Po włączeniu klimy czuć drgania auta

Czyli: chłodzenie, grzanie, termostat, chłodnice, webasto, nagrzewnica
Awatar użytkownika
gabi10
Użytkownik
Auto:: 2.0TDI AZV 170KM 2003
Imię:: Gabi
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 13 razy

Po włączeniu klimy czuć drgania auta

Post autor: gabi10 »

Witam
Dzisiaj pojechałem nabic klime bo była wymieniona chłodnica klimy
Wszystko ok szczelne klima po nabiciu zaczeła działac Lecz dziwnie Załaczaja sie od razu obydwa wetylatory podczas pracy czuć straszne drganie na całym samochodzie szczegulnie na kierownicy

[ Dodano: Sob Kwi 27, 2013 16:23 ]
podłaczyłem kabelek brak błedu zwiazanego z klima spalanie bez klimy 04-05 po właczeniu około 07 czyli w normie gruba rurka klimy zimna nawet bardzo czyli też OK na dużym wiatraku jedna łopatka jest klejona czy moze to byc przyczyna takich dużych wibracji Jeszcze jedno pytanie czy duzy wentylator jest od chłodnicy czy od klimy oraz czy mozna vcds uruchomic same wentylatory by sprawdzic ich działanie czy to od nich jest to drganie czy moze od kompresora :idea:
Awatar użytkownika
PIOTREL
Expert
Auto:: 2.0 173Ps BMM mod 2008
Imię:: Piotr
Podziękował: 64 razy
Otrzymał podziękowań: 108 razy

Post autor: PIOTREL »

Witaj
To, że włączają się dwa wentylatory nie wiem czy powinno tak być wydaje mi się , że mam tak samo. Natomiast, jeśli chodzi o drgania to na 90% to wentylator. Skoro jak sam napisałeś jest klejona łopatka to może być taki objaw. Są tam duże obroty i przeciążenia. Każdy wiatrak jest wyważony. Jak jest klej i pewnie jeszcze jakieś wzmocnienie tego łączenia to znacząco zmienił się środek ciężkości. Szczerze to ja bym go zmienił choćby na jakiś używany. Jeśli by się ta łopatka urwała zrobi Ci spustoszenie w komorze silnika. Może troszkę zdeformować klapę silnika albo narazić na wydatek zakupu nowej chłodnicy. Działają tam wysokie siły odśrodkowe.
Awatar użytkownika
gabi10
Użytkownik

A nie myslicie że moze to byc wina sprężarki? bo chciałbym to ustalić na bank co jest tego przyczyną by nie kupowac niepotrzebnych części
seba244
Expert
Auto:: Touran
Imię:: .......
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: seba244 »

A mi sie wydaje że klima to nie jest ten problem...

Silnik dostaje dodatkowe obciążenie i może tu trzeba szukać problemu...........
Awatar użytkownika
gabi10
Użytkownik

Seba ale to dzieje się tylko po włączeniu klimy Po rozłączeniu 4 pinowej kostki pod chłodnicą i podaniu napięcia z aku, bezpośrednio do wtyczki wentylatory chodzą. Ale dziwne tylko w jedna strone nie pomaga zmiana polaryzacji i to w przeciwna stronę niż zaanaczony ich kierunek obrotów. Chodzi mi o duży wentylator bo on ma zaznaczony kierunek obrotów.Czy to nie będzie coś pokrochmalone z elektryka również duży wentylator ma nieduże bicie boczne Jak myślicie czy wymienić ten wentylator czy szukać jakiejś innej ust :roll: erki
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów
Auto:: Sharan 7N CFGB
Imię:: Paweł
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Post autor: Dodi »

ja uwazam, ze to wina wentylatorów tym bardziej ze tak jak pisałes była klejona łopatka w jednym z nich... sprawdz to i nie szukaj nigdzie inadziej poki tego nie wyeliminujesz, bo tylko szkoda czasu...

ja mialem tak kiedys jak wentylator dostał luzu na osce, drgało całą budą jak ch....a...
Awatar użytkownika
gabi10
Użytkownik

Dziek Dodi tak zrobie juz go namierzyłem to Simens 300W 360mm srednicy w Etce ze to 1k0959455DT wycofanu w dniu 01.11.2009 na 1ko9594455 DL lub DT jakby ktos miał w dobrym stanie to chetnie wezme tylko sie zastanawiam dlaczego wentylatory pracuja w przeciwnym kierunku niż wskazany skrzałką na obudowie i nawet zmiana biegunowosci nic tu nie pomaga bo po zmianie + z - nawet nie drgnie ani duży ani mały wentylator
Awatar użytkownika
Rafik
Użytkownik
Auto:: Passat 2007 2.0 140KM DSG
Imię:: Rafał
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: Rafik »

Powinny załączyć się dwa wentylatory :)

[ Dodano: Nie Kwi 28, 2013 18:32 ]
seba244, chyba że podciera się sprężarka, gabi10, dolali oleju do układu ?? :)
TDI To Doch Idze
Awatar użytkownika
gabi10
Użytkownik

Wczoraj napełniono układ
Jestem laikiem w sprawach klimy ale skoro napełniono układ czynnikiem chłodzącym to i maszyna zadała żądana ilość oleju Tylko zastanawia mnie dlaczego wętylatory kręcą się nie w tą stronę co podaje na ich obudowie strzałka kierunku

[ Dodano: Pią Maj 03, 2013 14:41 ]
Wymieniono wętylakor na nowy touranek chodzi jak należy już nic nie drga po włączeniu klimy
ODPOWIEDZ