[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=C-BjeGbcEnQ&list=UUuUyyYD8unbva2d2aeZq2qw[/youtube]
A ja dzisiaj uruchomiłem swoją bestię 6n2!
Ostatni raz jeździłem nim w grudniu i dwa dni w marcu, jak w Tourim zakładałem podtlenek.
Niestety, miałem urwane obie klemy od aku, więc jechałem na luźnych. Po paru minutach jazdy widzę na dodatkowym zegarze 11.8V - ewidentnie brak ładowania. Co najciekawsze - na zestawie wskaźników brak informacji o braku ładowania, żadnej czerwonej kontrolki - niedobrze. Ściągnąłem kleme przy włączonym silniku - silnik nie zgasł, więc mówię sobie, że altek pewnie ładuje, ale coś z regulatorem jest nie tak, zbyt małe napięcie. Sprawdziłem napięcie na alternatorze - 11.8V, szkoda że nie sprawdziłem jakie jest przy zdjęciu klemy z aku. Dla pewności zapakowałem też sprawny aku z Tourana, ale bez zmian. Obdzwoniłem kilka ASO i okazało się, że jedyne ASO które ma 2szt. śrub klem jest na drugim końcu Warszawy - więc jadę, bagatelka 3h. Ale mam dwie śrubki za 54zł - numer 6X0 915 138 (22 mm x 11 mm), wyglądają jak na zdjęciu:

- 6X0 915 138 (22 mm x 11 mm).jpg (18 KiB) Przejrzano 356 razy
Tak więc przede mną regeneracja altka. Zastanawiam się jeszcze nad rozrusznikiem, bo te dwa dni w marcu robił mi takie psikusy (wcześniej działał bezproblemowo):
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=9-_gJ_BzUdk&list=UUuUyyYD8unbva2d2aeZq2qw[/youtube]
Jedyne, czego najbardziej żałuje w tym aucie to, że kupiłem stacje multimedialną z Androidem z 1GB RAM i strasznie muli oraz to że nie założyłem podtlenku do tego silnika - bo 120 tyś. km, założę, przejadę 5tkm i po silniku będzie, a spalałbym ok. 5.5 litra podtlenku za 1.90zł co daje 10,50zł / 100km. Na benzynie to auto generuje większe koszty, niż Touri 1.6 MPI 102KM na podtlenku.
Kupno nowego auta to strata pieniędzy...
Montaż podtlenku to inwestycja...
P.S.: Wiem, że wiele osób pytało o nagłośnienie na tym forum. Gdyby ktoś pytał to w czterech drzwiach zestaw odseparowany JBL Ground Tour GTO pędzone na jednym wzmacniaczu oraz stacjonarny subwoofer w dedykowanej zabudowie na bardzo głębokim dnie bagażnika plus drugi subwoofer dołączany/mobilny, oba pędzone na drugim oddzielnym wzmacniaczu - można sobie porównać z tą samą piosenką z nagrania z Tourana (
tutaj) gdzie mam wszędzie seryjne nagłośnienie.