VW Touran - Światła do jazdy dziennej - kodowanie
- swimmer
- Expert
- Auto:: VW Touran
- Imię:: Lukasz
- Podziękował: 48 razy
- Otrzymał podziękowań: 118 razy
Re: VW Touran - Światła do jazdy dziennej - kodowanie
jedno tylko pytanie, czy lampa ma homologacje dla żarówek LED?
-
- Początkujący
- Auto:: Brak
- Imię:: Brak
- Podziękował: 20 razy
Lampa chyba nie,ale zarowka ma chyba to do siebie ze jako drl moze byc stosowana w lampach i uzywana do jazdydziennej . z tego co widac wiele pojazdow ma zamontowane takie cos i te z 90 lat i te z 00 , nie mowiac np o audi a8 a4 itd bo w wewnetrznej stronie lampy przt soczewce powinna byc zwykla zolta zarowka ciepla a wiekszosc na drogach widac ledowa biala zimna czy nawet niebieska i ludxie tak jezdza,gorzej jest gdy ktos jedzie na halogenach i postojowkach wtedy sie miśki czepiaja albo o HIDy bez spryskiwaczy ktore ostro rażą 
-- Pn cze 12, 2017 15:24 --
Lampa chyba nie,ale zarowka ma chyba to do siebie ze jako drl moze byc stosowana w lampach i uzywana do jazdydziennej . z tego co widac wiele pojazdow ma zamontowane takie cos i te z 90 lat i te z 00 , nie mowiac np o audi a8 a4 itd bo w wewnetrznej stronie lampy przt soczewce powinna byc zwykla zolta zarowka ciepla a wiekszosc na drogach widac ledowa biala zimna czy nawet niebieska i ludxie tak jezdza,gorzej jest gdy ktos jedzie na halogenach i postojowkach wtedy sie miśki czepiaja albo o HIDy bez spryskiwaczy ktore ostro rażą

-- Pn cze 12, 2017 15:24 --

- swimmer
- Expert
To ze ktoś tak jeździ nie tłumaczy ze jest to zgodne z przepisami. Generalnie do pierwszej poważnej kontroli lub kolizji.
Jesli lampa / klosz nie ma homologacji na użycie żarówki Led to nie ma co pisać dalej.
Zarowka moze miec wszelakie dopuszczenia ale nie można jej montować do lampy która nie jest do tego przystosowana.
O ile na postojowki cześć przymyka oko to tutaj byłbym bardzo ostrożny.
Nie będę wchodził w kwestie ubezpieczenia, oslepiania itp bo temat rzeka.
Jesli lampa / klosz nie ma homologacji na użycie żarówki Led to nie ma co pisać dalej.
Zarowka moze miec wszelakie dopuszczenia ale nie można jej montować do lampy która nie jest do tego przystosowana.
O ile na postojowki cześć przymyka oko to tutaj byłbym bardzo ostrożny.
Nie będę wchodził w kwestie ubezpieczenia, oslepiania itp bo temat rzeka.
- wesol
- Władca postów
- Auto:: touran BLS i 2x CAYC
- Imię:: Pawel
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 418 razy
zarowka nie bedzie tez miala homologacji bo nie ma takiej opcji by tak azarowka miala oprawke czy to pod cokol jak od swiatel pozycyjnych tylnych czy pod jakies np mijania H7nie ma takiej opcji. A to czy ktos to zauwazy i si edoczepi to nie widomo nigdy. ale napewno firma ubezpieczeniowa jakby dostala taka notke od policji to oczewiscie poszkodowanemu wyplaci odszkodowanie a potem od winowajcy pociagnie do odpowiedzialnosci czyli sprawa w sadzie. Tak samo ja jakbym mial kolizje to sprawdzam oswietlenie i oczeiwscie ze domagam sie by to policjant zapisal. To juz mnie nie interesuje czy ziomek bedzie mial problemy czy nie. Ja dostane kase nawet jakby co z funduszu.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
-
- Początkujący
No to fakt zgadzam se z Tobą,ale ja chyba sprobuje zamontowac ten zestaw:
http://allegro.pl/kierunkowskazy-swiatl ... ml#thumb/7
Tylko nie wiem czy trzeba bedzie majstrowac przy kompie ,tego najbardziej sie boje
http://allegro.pl/kierunkowskazy-swiatl ... ml#thumb/7
Tylko nie wiem czy trzeba bedzie majstrowac przy kompie ,tego najbardziej sie boje
- swimmer
- Expert
A jaki masz w tym cel, żeby wydać 200zl na coś niepewnego i w dodatku potencjalnie problematycznego?
Oszczędzanie ksenonów? Zakoduj sobie dzienne w halogenach. Też nie do końca legal always prędzej przejdzie niż te wydumane żarówki.
No ale kto bogatemu zabroni
Oszczędzanie ksenonów? Zakoduj sobie dzienne w halogenach. Też nie do końca legal always prędzej przejdzie niż te wydumane żarówki.
No ale kto bogatemu zabroni

-
- Przeglądacz
- Auto:: 2.0 TDI/BMM/DSG/140KM/06r
- Imię:: jacek
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
Ja mam zamontowane podobne, chyba trochę silniejsze od Twoich (54 diody)MAKOL pisze:Witam
A czy jest mozliwe zeby zamontowac takie cos w lampie tourana z bixenonem skretnym ?
http://ultraleds.pl/605,swiatla-dzienne ... -audi.html
Ta lampa
http://alkupiac.hu/kepek/termekek/61300 ... 00-par.jpg
-- N cze 11, 2017 22:40 --
Witam
A czy jest mozliwe zeby zamontowac takie cos w lampie tourana z bixenonem skretnym ?
http://ultraleds.pl/605,swiatla-dzienne ... -audi.html
Ta lampa
http://alkupiac.hu/kepek/termekek/61300 ... 00-par.jpg
-- N cze 11, 2017 22:44 --
Tam jest koncowka od zarowki py21w tylko w lampie tourana nie ma przewodow w oprawce kierubku tylko tak jakby lampa ma swoj wewnetrzny obwod el a oprawka tylko przytrzymuje zarowke w pozycji
Z małą różnicą że moja lampa to bixenon nieskrętny.
Jedyny mankament to taki że przy włączonym silniku a wyłączonym DRL (białe światło) kierunkowskazy migają jak stroboskopy.
Przy wyłączonym silniku czyli napięciu około 12V wszystko jest OK.
Żeby wszystko działało dobrze przy włączonym silniku DRL (białe światło) muszą być włączone non stop.
Sprawdzałem, w dzień są widoczne a w nocy nie rażą.
Żeby zamontować je w Touranie musisz miernikiem sprawdzić który kabel w lampie jest od kierunkowskazów i masy. Do światła białego doprowadzasz prąd z poza lampy.
Te DRL w kierunkowskazach i każde inne żarówki led nie mają homologacji.
Szerzej o światłach dziennych led znajdziesz w innym temacie, poniżej
viewtopic.php?f=15&t=84&start=0
Moje światła dzienne: [youtube]https://www.youtube.com/watch?v=4DlGrSXOJZ0[/youtube]
Radio: Icom IC-7000, Magnum S9, Yaesu VX-7R, Baofeng GT-3TP, Uniden 520XL, Uniden 310E
Antena: Santiago 1200. Sirio 1000 Turbo, Nagoya MAG-79E
Γεια σας παιδια!
Radio: Icom IC-7000, Magnum S9, Yaesu VX-7R, Baofeng GT-3TP, Uniden 520XL, Uniden 310E
Γεια σας παιδια!
-
- Początkujący
ok dzięki jakintos
-- Pn cze 12, 2017 19:56 --
ok dzięki jakintos
-- Pn cze 12, 2017 19:56 --
ok dzięki jakintos
-
- Przeglądacz
- Auto:: 2.0 TDI/BMM/DSG/140KM/06r
- Imię:: jacek
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
Sorry, jak czytam takie wypowiedzi to mi się nie dobrze robi.wesol pisze:Tak samo ja jakbym mial kolizje to sprawdzam oswietlenie i oczeiwscie ze domagam sie by to policjant zapisal. To juz mnie nie interesuje czy ziomek bedzie mial problemy czy nie. Ja dostane kase nawet jakby co z funduszu.
Kogo obchodzi jakbyś wrobił człowieka w większe problemy.
Jakbym ja był winny i miał podobny przypadek że nie da rady się dogadać bez Policji a poszkodowany pokazuje palcem na moje żarówki led to za szybko nie dostałby kasy nawet z funduszu.
Ha,ha, po pierwsze nie przyjmuje mandatu.
Po drugie sprawa idzie do sądu,
Po trzecie, przegrywam ale mam 2 tygodnie na odwołanie.
Po czwarte, poczekasz sobie na kasę i na naprawę samochodu, oj długo bo nie lubię cwaniakowania.
Przepraszam że to nie w temacie.
Moje światła dzienne: [youtube]https://www.youtube.com/watch?v=4DlGrSXOJZ0[/youtube]
Γεια σας παιδια!
Γεια σας παιδια!
- wesol
- Władca postów
Gwarantuje ci ze za wiele bys nie mial do gadania. Dostajesz wyrok i tylko sie mozesz odwolac a ja z kasa krucho nie stoje wiec poczekam na jeszcze wieksza kase.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
- rzutnik
- Specjalista
- Auto:: Touran 1,6TDI 2012 manual
- Imię:: Wojtek
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowań: 133 razy
Ty jak zwykle musisz być najmądrzejszy. Twoje stwierdzenie że żarówka była niehomologowana na nic by się nie zdało. Gdyby sprawa trafiła do sądu to musiałbyś udowodnić że wypadek czy kolizja spowodowannla była dokładnie przez tą żarówkę. Tu już byłby prawnik kontra prawnik. A jak to w sądach mogłoby się okazać że masz za mały "plecak" i całe to zdarzenie spowodowane było twoją nieostrożną jazdą. I kasy byś nie dostał a jeszcze poniósłbyś koszty sądowe.
Był Touran 1T2 był 2 Touran 1T3
- wesol
- Władca postów
To twoja opinia. Na ktorej to uczelni miales to na wykladach jesli mozesz to zdradzic bo ja na Klonowica 11 w Szczecinie w samochodowce.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
- rzutnik
- Specjalista
- Auto:: Touran 1,6TDI 2012 manual
- Imię:: Wojtek
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowań: 133 razy
Akurat prawo a szkoły samochodowe to dwie różne rzeczy. Nie takie rzeczy w sądach okazywały się nie tak oczywiste.
Dobra skończmy temat bo wszyscy na forum wiedzą że jesteś "najmądrzejszy" i wszechwiedzący.
Dobra skończmy temat bo wszyscy na forum wiedzą że jesteś "najmądrzejszy" i wszechwiedzący.
Był Touran 1T2 był 2 Touran 1T3
- wesol
- Władca postów
Nie chodzi oto. Czy ja pouczam jakiegos murarza jak ma tynki klasc? Chcesz to buduj domy zaczynajac od dachu twoja sprawa ale nie opowiadaj glupot.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
-
- Początkujący
- Auto:: touran BKC 2004
- Imię:: Dawid
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Witam forumowicze mam pytanie odnośnie kodowania długiego na tryb Ameryka Północna
Mianowicie golf 5 zaznaczam bit 4 klikam na wykonaj wyskakuje komunikat że zaakceptowano kodowanie ale po powrocie do długiego kodowania bit 4 jest odznaczony tak jakby nie chciał się zakodować nie wiem dlaczego
Czyżby błąd spalonej żarówki podświetlenia zapalniczki miał coś z tym wspólnego
Ktoś coś podpowie ?
Mianowicie golf 5 zaznaczam bit 4 klikam na wykonaj wyskakuje komunikat że zaakceptowano kodowanie ale po powrocie do długiego kodowania bit 4 jest odznaczony tak jakby nie chciał się zakodować nie wiem dlaczego
Czyżby błąd spalonej żarówki podświetlenia zapalniczki miał coś z tym wspólnego
Ktoś coś podpowie ?