Ja miałem od początku z ssd i to radio było tak wolne, że nie umiem tego opisać, a obsługa mapy w navi to jakas katorga. Na szczęście zmieniłem na DM. Głupi byłem ze od razu sie nie posłuchałem forumowiczów i zakupiłem RNS510
Sharan 7N ładnie wygląda z DM na pokładzie tak samo 1T3 ale mój to już nie bardzo. Za nowe radio do starego auta i jakoś tak dziwacznie to wygląda, pomieszane modele i roczniki. No ale to moja opinia. W następnym aucie 2011+ pomyślę nad DM. Na razie cieszę się tym co mam.
DM w Sharanie weszło od lifta, czyli od 2016 roku wcześniej bylo właśnie rns510 inne wynalazki. Moj rns był jednym z ostatnich, z DAB+ i wspomnianym SSD.
znam twoja historie, przebrnąłem przez cały temat .
Z pełną świadomością kupiłem 510 i faktycznie wolne to radio. Na razie nie przeszkadza mi to.
Kiedyś kupię sobie DM, kiedyś.
Na tamtej płycie nie chciało ruszyć, nagrałem ją Windowsowskim programem z maksymalną (x52 - nie dało się zmienić) prędkością.
Po zainstalowaniu Alcohol 120% i nagraniu na takiej samej płycie z prędkością minimalną (x10) poszło.
Hawk1985 pisze:Na tamtej płycie nie chciało ruszyć, nagrałem ją Windowsowskim programem z maksymalną (x52 - nie dało się zmienić) prędkością.
Po zainstalowaniu Alcohol 120% i nagraniu na takiej samej płycie z prędkością minimalną (x10) poszło.
Przy sofcie "RNS510-5238A-josi-VIM-Testmode-60-35-5-NO_GATEWAY"
widnieje opis:
Soft 5238 by Josi z podziałem dysku 60-35-5 BEZ AKTUALIZACJI GATEWAYA. Zalecany dla dysków 30GB przy problemach z wgraniem map V12/V13 (gdy pomimo wyczyszczenia lasera pod koniec wgrywania map z DVD proces się restartuje). Można używać we wszystkich wersjach VW RNS510 / Skoda Columbus oprócz najnowszych (C14 - wyposazone fabrycznie w SSD). Nie zadziała w SEAT MEDIA SYSTEM. Aby ominąć problemy z rozładowywaniem akumulatora w starszych autach nie aktualizuje modułu odpowiedzialnego za współpracę z Gatewayem.
Jaką mapę mogę wgrać? Bo aktualnie nie mam jeszcze żadnej
Radio wersja B, 1T0035680L, HW H11, SW 5238