Podłączenie audio AUX przez USB-C

Problemy dotyczące radioodtwarzaczy, zmieniarek, systemów nawigacji, CB itp.
gacwac
Początkujący
Auto:: VW Turoń 5T1 1.5 TSI
Imię:: Greg
Podziękował: 2 razy

Podłączenie audio AUX przez USB-C

Post autor: gacwac »

Witam,
Chciałem zapytać o opinię, czy do portu USB-C nowego Turonia da radę podłączyć urządzenie audio (analog) w wyjściem MiniJack 3,5mm za pomocą takiego kabla?
Np.
proline.pl/kabel-bluedio-usb-c-minijack-3-5mm-czarny-p1403714

Wydaje mi się to wątpliwe, ale zapytam mądrzejszych...
Pozdrawiam,
Greg
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 418 razy

Re: Podłączenie audio AUX przez USB-C

Post autor: wesol »

Tam.modele są wypisane kompatybilne. Wtyczka czy to usb czy to Jack to tylko kształt końcówki. Co ona będzie rammorzesylac to już inna sprawa. W optyce typu aparaty kiedyś było to połączenie do wyzwalania lampy błyskowej. Czasem zasilacze miały jacka itd. w świecie elektroniki dzisiejszej USB to wtyk do przesyłu danych cyfrowych które też ma na pinach zewnętrznych zasilanie w postaci napięcia stałego 5V. W telefonie czy jakim odtwarzaczu MP3 to gniazdo jack to sygnał analogowy czyli wspólny kabel i kanał lewy i kanał prawy.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
gacwac
Początkujący
Auto:: VW Turoń 5T1 1.5 TSI
Imię:: Greg
Podziękował: 2 razy

Re: Podłączenie audio AUX przez USB-C

Post autor: gacwac »

Hm... jak rozumiem nie da się tego obejść w ten sposób.
Problem do rozwiązania polega na podłączeniu discmana z wyjściami analog audio i transmisją BT do systemu audio Turonia.
W Composition Media mam do dyspozycji tylko wejścia USB-C (czyli cyfrowe). Przejściówka minijack USB-C ma przetwornik DAC = C/A np. http://e-baseus.com/product-pol-49-Baseus-Yiven-M01-Pozlacany-Kabel-Audio-AUX-przejsciowka-z-Type-C-USB-C-do-Mini-Jack-3-5-120cm.html , czyli w zupełnie inną stronę niż potrzeba.
Po BT nie mogę się sparować z Turoniem, bo na discmanie nie da się wybrać "partnera" BT czyli nazwy BT samochodu.
Może znacie przejściówkę w drugą stronę (przetwornik A/C)? (Pomijam oczywiście kwestię strat na serii przetworników discman C/A -> przejściówka USB-C A/C -> system audio C/A :/ ).
Zależy mi na odpaleniu płyt CD z kolekcją bajek w Turoniu, ale niestety VW pozbawił mnie milcząco Multimedia Box w nowej wersji :( i zostaje kombinacja ;-)
Jedyne co znalazłem to nadajnik FM, ale nie wiem jak będzie ze stabilnością połączenia i jakością. Ma ktoś jakieś doświadczenia?
Pozdrawiam,
Greg
ODPOWIEDZ