która nie wiem co oznacza: aktywny pin 50, ale nie przewijał się on w temacie więc pewnie nie ma związku.
Nie rozbierałem tego sterownika więc nie znam jego budowy , ale z treści całego tematu wnioskuję ,że to ten "centralny zespół elektr" bezpośrednio steruje wszelkimi żarówkami . Skoro można dokonać regulacji intensywności (nie wiem czy napięciem czy PWM) to rozumiem że ma na wyjściu jakieś MOSFETy ?
Posiedziałem wieczorem z miernikiem i tak na 99% światła długie mam podłączone pod ten sterownik ale np światła mijania i swiatła stop nie idą przez ten sterownik. WIęc mam pytanie czy ktoś może podpowiedzieć pod jakie piny powinny w sterowniku podpięte te żarówki? Bo skoro one są regulowalne to przez przekaźnik raczej włączane nie są.
A co do włącznika świateł to z tego co napisał wesol rozumiem ,że nowsze wersje zawierają elektronikę?
Czy po prostu różnią się wewnętrznymi stykami i np obciążeniem prądowym (teoretycznie w starej wersji włącznik wykonywał pracę a w nowej wykonuje tylko sterowanie a elementem wykonawczym jest ten centralny zespół)? Czy ktoś ma rozpiskę swojego "pstryczka" abym mógł porównać ze swoim?
-- Śr sty 24, 2018 18:02 --
na jakiejś holenderskiej stronie znalazłem rozpiskę sterownika ale jeśli ktoś może tp proszę o potwierdzenie
Mijania prawe to wyjście D4
Mijania prawe to wyjście A2
-
- Expert
- Auto:: Golf 5
- Imię:: Dexter
- Podziękował: 43 razy
- Otrzymał podziękowań: 148 razy
Jak masz taki włącznik to nic nie zakodujesz.
wszystko robi ten włącznik a nie jak u nas bordnetz
wszystko robi ten włącznik a nie jak u nas bordnetz
-
Nie jest tak tragicznie. Jak mi powiedziano -te włączniki wkładane były do 2010r a w octavi podobno do 2012r.
Ale nie to najważniejsze. Rozebrałem ,pomierzyłem ,rozpisałem . Mimo wersji przełącznika , idą przez niego tylko prądy sterujące 20-30mA. A problem polegał na tym że z włącznika wychodziły dwa przewody do świateł mijania. Jeden w pozycji zero a drugi w pozycji świateł mijania. Po odłączeniu tego zerowego światła mijania gasną po zaciągnięciu ręcznego przy kodowaniu NA. Jest niestety "ALE" . Po zgaśnięciu ręcznego zaświecają się pozycyjne. A tak dokładniej z elektrycznego punktu widzenia to nie po zaciągnięciu ręcznego lecz po zgaśnięciu świateł mijania. Nie chcę wybebeszać swojego bordnetza bo za głęboko siedzi i za krótkie kable więc kupiłem jakiegoś na allegro za 15 pln od pasata ,żeby zobaczyć jak to jest skonstruowane i czy tam siedzi jakiś standardowy mikro kontroler . Może to mi pozwoli też zweryfikować za co odpowiedzialne są konkretne piny bo wersji jest kilka. Czy ktoś próbował podłączyć bordnetza bezpośrednio pod VCDSa? Czy konieczne jest pośrednictwo tego CAN getwaya?
Ale nie to najważniejsze. Rozebrałem ,pomierzyłem ,rozpisałem . Mimo wersji przełącznika , idą przez niego tylko prądy sterujące 20-30mA. A problem polegał na tym że z włącznika wychodziły dwa przewody do świateł mijania. Jeden w pozycji zero a drugi w pozycji świateł mijania. Po odłączeniu tego zerowego światła mijania gasną po zaciągnięciu ręcznego przy kodowaniu NA. Jest niestety "ALE" . Po zgaśnięciu ręcznego zaświecają się pozycyjne. A tak dokładniej z elektrycznego punktu widzenia to nie po zaciągnięciu ręcznego lecz po zgaśnięciu świateł mijania. Nie chcę wybebeszać swojego bordnetza bo za głęboko siedzi i za krótkie kable więc kupiłem jakiegoś na allegro za 15 pln od pasata ,żeby zobaczyć jak to jest skonstruowane i czy tam siedzi jakiś standardowy mikro kontroler . Może to mi pozwoli też zweryfikować za co odpowiedzialne są konkretne piny bo wersji jest kilka. Czy ktoś próbował podłączyć bordnetza bezpośrednio pod VCDSa? Czy konieczne jest pośrednictwo tego CAN getwaya?