Klimowy problem...vol. 23145

Czyli: chłodzenie, grzanie, termostat, chłodnice, webasto, nagrzewnica
Awatar użytkownika
lukasz22i
Użytkownik
Auto:: Touran
Imię::
Podziękował: 3 razy

Klimowy problem...vol. 23145

Post autor: lukasz22i »

Witajcie

Przyszła wiosna a z wiosną problemy. Tym razem problem z klimatyzacją.

Klima nie włącza się po naciśnięciu guzika, nic się nie dzieje, obroty sztywne, sprężarka cicho, spalanie na jałowym nie drgnie, z nawiewu letnie powietrze, oba wentylatory stoją. Myślę ok...trzeba pojechać na serwis i naprawić.

Problem w tym że ona potrafi się sama z siebie włączyć, tak przynajmniej mi się wydaje. Po wciśnięciu guzika klima nie startuje ale kilka razy zdarzyło mi się że podczas jazdy nagle zaczęło lecieć chłodne powietrze, bez włączania i wyłączania czegokolwiek...po prostu włączam ją, daje na 1 bieg prędkości nawiewu i w drogę, nie działa - trudno... ale czasem ożywa w trakcie jazdy.

Dzisiaj tak miałem wracając z roboty do domu, okno lekko uchylone bo ponad 20st.C na termometrze, z nawiewu leci "zwykłe" powietrze...nagle w trakcie jazdy ciach, leci chłodek, stojąc na światłach patrze na chwilowe spalanie na jałowym, zwykle mam 0.5l/h a tym razem 0.7l/h. Niczego nie ruszam, dojeżdżam pod dom, bez gaszenia silnika otwieram maskę bo wydaje mi się że coś buczy...patrzę a tam mały wentylator się kręci, duży stoi w bezruchu.

Teraz pytanie, co się dzieje? :) Na pewno na dniach pojadę na serwis. Takie info, jakiś miesiąc temu jak byłem na warsztacie w całkiem innej sprawie to podczas diagnostyki wyskoczył jakiś błąd wentylatora, dokładnie nie powiem jaki ale wspomniał o tym mechanik który mi auto robił.

Znowu we wrześniu ubiegłego roku jak robiłem na innym warsztacie egr, czujnik temp. paliwa itp to też wywaliło błąd wentylatora, wiem że mechanik wymienił jakiś czujnik i "niby" błąd zniknął. Już wtedy była jakaś przeprawa z klima ale temat zostawiłem. Zapytałem mechanika o to czy po włączeniu klimy muszą wystartować dwa wiatraki, powiedział że nie, że tylko jeden a drugi wystartuje pod jakimś obciążeniem. Z forum wyczytałem że po włączeniu klimy muszą wystartować oba, mechanik widocznie nie miał pojęcia o tym co robi i mówi.

Ktoś podpowie za co się zabrać w pierwszej kolejności? Nie chce jeździć po mechanikach i wymieniać po kolei tego co im wpadnie do głowy.
sirtomash
Przeglądacz
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Post autor: sirtomash »

Cześć,

Z tego co wiem to z klimą powienien startować duży wentylator, a mały załącza się przy odpowiedniej temperaturze. Więc to że kręci się tylko mały albo tylko duży jest normalne. Duży dodatkowo steruje pracą małego.
Dobrze byłoby pewnie podpiąć kabelek i sprawdzić jakie rzuca błędy.

A jak sprawdzisz ręką na zgaszonym samochodzie to oba kręcą się, w semnsie da radę przekręcić bez dużego wysiłku skrzydła, czy może stawiją opór ?
Ja u siebie w histori błędów znalazłem coś takiego:
006481 - Radiator Fan 2 (V177): Movement Restricted / Jammed
I rzeczywiście wentylator mały był przyblokowany, jakiś piasek się tam wkradł, po wymontowaniu i wyczyszczeniu zdaje się działać ok.
wlesniew
Początkujący
Auto:: AVQ 2004
Imię:: Wojtek
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: wlesniew »

Miałem podobny problem w focusie. Klima załączała się nie wiadomo kiedy i na chwilę. Powodem problemów było sprzęgło elektromagnetyczne. Po regulacji szczeliny sprężarka włączała się na dotyk. Rok czasu jeździłem po mechanikach i elektrykach a wystarczyło wyjąć jedną podkładkę.
Awatar użytkownika
lukasz22i
Użytkownik

Dzięki koledzy za zainteresowanie. Na pewno pójdzie diagnostyka i sczytanie błędu, zobaczymy co dokładniej pokaże.

Jak ktoś będzie miał jeszcze jakieś sugestie to śmiało.,..
Awatar użytkownika
ozjusz
Początkujący
Auto:: VW Touran,1.9 TDI 2005
Imię:: Marcin

Post autor: ozjusz »

hej.
mialem tak samo jak Ty, ze klima mi nie chodzila i wentylatory sie nie zalaczaly tzn jak szybko jechalem to dmuchalo zimnem ale moj spec od klimy stwierdzil ze poprostu podczas jazdy ped powietrza pomaga chlodzic caly uklad klimatyzaycyjny i dlatego mam wrazenie ze wszystko chodzi a podczas postoju niestety nie ma chlodzenia. Wymienilem najpierw cale wiatraki bo mialem siadniety przekaznik czy czujnik ale samego jak stwierdzili nie dalo sie wymienic i pozniej sie okazalo ze wiatraki chodza ale poprzez jezdzenie z klima bez wiatrakow schrzanilem sprezarke i znowu dodatkowe koszty.
Znajdz dobrego speca od klimy i niech Ci zdiagnozuje co sie dzieje, bo inaczej mozesz sobie podkladac niepotrzebnych kosztow i nie jezdzil na klimie bez wlaczajacych sie wiatrakow.
powodzonka
Awatar użytkownika
lukasz22i
Użytkownik

Dzięki. Szukam właśnie kogoś kumatego od klimy ale najpierw chce zrobić diagnostykę i zobaczyć jaki błąd wywala.

U mnie czasem jak załączy się klima to startuje mały wiatrak, duży zawsze stoi choć jest luźny tj. spokojnie można nim pokręcić w jedną i drugą stronę.
Awatar użytkownika
Rafik
Użytkownik
Auto:: Passat 2007 2.0 140KM DSG
Imię:: Rafał

Post autor: Rafik »

lukasz22i, będziesz na zlocie to się podłączymy manometrami :)
TDI To Doch Idze
Awatar użytkownika
lukasz22i
Użytkownik

Na zlocie niestety nie będę, permanentny brak czasu :/

Dzisiaj u znajomego który robił mi zawieszenie podpięliśmy ten duży wiatrak na krótko, w ogóle nie startuje, wystartował tylko ten mały.

[ Dodano: Sob Kwi 27, 2013 14:17 ]
Pytanie jeszcze o ten nieszczęsny duży wentylator. Czy jego uszkodzenie może powodować problem z klimatyzacją? Podpięty na krótko nie kręci, kręci się za to mały.
Awatar użytkownika
Rafik
Użytkownik

tak , czyli po podłączeniu na krótko nic nie dało , to najprawdopodobniej jest uszkodzony , a napięcie do niego dochodzi ? bo sterownik załączy go dopiero jak osiągnie odpowiednie ciśnienie , czyli jeśli układ będzie pusty to klops :)
TDI To Doch Idze
Awatar użytkownika
lukasz22i
Użytkownik

Rafik pisze:tak , czyli po podłączeniu na krótko nic nie dało , to najprawdopodobniej jest uszkodzony , a napięcie do niego dochodzi ? bo sterownik załączy go dopiero jak osiągnie odpowiednie ciśnienie , czyli jeśli układ będzie pusty to klops :)
Czyli w pierwszej kolejności podjechać na serwis klimy i sprawdzić ciśnienie w układzie, ew. nabić do odpowiedniego poziomu i testować?
Awatar użytkownika
PIOTREL
Expert
Auto:: 2.0 173Ps BMM mod 2008
Imię:: Piotr
Podziękował: 64 razy
Otrzymał podziękowań: 108 razy

Post autor: PIOTREL »

Witaj
Może być przyczyną niedziałającej klimy uszkodzony duży wentylator. Jednakże Klima i tak nie zawsze się włączy. Jest kilka warunków. Może być za niska temperatura na zewnątrz, za wysoka temperatura chłodnic, za niskie ciśnienie czynnika chłodniczego no i oczywiście różnego rodzaju uszkodzenia. Więc na początek sprawdzić czy masz odpowiednie ciśnienie w układzie czynnika. No i naprawić musisz wentylator. To może wywalać błąd i nie uruchomi się Klima.
Awatar użytkownika
Rafik
Użytkownik

lukasz22i, podjedz do serwisu klimy i niech sprawdzą najpierw Ci same ciśnienia i czy klima się załącza :) podczas pracy sprężarki na ssaniu powinno być koło 2 bar a na tłoczeniu 12 bar, :)

[ Dodano: Sob Kwi 27, 2013 21:20 ]
ale skoro podłączałeś wentylator na krótko i nic :/ to moim zdaniem on jest przyczyną :)
TDI To Doch Idze
Awatar użytkownika
lukasz22i
Użytkownik

Dzięki chłopaki...w poniedziałek uderzam do w miarę kumatego gościa od klimy, niech spojrzy i ew. wypowie się na ten temat, tak czy siak duży "wiatrak" do roboty priorytetowo.
Piotras2011
Przeglądacz
Auto:: 1T1, 2.0 TDI AZV 2004
Imię:: Piotr

Post autor: Piotras2011 »

U mnie było coś podobnego, tylko miałem walnięty sterownik - on znajduje sie w dużym wentylatorze. Było zwarcie i pobierał mi prąd. Znalazłem na alle używany komplet wiatraków z obudową firmy siemens za 350 zł. Siemensa polecił mi mechanik, ponieważ nie sypią sie tak często. Musiałem kupić komplet bo nie dostałem takiego samego dużego wiatraka, nie produkują już ;)
Siemanko ;)
był 1T1 2.0TDI
jest VW Sharan II 2.0TDI CR 140KM CFFB
ODPOWIEDZ