niekompletne sprzęgło sprężarki

Czyli: chłodzenie, grzanie, termostat, chłodnice, webasto, nagrzewnica
pawell407
Początkujący
Auto:: touran 1.9 2003
Imię:: paweł

niekompletne sprzęgło sprężarki

Post autor: pawell407 »

witam. ostatnio próbowałem uruchomic klimę w turanie, ale ku mojemu zdziwieniu klima nie zadziałała. Tzn. niby wszystko działa lecz nie chłodzi. Zajrzałem pod maske i zobaczyłem że przy kole pasowym od klimy czegoś brakuje i że odłączona jest wtyczka od sprzęzarki. Podłączenie wtyczki nic nie dało, okazało sie niekompletne jest sprzęgło spręzarki, co mnie cholernie dziwi bo w zeszłe lato wszystko działało, a poza tym skąd ta odłączona wtyka??? a auto było tylko raz u mechanika na wymianie alternatora. Może akurat mu takie coś było potrzebne to sobie wziął? (innego wytłumaczenia nie widze).

Na moim sprzęgle brakuje częsci która jest pokazana na zdjęciu z linka,to ta osłonka po lewej stronie zdjęcia teraz jest tylko same koło :cry:

http://allegro.pl/sprzeglo-sprezarki-kl ... 91604.html

w necie znalazłem tą część za 70zł tylko czy to ma sens, czy trzeba całe sprzęgło wymieniać i czy taka wymiana jest skomplikowana? bo wolałbym to zrobić bez spuszczania płynu.
piotr_poznan1
Początkujący
Auto:: Touran
Imię::
Podziękował: 2 razy

Post autor: piotr_poznan1 »

i jak sobie poradziłeś z tym sprzęgłem.
Mam obecnie taki sam problem
Volksklinika.com robiła mi diagnostykę klimy, a ponieważ nie zaakceptowałem ich cen, Bartkowiak wykonał montaż sprężarki na sucho, zrywając sprzęgło (DENSO 1KO820859D).

nie wiem czy dawać do regeneracji (sam czujnik ciśnienia mnie kosztować będzie w intercarsie prawie 200 pln) czy zbierać na nową.

Piotr
pawell407
Początkujący
Auto:: touran 1.9 2003
Imię:: paweł

Post autor: pawell407 »

nie zrobiłem jeszcze nic. Ale chyba czeka mnie wymiana albo regeneracja, próbowałem obrócić palcami wałkiem spreżarki ale ani drgnie, tak więc bez większych kosztów sie nie obędzie. tylko wciąż mnie zastanawia odpięta wtyka. :/
ODPOWIEDZ