Sprężarka klimy....EDIT 24.06 PYTANIE - pilne

Czyli: chłodzenie, grzanie, termostat, chłodnice, webasto, nagrzewnica
Awatar użytkownika
lukasz22i
Użytkownik
Auto:: Touran
Imię::
Podziękował: 3 razy

Sprężarka klimy....EDIT 24.06 PYTANIE - pilne

Post autor: lukasz22i »

...właśnie wróciłem z serwisu klimy w którym byłem zdiagnozować przyczynę jej niedziałania.

Wyszła sprężarka, coś tam ponoć przy jakimś czujniku zgniło praktycznie i trzeba wymienić...do tego wymiana wentylatora dużego ale to wiedziałem że jest do ogarnięcia.

Teraz mam pytanie, czy w przedliftowym Turku były różne sprężarki? Będę szukał używanej i nie wiem czy spokojnie mogę kupić taką która powiedzmy jest z Turka 04r (jak mój) czy muszę wiedzieć jaką mam u siebie i takiej szukać bo inna nie podejdzie.

Czy po VIN można sprawdzić jaką sprężarkę mam czy muszę organoleptyczni wyczytać z naklejki na sprężarce?

Znalazłem taką np., ponoć 100% sprawna i ma pasować do mojego Turka, chciałbym to wiedzieć na pewno:

http://allegro.pl/show_item.php?item=3249390275

Dzięki za ew. wskazówki.

[ Dodano: Sob Maj 18, 2013 08:46 ]
gdzie są wszyscy? :D
Ostatnio zmieniony pt maja 24, 2013 20:58 przez lukasz22i, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Cesarz
Władca postów
Auto:: 5T1 2.0TDI, DFHA 2017
Imię:: Michał
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowań: 223 razy

Post autor: Cesarz »

lukasz22i pisze:gdzie są wszyscy?
weekend :P
1T1 HL 2005 2.0 TDI BKD+ 176KM/350Nm
5T1 HL 2017 2.0 TDI DFHA 190KM/400Nm
Awatar użytkownika
lukasz22i
Użytkownik

marynarz75 pisze:
lukasz22i pisze:gdzie są wszyscy?
weekend :P
W weekend odpoczywają od forum a w tygodniu się udzielają :D
Awatar użytkownika
magic
Użytkownik
Auto:: Touran 1.6 MPI 2008
Imię:: Maciej
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowań: 48 razy

Post autor: magic »

lukasz22i pisze:Teraz mam pytanie, czy w przedliftowym Turku były różne sprężarki?
Tak

nie ma różnicy czy przedliftowy czy poliftowy czy jakikolwiek :)
lukasz22i pisze:czy muszę wiedzieć jaką mam u siebie i takiej szukać bo inna nie podejdzie
Tak

najlepiej dowiedz się jaki masz numer katalogowy i szukaj takiej samej
Ja przerabiałem ten temat kilka tygodni temu tu na forum i nikt nie mógł mi udzielić odpowiedzi, wiec zadzwoniłem do ASO VW czy podejdzie mi inna sprężarka (dokładnie była inna ostatnia litera w nr. katalogowym ) no i kolo odparł że niestety nie podejdzie ale niepotrafił mi powiedzieć dlaczego. Wiec dzwoniłem do serwisu klimy i tam mi wyjaśniono po co są różne modele sprężarek otóż są różne ciśnienia i mocowanie czujników i co najważniejsze miejsce podłączenia przewodów wiec najlepiej jest poszukać takiej samej sprężarki
Jeżeli chodzi o alledrogo hmmm ja bym się nieodważył kupić używanej lepiej oddać swoją do regeneracji i wiedzieć co się ma a nie martwić się czy za chwile też nie padnie nastepna i kłopot od początku :)
Powodzenia
never ever give up
Awatar użytkownika
lukasz22i
Użytkownik

magic, dzięki za odpowiedź...a dużo Cie kosztowała taka przyjemność?

Udało mi się wyczytać numer ze sprężarki... akurat mam końcówkę 803 G, jest sporo sprężarek z końcówką 803 i różnymi literkami, G, S itp i na pierwszy rzut oka wyglądają identycznie. Będę szukał takiej z końcówką G...moją sprężarkę oglądali na serwisie klimy i powiedzieli że jest do wymiany, nie do regeneracji więc pozostaje tylko zakup innej. Nowej wiadomo nie kupię bo to koszt ponad 1tys.zł, poszukam używanej.

edit

auto odstawione na serwis, będzie wymiana sprężarki na drugą (z gwarancją), zrezygnowałem z poszukiwań i zakupu na własną rękę ;)
Awatar użytkownika
aprinsr
Przeglądacz
Podziękował: 7 razy

Post autor: aprinsr »

to napisz kolego ile ta przyjemnosc kosztowała ;)
Awatar użytkownika
magic
Użytkownik

lukasz22i pisze: magic, dzięki za odpowiedź...a dużo Cie kosztowała taka przyjemność?
no niestety na dzień dzisiejszy jeszcze nie naprawiłem klimy z powodu braku dostepu do firmy która zajmuje się klimą od A do Z . Latem pojawie się w Polsce to wtedy odstawie Tourana na serwis klimy i wtedy coś wiecej powiem (napisze) :D ale sądze że kolega lukasz22i bedzie wiedział szybciej :D
never ever give up
Awatar użytkownika
lukasz22i
Użytkownik

aprinsr pisze:to napisz kolego ile ta przyjemnosc kosztowała ;)
Co prawda auto będę miał zrobione na środę ale z tego co ustaliłem, nowa "stara" sprężarka z gwarancją, robocizna (wymiana) oraz nabicie (z odgrzybianiem) to kwota 750zł.
Awatar użytkownika
magic
Użytkownik

to nie tak źle :)
ja w pewnym monecie chciałem kupic nówke salonówke no i telefon do ASO i kolo powiedział koszt sprężarki 620 euro + vat stwierdziłem poczekam nie spieszy mi sie aż tak bardzo :)
never ever give up
Awatar użytkownika
lukasz22i
Użytkownik

Ja jestem po wymianie sprężarki, klima nabita. Do tego naprawiony duży wentylator (szczotki). Wszystko działa jak należy - chyba, klima się załącza, oba wentylatory chodzą, upałów nie ma więc ciężko sprawdzić wydajność ale chyba jest ok.

Zastanawiam się tylko nad jedną rzeczą, wracałem wczoraj z trasy, na początku na klimie, w trakcie jazdy ją wyłączyłem...dojechałem do domu, myślę załączę jeszcze raz klime i zobaczę czy działa, załączyłem i patrzę pod maskę ale wentylatory nie ruszyły, klima chyba też nie, postałem tak z 2min i nic. Myślę oho, czyli coś pewnie nie tak, poszedłem do domu. Po godzinie wyjechałem znowu w miasto ale najpierw załączyłem klime, ruszyła i wentylatory też. Pomyślałem że to może przez rezerwę w baku ale to chyba nie ma znaczenia bo jak po godzinie jechałem to się załączyła a rezerwa dalej była.

edit

Dzisiaj też zauważyłem że nie zawsze klima startuje od razu, po nocy wsiadłem w auto, odpaliłem, naciskam "a/c" i nic się nie dzieje, wentylatory stoją, pojechałem na miasto, stanąłem, dalej wentylatory cisza, poszedłem do sklepu, wychodzę, wracam do domu, staje...wentylatry chodzą a klima śmiga.

Pytanie: Czy u Was zawsze po wciśnięciu "a/c" od razu załączają się dwa wentylatory czy nie zawsze? To podstawowe pytanie bo jeśli zawsze, niezależnie od warunków, tzn. że u mnie jest coś nie tak.

Proszę o info bo za 2tyg. wyjeżdżam na urlop i jeśli coś nie gra to chciałbym to ogarnąć.
Awatar użytkownika
Rafik
Użytkownik
Auto:: Passat 2007 2.0 140KM DSG
Imię:: Rafał
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: Rafik »

lukasz22i, wentylator załączy się jak podniesie się ciśnienie , sprawdz czy ta cieńsza rurka po lewej stronie robi się ciepła a gruba zimna :D
TDI To Doch Idze
Awatar użytkownika
lukasz22i
Użytkownik

Rafik pisze:lukasz22i, wentylator załączy się jak podniesie się ciśnienie , sprawdz czy ta cieńsza rurka po lewej stronie robi się ciepła a gruba zimna :D
Ok czyli jak załączę klimę to wymacać oba przewody? Czy one od razu po włączeniu zmienią temperaturę czy odczekać trochę czasu? Co jeśli będzie jak piszesz, tzn. grubszy będzie zimny a cienki ciepły?
Dopytuje się bo lepiej wiedzieć więcej niż za mało. :D Poza tym naprawa kosztowała niemało więc chciałbym mieć pewność że wszystko gra i buczy.
Awatar użytkownika
Rafik
Użytkownik
Auto:: Passat 2007 2.0 140KM DSG
Imię:: Rafał
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: Rafik »

Jak cienka ciepła a gruba zimna to git majonez :D a wentylator załącza ciśnienie więc też może załączać się w różnych momentach :)
TDI To Doch Idze
Awatar użytkownika
lukasz22i
Użytkownik

Rafik pisze:Jak cienka ciepła a gruba zimna to git majonez :D a wentylator załącza ciśnienie więc też może załączać się w różnych momentach :)
Dzięki, o to chodziło :) bałem się że wentylatory zawsze startują po załączeniu klimy, :piwo: dla Ciebie.
piotr_poznan1
Początkujący
Podziękował: 2 razy

Post autor: piotr_poznan1 »

jestem na podobnym etapie
wg. mnie klima działała ale ponieważ autopremium podczas bezpłatnej wymiany butli cng na nowe, zdiagnozowała również awarię kompresora, oddałem auto do volkskliniki w Poznaniu i właśnie otrzymałem wycenę

1. kompresor nowy VW (opcja ze zdanie starego) 2471 zł (na wymianę)
2. kompresor nowy DENSO 1295 zł
3. Kompresor regenerowany (gwarancja 6 miesięcy !) 800 zł (na wymianę)

robocizna z wymianą płynów 490 pln brutto

i co wy na to ?
ODPOWIEDZ