fsi kontrolka oleju

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.
rolmik
Przeglądacz
Auto:: 5t1 2,0 tdi
Imię:: adam
Otrzymał podziękowań: 1 raz

fsi kontrolka oleju

Post autor: rolmik »

witam
przeczytałem już temat i nie znalazłem rozwiązania
od zakupu wyświetlała mi się kontrolka poziomu oleju (taka żółta z falą) komp pokazał błąd 00562 sprawdziłem i dolałem ok 0.4l kontrolka dalej nie znikła dodatkowo dziś po zapaleniu i przejechaniu 300m zapaliła się kontrolka ciśnienia oleju(na zimnym silniku) na ciepłym nie ma tego objawu jest tylko żółta kontrolka
1 czy to możliwe że nawaliły oba czujniki (ciśnienia i poziomu)
2 czy dłuzszy okres niż rok i 15kkm może mieć wpływ na te czujniki ?
proste są dla szybkich samochodów zakręty dla szybkich kierowców...
Can You Be Faster ?
Colin McRae
Awatar użytkownika
kijec
Przeglądacz
Auto:: Touran 1t2 1.4 140km 2008
Imię:: Marcin
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Re: fsi kontrolka oleju

Post autor: kijec »

Proponuje w miejsce czujnika wkręcić ciśnieniomierz oleju. To da informacje czy jest smarowanie
Zimny Chirurg
Przeglądacz
Auto:: Touran 2,0TDI BKD 2007r
Imię:: Domin
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 11 razy

Post autor: Zimny Chirurg »

Po 1 jaki masz silnik. FSI cos mówi ale tylko tyle ze to bezyna z bezpośrednim wtryskiem. Jaki kod silnika jest przynajmniej napisz. Jak masz problemy z olejem to napisz kiedy go wymieniales. Moze masz filtr zapchany. Moze olej ma 50 tys przebiegu i 5 lat.
Jesli z olejem jest wsio ok i jest w miare świeży to radze pojechać na pomiar ciśnienia oleju w silniku. Bo moze faktycznie go nie ma i pomału zacierasz go. Jeśli błąd faktycznie jest to moze faktycznie tylko czujnik szwankuje. Ale lepiej dmuchać na zimne by nie było fatalnego zbiegu okoliczności.

Pozdro

ZC
rolmik
Przeglądacz

silnik fsi oznaczenie bag (jak niemieckie służby kontrolujące mnie :evil: )auto kupione przed owym rokiem po wymianie rozrządy olejów itp ale nie pamiętam kiedy dokładnie
teraz jestem w trasie jak bede miał info od żony (ona go uzytkuje) to podam szczegóły ile km ma najechane a olej był lany 5w30 castrol edge
ale mnie dziwi ze na zimnym te ciśnienie nie ma tz przejade na zimnym 300m zapala sie przejade jakieś 20s i gaśnie i cisza na ciepłym jest tylko sygnał poziomu
Can You Be Faster ?
Colin McRae
Zimny Chirurg
Przeglądacz
Auto:: Touran 2,0TDI BKD 2007r
Imię:: Domin
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 11 razy

Post autor: Zimny Chirurg »

Brawo. Kupujesz auto i nie robisz serwisu tylko zawierzasz sprzedającemu? Na start to chociaż olej wymieniasz. Moze poprostu ktos wymienił olej ale filtr juz nie. Radze to na dziendobry zmienic włącznie z marką oleju.

Pozdro

ZC
rolmik
Przeglądacz

faktury były na wszystko pełen serwis filtrowo olejowy auto ma na tym oleju 10tkm najechane coś czytałem że jak kabelki przy zamku sie posypią to też może być przyczyna tych kontrolek ?
Can You Be Faster ?
Colin McRae
Awatar użytkownika
Lewik
Zaawansowany
Auto:: BKC 1,9
Imię:: Darek
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 35 razy

Post autor: Lewik »

może być mikrowyłącznik klapy. Sprawdż czy pokazuje otwartą klapę na zegarach
rolmik
Przeglądacz

włącznik działa poprawnie jak klapa jest zamknięta to nic się nie świeci jak otworze to jest ikonka klapy ale jak mowie wrócę to zobaczę instalacje bo jeden kolega miał podobny problem z kontrolką poziomu i sie okazało że kabelek przy kostce mikrowłącznika się utlenił
Can You Be Faster ?
Colin McRae
Awatar użytkownika
Lewik
Zaawansowany
Auto:: BKC 1,9
Imię:: Darek
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 35 razy

Post autor: Lewik »

to akurat podstawa do sprawdzenia ciągłość przewodów
Awatar użytkownika
rafitouran38
Początkujący
Auto:: vw touran 2004
Imię:: Rafał
Podziękował: 8 razy

Post autor: rafitouran38 »

Witam.
Ja obstawiam pompę oleju.. Miałem to samo w tym właśnie modelu, ( vw touran 1.6 fsi 115 km, wersja BAG, 2004r ) pompa w nim jest geotorowa, regulująca stałe ciśnienie. Koszt... +- 1000zł - plus koszty wymiany. :omatko: :omatko: :omatko:
rolmik
Przeglądacz

dziś pany wymieniłem czujnik ciśnienia oleju jak [url]Image[/url] ten po prawej z zieloną wtyczką przy okazji zobaczyłem do filtra to papier był lekko poskręcany i porozszerzany na razie dałem auto odpocząć niech ostygnie wieczorem podejde i zobacze co jeszcze w nim siedzi czy objaw ustąpił jak nie to jeszcze wymienie ten filtr oleju i tyle
Can You Be Faster ?
Colin McRae
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 418 razy

Post autor: wesol »

Ty zmierz ciśnienie a nie bawisz się w podmianki. Wtedy to możesz nawet i odłączyć ustrojstwo jeśli pewny jesteś że ciśnienie jest odpowiednie.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
rolmik
Przeglądacz

powiem ci że zapadła cisza tylko kontrolka poziomu się pali ale tak jak mowisz dla pewności podjadę zmierzę ciśnienie i bede wiedział co jest nie tak

-- Wt kwi 10, 2018 17:43 --

pany co do kontrolki poziomu to temat ogarnięty ułamał sie pin przy kostce nowa kostka i nic nie świeci , natomiast martwi mnie ciśnienie oleju jak w zegarku po ok 13-17km zapala sie kontrolka wymieniłem olej i filtr (5w30 z normą 504.00) jak sie okazało był źle założony i w dodatku był uwalony taki zaworek z boku trzpienia w obudowie to też wymieniłem nic nie dało pozostało jedynie sprawdzić ciśnienie ? czy może jest 2 czujnik ciśnienia bo troche mnie dziwi że na zimnym nic a jak sie zagrzeje to co chwile

-- Pt kwi 13, 2018 18:48 --

zmierzyłem ciśnienie ale coś nie tak chyba z manometrem bo wąż prężyło a zegar stał na zero jutro podjadę do 2 mechanika i zobaczymy co i jak (nowa pompa 1100zł w aso )w używki nie ma co sie bawić ...

-- So kwi 14, 2018 15:31 --

weryfikacja potwierdziła pompa oleju do wymiany :omatko: :omatko: tzn na rozgrzanym silniku wolne obr 0,2 przy ok 2500obr ponad 1 teraz tylko szukanie pompy bo są różne końcówki do turka :/

-- So kwi 28, 2018 18:39 --

wymieniłem dziś pompę ( jak rozebrałem było widać głębokie rysy na całym obwodzie tulei potem jak złożyłem 10 min chodzenia na wolnych obrotach potem troszke go przepaliłem i po 22km ponownie zapaliła sie kontrolka :omatko: :omatko: :omatko: jak wracałem już to przytrzymałem na wysokich obr ok 4k potem dałem wyższy bieg i obr ok 2k i znowu sie zapaliła co jeszcze do spawdzenia ? panewki ? czy pojechać teraz na sprawdzenie ciśnienia jak będzi eto olać temat ?
Can You Be Faster ?
Colin McRae
ODPOWIEDZ