W ofercie można spotkać gotowe zestawy. Proponuję kupować „markowe” produkty:
Sachs 900202 (n.typ)
Kayba 910056 (n.typ)
Monroe PK145 (s.typ)
Ważne Sprzedawane przez sklepy/hurtownie zestawy to praktycznie już tylko „nowy typ” osłon/odbojów. Różnią się one od starego innym typem kształtu gniazda odbojnika, które wchodzi w obsadę…. (stare były takie jajowate, nowe maja okrągłe „gniazdo”) Dodatkowo do >>1T-6-17000 przychodzi taki pierścień osadczy przy osłonie i odbojniku ( 1K0513167). Później już całkowicie z niego zrezygnowano wprowadzając „nowy typ” Jeśli kupujecie w zestawie odb/osłona użytkownicy mający „stary typ” mogą go zastąpić nowym pomimo „jajowatego” typu gniazda na odbojnik. Okrągły odbojnik bez problemu pasuje. Natomiast wymieniając np. sam odbój starajcie się dopasować do Waszego autka po nr podanych powyżej.
Potrzebne narzędzia: Klucz płasko-oczkowy 21mm (dolne mocowanie amort.)
Klucz płasko-odgięty oczkowy 13mm
Klucz typu np. grzechotka z przedłużką i nasadką 16mm (górne mocowanie amort)
Klucz do kół
Podnośnik samochodowy
Czas modyfikacji: Około 60-80 minut-
Zaczynamy od zabezpieczenia samochodu przed stoczeniem. Luzujemy lekko śruby koła, podnosimy do góry autko, odkręcamy i ściągamy koło. Oczom ukazuje nam się opadnięta osłona i urwany odbój.
Odkręcamy dwie śruby górnego mocowania.
Oraz jedną śruby dolnego mocowania amortyzatora. W ten sposób mamy amortyzator na wierzchu. Pozostaje nam odkręcić jeszcze jedną nakrętkę mocującą trzpień amortyzatora do górnego mocowania. Nakrętka jest „przykryta” czarnym kapturkiem. Kontrujemy trzpień odkręcamy nakrętkę i ściągamy górne mocowanie. Zdejmujemy pozostałość (odbój/osłona) aż do czarnej ochronnej nakładki.
Zamontowanie odbywa się w odwrotnej kolejności. Wkładamy odbój w osłonę i nakładamy na trzpień amortyzatora. Zakładamy górne mocowanie, kontrujemy trzpień ,zakręcamy nakrętkę. Zakładamy zaślepkę i mamy gotowy zestaw do włożenia do autka.
Należy zwrócić uwagę by amortyzator został przykręcony do obudowy łożyska koła (mocowanie dolne) tylko wtedy, gdy osiągnięty został wymiar a (pomiędzy środkiem piasty koła, a dolną krawędzią nadkola) wg poniższej tabelki. Chodzi tu przedewszystkim o tulejkę gum-metalową amortyzatora by nie uległa zniszczeniu wskutek naprężeń.Elementy osi z tulejkami metalowo-gumowymi muszą być przed dokręceniem ustawione w pozycji odpowiadającej ich normalnej pracy (nieobciążony samochód).
Momenty dokręcenia.
Amortyzator do nadwozia (u gory) - 50 Nm +45°
Amortyzator do obudowy łożyska (na dole) - 180Nm
Gniazdo górne amortyzatora do amortyzatora - 25Nm
Dziękuję za chwilę uwagi...
Autor nie ponosi odpowiedzialności za niepełność niniejszej instrukcji. Podobnie za ewentualne szkody w mieniu i osób związane z wykonaniem przebudowy lub w czasie dalszej eksploatacji.
Autor oświadcza, że użyta dokumentacja (jak np. zdjęcia, rysunki, zestawienia) nie narusza praw autorskich, względnie jest w posiadaniu zgody na ich wykorzystanie w tej formie.
Wszystkie znaki występujące w tekście, obrazach są zastrzeżonymi znakami firmowymi bądź towarowymi ich właścicieli.
Wszelkie prawa zastrzeżone. Nieautoryzowane rozpowszechnianie całości lub fragmentu niniejszej instrukcji w jakiejkolwiek formie i postaci jest zabronione.
Ostatnio zmieniony ndz mar 10, 2013 18:09 przez jeżu, łącznie zmieniany 7 razy.
mieszkoma, Podałem wartości jakimi powinno sie dociągać śruby/nakrętki. Jeśli ktoś dysponuje takim kluczem to na pewno się przyda... Ja nie używałem. Wszystko na "czuja z głową" Nie podałem ,że śruby do kół powinno się dokręcić momentem 120Nm.
, mnie przy takich manualach przeraża fakt że coś może pójść nie tak, i co wtedy, auto rozgrzebane, pozostaje laweta i do mechanika. Nie mam mechanicznego drygu, ale mimo wszystko staram się coś robić bo siedzieć z założonymi rękami to rzecz najprostsza.
Witam!
Jeżu z nieba spadł mi ten Twój manual. Własnie czeka mnie wymiana odbojów w moim Touranku. Swietna robota!!! Zaraz poleci piwko. Mam pytanko do Cross Tourana (2007), ktory najlepiej kupic i jaka jest orientacyjna cena za kompl?
Pozdro!