Ciapek lepiej zakup filtr MANNa albo KNECHTa, te z aukcji są bodaj FILTRONa, który ma różne opinie, na stronie producentów znajdziesz konkretne oznaczenia filtrów kabinowych do Tourana.
ja używam filtrów firmy HENGST jak są ciężko dostępne to MANN.
Był: VW TOURAN CROSS, AUDI A3 SPORTBACK S-TRONIC, PASSAT B6 VARIANT SPORTLINE, VW TOURAN R-LINE, VW Golf V TDI, VW TOURAN UNITED 2.0 TDI, FIAT PANDA Jest: AUDI A6 Avant CR, MERCEDES A180, VW UP, SKODA CITIGO "Lieber Geld verlieren als Vertrauen" - Robert Bosch.
Ciapek pisze:Ale z racji tego boku ściętego to chyba nie da się go źle włożyć w Touranie ?
dla chcącego nie ma nic trudnego a tak na poważnie to nie da się inaczej go włożyć...
Juz pisze o co chodzi.
Rok temu wymieniałem sobie sam filtr i juz nie pamiętam. W tym roku wszystkie filtry wymienialem w ASO i byl to Mann pierwszy raz. Dosyć mi śmierdziało z nawiewów i się zastanawiam czy może to z winy złego włożenia
Dziś już smród jakby mijal
Ja uważam że lepiej wyczyścić dobrze cały ukłąd klimatyzacji niż inwestować w lepszy filtr kabinowy z węglem. Po wyciągnięciu filtra i np silnika dmuchawy zobaczcie ile w tych miejscach jest kurzu, syfu itd.
Ciapek pisze:Filtr kabinowy niezależnie od jego stanu wymieniam co roku. Co roku również robię przegląd, napełnianie klimy przy okazji zmiany opon na letnie.
a robiłeś kiedyś to odgrzybianie/ozonowanie? to, że regularnie wymieniasz filtry to jest na + ale nie znaczy, że nie trzeba po pewnym czasie odgrzybić...bród, kurz, resztki liści i wilgoć i ciepłe powietrze z dmuchawy to idealne warunki do rozwoju grzybów... możesz czasami nawet nie czuć mocnego zapachu... jak jesteś alergikiem lub masz małe dzieci to warto przed sezonem tym się zająć...