Dodatki do paliwa DIESEL.
-
- Początkujący
- Auto:: cross BLS 2007
- Imię:: Janusz
Dodatki do paliwa DIESEL.
Koledzy mam pytanie. Czy stosujecie jakieś dodatki do paliwa mające na celu czyszczenie układu paliwowego, pompowtrysków czy komory spalania? Na rynku jest sporo takich specyfików, czy warto je stosowac, może macie jakiś sprawdzony?
- Ciapek
- Expert
- Auto:: 2.0 DSG BKD '05
- Imię:: B
- Podziękował: 45 razy
- Otrzymał podziękowań: 64 razy
zrobiłem rozeznanie w necie, na ślepo poszedłem na stację Shella aby coś mi doradzono. I doradzono Skydd Black Arrow. Odziwo koleś z Shella nie polecił produktu Shella, ale ten szwedzki produkt 
Całoroczny preparat zalecany w zimie.
Lałem cały bak ok. 50 L, na to leje się 50 ml preparatu czyli 1/10 butelki 500 ml.
Wiem, że Dodi też to leje.

Całoroczny preparat zalecany w zimie.
Lałem cały bak ok. 50 L, na to leje się 50 ml preparatu czyli 1/10 butelki 500 ml.
Wiem, że Dodi też to leje.
Pozdrawiam!
-
- Użytkownik
- Auto:: Touran
- Imię::
Ogólnie można przyjąć, że jeśli nic się "nie dzieje" to nic dolewać niema potrzeby. Czasem swoją przesadną dbałością można przesadzić i trzeba z tym uważać bo nie wlewamy eksperymentalnego płynu do spryskiwaczy tylko "ulepszacza" do silnika. W moim Szafirku nie mam żadnych złych oznak dlatego nic nie stosuję ot wymiana oleju + wszystkich filtrów systematycznie. Uważam, że jeśli niema potrzeby to nic nie lać. W poprzednim aucie jak pisałem wcześniej miałem problemy, dolałem specyfiku i "pomogło". Warto pamiętać, żeby najlepiej dolewać "ulepszaczy" przy wymianie oleju.
- Bzyku
- Specjalista
- Auto:: BKD, 2008
- Imię:: Tomek
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowań: 27 razy
zgadzam się z Rowik, ja leje cały czas Shell VPD i kompletnie nic się nie dzieje a auto chodzi cicho i równo (czasem głównie w trasie, jak nie ma to leje co innego i czuć różnicę, zatem nie zmieniam swoich przyzwyczajeń). A tak na marginesie to Shell też coś dodaje do paliwa (GLT czy jakoś tak) więc po co dodawać kolejne dodatki.
Był i się zmył Highline z 2003 z 2.0 TDI AZV 7os
Jest Trendline z 2007 z 2.0 TDI BKD + DSG 7os
Będzie ... ?
Jest Trendline z 2007 z 2.0 TDI BKD + DSG 7os
Będzie ... ?
- QQRYDZA
- Expert
- Auto:: 1,9tdi
- Imię:: dar
- Otrzymał podziękowań: 7 razy
---1 ERC POWER Cleaner -czyści układ paliwowy,poprawia odpalanie i podobno 10 % redukuje spalanie paliwa-zobaczymy jak po tym chodzi,dopiero zalałem.
---2
---3
---4
...
dopisujcie to nie trzeba będzie później szukać,bo będzie w jednym miejscu.
---2
---3
---4
...
dopisujcie to nie trzeba będzie później szukać,bo będzie w jednym miejscu.
Ostatnio zmieniony czw lut 02, 2012 19:56 przez QQRYDZA, łącznie zmieniany 1 raz.
- GASIOR997
- Specjalista
- Auto:: SHARAN 7N2
- Imię:: GASIOR
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 60 razy
ja jak miałem C4 PICASSO to lałem taki specyfik do samochodu i potem żałowałem od razu palił było świetnie ale coś za coś. Spierdzieliłem wtryski sobie i miałem od gówna gorsze problemy . Wiec teraz w VW nie leje nic często wymieniam filtr paliwa i leje dobre paliwo i mi to starczy .
Jak pomogłem to podziękowanie! - Pozdrawiam