naprawa silnika po zerwanym pasku rozrzadu bkd

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.
wiki14tm
Kandydat
Auto:: Touran 2006 2,0 BKD DSG
Imię:: WIKTOR

naprawa silnika po zerwanym pasku rozrzadu bkd

Post autor: wiki14tm »

Witam, z racji tego że narzeczona niedługo rodzi zakupiłem tourana jako rodzinny samochód. W samochodzie zerwało ząbki na pasku przy dolnym kole rozrządu, na tą chwilę mam zdjętą głowice i zastanawiam się co dalej. Jeśli chodzi o samą głowice to nie ma tragedii bo pęknięta jest tylko w dwóch miejscach między zaworami na 1 i 3 cylindrze, myślę żeby wogóle tego nie spawać tylko splanować sprawdzić zawory dotrzeć + nowe uszczelniacze. Rozrząd był zmieniany 40 tys. temu 4 lata temu więc troche za wcześnie zerwało zęby, w każdym razie mam pewien problem, jeśli chodzi o wałek ssący ten główny i ten od dźwigienek to wszystko jest super, ale wałek wydechowy już nie jest taki idealny a może inaczej, wałek jest w zasadzie ok, ale panewki są dość mocno "przytarte, przypalone" a myślę że powodem tego jest to że chyba przytarły się dżwigienki wydechowe, ponieważ ten mały wałeczek od ssących wyjąłem delikatnie, natomiast wałeczek od wydechowych dźwigienek już musiał mi pomóc mały młoteczek i dłuższą chwilę to trwało i mniej więcej co druga dźwigienka jest "zatarta"? generalnie w zasadzie wszystkie zawory się odbiły na tłokach, ale po dźwigienkach organoleptycznie nie widzę żadnych uszkodzeń oprócz tego że wydechowe co drugi się nie chce obracać pytanie jest takie czy to objaw zniszczonych dźwigienek czy to jest normą w tych silnikach? potrzebuje jakichś porad zanim przystąpie do inwestycji :) z góry dziękuje chociażby za przeczytanie całego mojego wywodu :)
Awatar użytkownika
misiek775
Zaawansowany
Auto:: Touran BSE 2006 LPG
Imię:: Micz
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowań: 50 razy

Re: naprawa silnika po zerwanym pasku rozrzadu bkd

Post autor: misiek775 »

Jak masz pęknięcia na głowicy to samo planowanie nie pomoże.
Wałek jest zatarty/przytarty na panewkach to też nie jest normalne.
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 418 razy

Post autor: wesol »

Weź porób jakieś fotki bo coś mi się wydaje że błędnie coś odbierasz. Ale głowica raczej już szmelc będzie. Nie sprawdzasz co istotne po tym zerwaniu. Prowadnice tych zaworów są całe. W ogóle to ściągnąłes te zawory?
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
wiki14tm
Kandydat

najbardziej zastanawia mnie czemu dźwigienki wydechowe co druga nie chce się obracać luźno na wałeczku. wałek jest ok wystarczy wymienic panewki. głowica poszła do kompleksowej naprawy więc wypowie się o niej najbardziej kompetentna osoba
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów

Dźwigienki są ułożyskowane. Bywało że się to skiepszczylo czasem. Coprawda to widywałem w 1.9 ale to chyba nie ma znaczenia. Kiepszczylo się wszędzie.b
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
wiki14tm
Kandydat

Głowica wróciła od tokarza , sprawdzenie szczelności - ok sprawdzenie prowadnic -ok sprawdzenie zaworów - ok, planowanie docieranie wymiana uszczelniaczy. Czekam jeszcze aż dostane drugą głowice o kodzie BMN po uszkodzeniu wtryskiwacza, silnik do konca pracował wiec walek i dzwigienki powinny byc ok wiec przerzuce z dawcy do biorcy
bastek1281
Początkujący
Auto:: VW Touran1,9TDI 2005r
Imię:: Sylwek
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: bastek1281 »

Vw to szajs rdzewieje i psuje się , kupcie sobie toyote nie niemca
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów

Pewnie tak. Tylko że naprawy tańsze i diagnostyka jakaś istnieje bo w Japonii to raczej za wielkiego wsparcia nie będzie.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
ODPOWIEDZ