Radio nie działa

Problemy dotyczące radioodtwarzaczy, zmieniarek, systemów nawigacji, CB itp.
dawidhoop
Auto:: Touran, 2.0 diesel, 2004
Imię:: Dawid

Radio nie działa

Post autor: dawidhoop »

Dzień Dobry,

VW Touran 2.0 diesel, 2004r, radio MFD2

Proszę o pomoc bo już nie mam pomysłów...

Pewnego dnia radio przestało odbierać stacje radiowe. W centrum większego miasta jak mocny sygnał to coś tam próbuje grać, ale zaraz po wyjeździe przestaje.
Zasugerowano wymianę wzmacniaczy..

Dobrałem się do nich (są dwa w podsufitce przy tylnych szybach bocznych). Podczas gdy słabo bo słabo z szumem odbierało np. RMF, odpiąłem lewy wzmacniacz - przestało odbierać całkiem. Wpiąłem na nowo, powróciło do marnego odbioru z szumem. Kolejnym krokiem odpiąłem wzmacniacz prawy, bez żadnych zmian w odbiorze (nadal słabo odbierało tak samo jak przed wypięciem). Pomyślałem prawy wzmacniacz jest uszkodzony skoro nie ma różnicy. Wymieniłem go i sytuacja taka sama, bez żadnych zmian w odbiorze. Na podmiankę wymieniłem lewy na ten oryginalny co był z prawej strony i nadal wszystko to samo, słabo bo słabo ale z szumem odbierało.

Radio było u elektronika, nie dopatrzył się żadnych wad.
Ten sam elektronik zapewniał niby że tam już nic po drodze nie ma od wzmacniaczy do radia...

Pomożecie ?
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 418 razy

Re: Radio nie działa

Post autor: wesol »

To może jednak kable. Sprawdzałeś te kable czy są okej?
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
dawidhoop

Chodzi o kable wzmacniacze -> radio, tak ?

Nie, nie sprawdzałem. Nie ściągałem całej podsufitki do wymiany wzmacniaczy.. a żeby kable sprawdzić to wszystko do rozbiórki przez takie g... ;/// a z drugiej strony co by miało się stać z kablami, przecież ani tam wilgoci ani żadnych zawijasów żeby mogły się ukruszyć.. sam nie wiem..

Ew. jak by mógł ktoś to sprawdzić dokładnie czy tam nie ma na 100% żadnego urządzonka po drodze typu separator antenowy czy coś takiego to byłbym bardzo wdzięczny..
Awatar użytkownika
Dziadek13
Specjalista
Auto:: Touran '04 1.9TDI AVQ
Imię:: Jorg
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowań: 67 razy

Post autor: Dziadek13 »

Separator to raczej zaraz za radiem i jest on zasilany 12V które zasila wzmacniacz antenowy.
W orginalnym (fabrycznym) radiu nie ma separatora po prostu jest już zabudowany w radiu.
dawidhoop

Można to jakoś sprawdzić na 1000% np po vinie ?
ODPOWIEDZ