Antena DAB
- SeeSoon
- Przeglądacz
- Auto:: Touran, 1.9 BKC, 2004
- Imię:: Dawid
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowań: 13 razy
Re: Antena DAB
Witam, zmieniam z RCD 300 na RCD 310 i widzę że mam wejście DAB i co trzeba dokupić aby mi to działało? 

1. Ford Focus Mk1 Vagon 1.8 TDDI 90KM
2. VW Touran 1.9 TDI BKC 105 KM

2. VW Touran 1.9 TDI BKC 105 KM

- yox
- Władca postów
- Auto:: 1.9 TDI BXE 07 R-Line C.M
- Imię:: Marek
- Podziękował: 240 razy
- Otrzymał podziękowań: 673 razy
... dekoder PolsatuSeeSoon pisze:Witam, zmieniam z RCD 300 na RCD 310 i widzę że mam wejście DAB i co trzeba dokupić aby mi to działało?

- Johny7205
- ____________________
- Auto:: 1T2T21 1.9TDI Trendline+
- Imię:: Janek
- Podziękował: 69 razy
- Otrzymał podziękowań: 59 razy
Najlepiej dołożyć antenkę.
Albo samoróbka wg przepisu w załączniku albo wymień sobie wzmacniacz antenowy na dwusystemowy 1K8 035 552F lub 7N0 035 552Q i podłącz do niego koncentryk od złącza DAB w radiu. I tyle.
Przy samoróbce z koncentryka odbiór DAB jest dobry ale wyskakuje błąd anteny. Jeździłem z tym dwa lata. teraz wymieniłem wzmacniacz i błąd zniknął i odbiór jest lepszy tzn więcej stacji odbiera.
Albo samoróbka wg przepisu w załączniku albo wymień sobie wzmacniacz antenowy na dwusystemowy 1K8 035 552F lub 7N0 035 552Q i podłącz do niego koncentryk od złącza DAB w radiu. I tyle.
Przy samoróbce z koncentryka odbiór DAB jest dobry ale wyskakuje błąd anteny. Jeździłem z tym dwa lata. teraz wymieniłem wzmacniacz i błąd zniknął i odbiór jest lepszy tzn więcej stacji odbiera.

-
- Początkujący
- Auto:: passat
- Imię:: Piotr
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
Panowie , mam prosbe. Ktos wie jak wyglada orginalna antena dab w passacie b7 sedan.
Nie ma tam jak w kombi anten w szybach bocznych tylko jest modul antenowy w tylnej szybie - tyle wiem. Ale jaki jest ten modul zeby dzialal dab? A moze jeszcze inaczej jest to robione?
Nie ma tam jak w kombi anten w szybach bocznych tylko jest modul antenowy w tylnej szybie - tyle wiem. Ale jaki jest ten modul zeby dzialal dab? A moze jeszcze inaczej jest to robione?
- hagio
- Expert
- Auto:: TRENDLINE 2.0 16V BKD2005
- Imię:: BARTOSZ
- Podziękował: 276 razy
- Otrzymał podziękowań: 153 razy
- Kontakt:
Zerknij na tą stronkęmolnar pisze:Panowie , mam prosbe. Ktos wie jak wyglada orginalna antena dab w passacie b7 sedan.
https://forum.vw-passat.pl/topic/48916- ... -dab-w-vw/
- Johny7205
- ____________________
Zrób tak jak pisałem wyżej. Anteny na dachu nie musisz zmieniać. Zmienić trzeba wzmacniacz-separator na taki dwufunkcyjny z DAB i koncentryk dodatkowy od radia do wzmacniacza.
Wzmacniacz może być od innego modelu vw byleby miał DAB dodatkowy. Podejrzyj sobie w aucie jaki masz ksztalt wzmacniacza bo różne były montowane i taki dobierz.
Na forum Passata popatrz. Tam temat też był wałkowany.
Wzmacniacz może być od innego modelu vw byleby miał DAB dodatkowy. Podejrzyj sobie w aucie jaki masz ksztalt wzmacniacza bo różne były montowane i taki dobierz.

-
- Początkujący
Johny7205 pisze:Zrób tak jak pisałem wyżej. Anteny na dachu nie musisz zmieniać. Zmienić trzeba wzmacniacz-separator na taki dwufunkcyjny z DAB i koncentryk dodatkowy od radia do wzmacniacza.
passat b7 sedan nie ma nateny na dachu , pisalem ze antena jest na tylnej szybie jako jeden modul, zadnego innego nie ma , zadnego separtora itdJohny7205 pisze:Zrób tak jak pisałem wyżej. Anteny na dachu nie musisz zmieniać. Zmienić trzeba wzmacniacz-separator na taki dwufunkcyjny z DAB i koncentryk dodatkowy od radia do wzmacniacza.
- Johny7205
- ____________________
Na tylnej szybie masz samą antenę ale wzmacniacz jest pod tapicerką nad tylna szybą albo pod słupkami przy tylnej szybie.

-
- Początkujący
No wlasnie wzmacniacz w postaci jednego duzego zwartego modulu jest tyle ze do radia fm. Pytanie jaki powinien byc w wersji z dab. Etka pokazuje chyba z 7 roznych modeli ( rozne numery - koncowki )Johny7205 pisze:Na tylnej szybie masz samą antenę ale wzmacniacz jest pod tapicerką nad tylna szybą albo pod słupkami przy tylnej szybie.
- cirek
- Zaawansowany
- Auto:: Touran 1T3 CFHC 2014 CUP
- Imię:: Wojtek
- Podziękował: 26 razy
- Otrzymał podziękowań: 34 razy
lub moduł 7N0 035 552.yox pisze:... kabel mozesz wykorzystacale wtedy bedziesz mial blad dot FM
open...
tak to powinno wygladac:
dab amplifier 1K8 035 552 F and cable 000 098 655 and twin connector 000098713 A
podmieniasz modul, przekladasz FM do twin connektor, dokladasz drugi kabel DAB i podlaczasz do radia
Zbieram graty do przesiadki z rns300 na rns315. Fabrycznie nie mam dab więc trzeba dołożyć. Nie bardzo rozumiem jak podłączyć twin connektor. Czy do modułu dwie wtyczki a do radia jedna? Nigdzie nie mogę znaleźć kabla 000 098 655.
Antena na dachu i w prawej szybie.
1T3 CFHC
- Johny7205
- ____________________
Do modułu /wzmacniacza antenowego lecą dwa kable koncentryczne czyli dwie wtyczki wpięte w radio (DAB czarne gniazdo i białe gniazda FM) i dwie wtyczki do modułu.

- cirek
- Zaawansowany
- Auto:: Touran 1T3 CFHC 2014 CUP
- Imię:: Wojtek
- Podziękował: 26 razy
- Otrzymał podziękowań: 34 razy
Czyli dwa kable. Jeden obustronnie czarny fakr. Drugi czarny i biały. Czy tak?
-- Pn gru 03, 2018 20:45 --
x2 po 4m wystarczy?
-- Pn gru 03, 2018 20:45 --
x2 po 4m wystarczy?
1T3 CFHC
-
- ____________________
- Auto:: Sharan 7N, CFFB, 2010
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 55 razy
- Otrzymał podziękowań: 39 razy
Ja w sharanie mam anteny w bocznych szybach (dwa moduły). Jeden moduł (prawy) wymieniłem na obsługujący DAB, stara "fakre fm" podpiąłem pod ten moduł razem z nowym pociągniętym kablem (czarna fakra) i wszystko działa bez problemu. Numer modułu wziąłem z etki.