RNS315 a multifunkcja - problem
- Tomasz_W-wa
- Władca postów
- Auto:: SEAT Ibiza SPORT 1.9 TDI
- Imię:: Tomasz
- Podziękował: 285 razy
- Otrzymał podziękowań: 484 razy
Re: RNS315 a multifunkcja - problem
Obstawiam że za nowe radio do licznika.
Czyli radio na 3C8... pod liczniki czarno-biały, kolor, 3D, a u Ciebie licznik jeszcze starszego typu czyli z czerwonym wyświetlaczem.
U mnie tak właśnie było, po wymianie z czerwonego na czarno-biały + kierownicy 12 przyciskowa i wszystko banglało jak trzeba.
Oczywiście moduł pod kierownicę z CH.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Czyli radio na 3C8... pod liczniki czarno-biały, kolor, 3D, a u Ciebie licznik jeszcze starszego typu czyli z czerwonym wyświetlaczem.
U mnie tak właśnie było, po wymianie z czerwonego na czarno-biały + kierownicy 12 przyciskowa i wszystko banglało jak trzeba.
Oczywiście moduł pod kierownicę z CH.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
-
- Auto:: GOLF PLUS 2.0TDi BMM 2006
- Imię:: Rafał
- Podziękował: 1 raz
Tutaj pisałeś ,że działało u Ciebie na czerwonym liczniku.
Z tego co wyczytałem to ,żeby były informacje z radia na liczniku potrzebuję licznik czarno-biały , lecz mi na tym nie zależy.
Chcę tylko uruchomić sterowanie radiem z kierownicy i to najlepiej tą co kupiłem 8 przyciskową , ale jeśli to się nie uda w ostateczności zmienię na kierownicę 12 przyciskową i moduł CH
Tylko oczekuję potwierdzenia czy to zadziała w ten sposób co opisałem.
Z tego co wyczytałem to ,żeby były informacje z radia na liczniku potrzebuję licznik czarno-biały , lecz mi na tym nie zależy.
Chcę tylko uruchomić sterowanie radiem z kierownicy i to najlepiej tą co kupiłem 8 przyciskową , ale jeśli to się nie uda w ostateczności zmienię na kierownicę 12 przyciskową i moduł CH
Tylko oczekuję potwierdzenia czy to zadziała w ten sposób co opisałem.
Tomasz_W-wa pisze:Janek u mnie wszystko działało na czerwonym liczniku i kierownicy 12 przyciskowej + moduł kierownicy CH, radio też było na 3C8... czyli już pod kolorowe liczniki.
Jak nie wina kodowania to winien moduł pod kierownicą bo masz moduł pod kierownicę 8-mio przyciskową.
To samo ma Dommel jak założył moje stare radio RNS-315 na 3C8...
Chyba musi być moduł już ten hybrydowy czyli na Lin 1.3-2.0
Janek tylko u Ciebie to nie moduł CH tylko inny bo nie masz modułu skrętu pod kierownicą ale to pewnie sam wiesz.![]()
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
- cirek
- Zaawansowany
- Auto:: Touran 1T3 CFHC 2014 CUP
- Imię:: Wojtek
- Podziękował: 26 razy
- Otrzymał podziękowań: 34 razy
Jest taki moduł z Ali
https://a.aliexpress.com/_u8JzTp
Miałem tak kiedyś z 510 i w kodowaniu coś zmieniałem. Zadziałało bez modułu z Ali. Jak odkopię gdzie to zmieniłem to podeślę.
EDIT /////
Znalazłem
http://touranklub.pl/forum/viewtopic.ph ... 25#p295592
https://a.aliexpress.com/_u8JzTp
Miałem tak kiedyś z 510 i w kodowaniu coś zmieniałem. Zadziałało bez modułu z Ali. Jak odkopię gdzie to zmieniłem to podeślę.
EDIT /////
Znalazłem
http://touranklub.pl/forum/viewtopic.ph ... 25#p295592
1T3 CFHC
-
- Auto:: Golf Plus BLS 2008
- Imię:: Seba
Cześć. Mam Golfa Plusa 2008 rok (wersja przed liftem). Od dłuższego czasu chodziło mi po głowie wymianę RNS 300 na RNS 315 i dziś na szrocie sprawdziłem jak to będzie się zachowywać.
Posiadam czerwone zegary Full Fis i następujące komponenty:
CAN Gateway 1K0 907 530 S
Moduł kierownicy 1K0 953 549 CK - kierownica 8 przyciskowa
Radio, które wziąłem na test to 3C0035279 (bluetooth i dab+) - 44 tydz. 2010 rok data produkcji (brak było polskiego języka)
Ogólnie to sterowanie kierownicy działało - ściszanie/zgłaśnianie/wyciszenie, ale na zegarach zniknęło menu nawigacji i audio (zostało tylko MFA i ustawienia)
Nie było wizualizacji OPS po wrzuceniu wstecznego (mam parktronik tył, ale bez kamery). Nawigacja działała na samym radiu, nie mogłem się połączyć poprzez bluetooth z telefonem (a może coś robiłem źle...?)
Pytanie takie, czy jakbym kupił nowsze radio, np. 3C8 to jest szansa, że menu nawigacji, audio i telefonu pojawi się na liczniku? OPS by też działał czy sterowanie nawiewami (podgrzewaniem dup)? Czy raczej nic to nie da?
Licznika na nowszy wymieniać nie chcę, bo jak nie da się, to trudno...
I co oznaczają końcówki literowe na końcu numerów tych radiów? Jest ich tyle, że głowa boli...
Posiadam czerwone zegary Full Fis i następujące komponenty:
CAN Gateway 1K0 907 530 S
Moduł kierownicy 1K0 953 549 CK - kierownica 8 przyciskowa
Radio, które wziąłem na test to 3C0035279 (bluetooth i dab+) - 44 tydz. 2010 rok data produkcji (brak było polskiego języka)
Ogólnie to sterowanie kierownicy działało - ściszanie/zgłaśnianie/wyciszenie, ale na zegarach zniknęło menu nawigacji i audio (zostało tylko MFA i ustawienia)
Nie było wizualizacji OPS po wrzuceniu wstecznego (mam parktronik tył, ale bez kamery). Nawigacja działała na samym radiu, nie mogłem się połączyć poprzez bluetooth z telefonem (a może coś robiłem źle...?)
Pytanie takie, czy jakbym kupił nowsze radio, np. 3C8 to jest szansa, że menu nawigacji, audio i telefonu pojawi się na liczniku? OPS by też działał czy sterowanie nawiewami (podgrzewaniem dup)? Czy raczej nic to nie da?
Licznika na nowszy wymieniać nie chcę, bo jak nie da się, to trudno...
I co oznaczają końcówki literowe na końcu numerów tych radiów? Jest ich tyle, że głowa boli...
- cirek
- Zaawansowany
Pokaż jakie wziąłeś radio. Naklejka boczna z nr MAC. Ile masz wtyczek fakra? Kolory?seebst pisze: Radio, które wziąłem na test to 3C0035279 (bluetooth i dab+) - 44 tydz. 2010 rok data produkcji (brak było polskiego języka)
Polskiego menu w tym roczniku nie będzie, zrobili to dopiero w połowie 2012r.
Spróbuj zrobić to co ja wcześniej, link masz powyżej.
1T3 CFHC
-
Dwa gniazda białe na antenę, jedno niebieskie na GPS i jedno czarne na DAB, oraz to take prostokątne na kamerę.
Teraz już nic nie zrobię, bo oddałem to radio. Pojechałem specjalnie tylko, żeby sprawdzić, nawet komputera nie podłączyłem bo gość patrzył mi się cały czas na ręce.
Ale tak czy inaczej, OPS powinien działać czy nie w moim modelu auta?
Jest szansa, że z nowszym radiem 3C8 coś będzie lepiej?
Teraz już nic nie zrobię, bo oddałem to radio. Pojechałem specjalnie tylko, żeby sprawdzić, nawet komputera nie podłączyłem bo gość patrzył mi się cały czas na ręce.
Ale tak czy inaczej, OPS powinien działać czy nie w moim modelu auta?
Jest szansa, że z nowszym radiem 3C8 coś będzie lepiej?
- cirek
- Zaawansowany
Faktycznie 315 z BT.
Czy zadziała panel klimy? Zależy jaki panel.
Odpowiednie kodowanie również ma znaczenie.
Zależy jaki gatwey.Ale tak czy inaczej, OPS powinien działać czy nie w moim modelu auta?
Czy zadziała panel klimy? Zależy jaki panel.
Odpowiednie kodowanie również ma znaczenie.
1T3 CFHC
-
Wcześniej napisałem jaki model u mnie siedzi.Zależy jaki gatwey.
Generalnie panel klimy jest taki jak w pierwszej generacji golfa V czy Tourana.
Po niedzieli sprawdzę nowsze radio z 14 roku. Może uda się coś zobaczyć w VCDS jak nikt mi nie będzie na ręce patrzyć.
-- Pn lis 06, 2023 19:34 --
Sprawdziłem dziś drugie radio, nowsze, z 2014 roku. Język Polski już był, telefon też się połączył i Spotify super odtwarzało. Sterowanie lewą stroną z kierownicy działało (głośność itp.), natomiast menu nawigacji, audio czy telefon zniknęło z zegarów ) czyli tak jak poprzednio). Tym razem podłączyłem się komputerem i prześledziłem krok po kroku wszystkie opcje i niestety nic to nie dało. W ogóle mnóstwo jakiś różnych błędów samo radio wypluło, których nie udało się usunąć. Bardzo ładnie grało, dużo głośniej i co ważne bez pierdzenia przy głośnej muzyce. No ale nie będę się z koniem bić. Mapy były w wersji V5. Ostatecznie próby zostały definitywnie zakończone niepowodzeniem i więcej już do tego wracać nie będę. Szkoda, że RNS 510 nie ma zintegrowanego w sobie bluetooth tylko dodatkowe moduły trzeba szukać i wiązki, więc robi się z tego spora suma i kupa roboty. Więc zostaje jak zostanie i Spotify będzie mi dalej grało przez transmiter.
-- So lis 25, 2023 19:14 --
Koniec końców stanęło na tym, że kupiłem moduł Bluetooth firmy Wefa i dzięki temu mogę chociaż sterować muzyką z kierownicy słuchając Spotify. I na tym etapie zakończyłem przygody z różnymi radiami. Zostaje RNS 300 z Bluetooth.
Podejrzewam, że nawet jakbym założył jakieś firmowe radio typu Pioneer czy Kenwood, za parę tysięcy złotych, to też nie miałbym możliwości obsługi jego z poziomu kierownicy (no chyba że przez jakieś dodatkowe moduły za kolejne setki złotych...)