Karaibek 1.4 TSI 150KM HL 2016 by Gandalf

Tu chwalimy się naszymi autami. Jeden temat = jedno auto.
Awatar użytkownika
Gandalf
Użytkownik
Auto:: Touran 1.4 TSI HL 2016
Imię:: Jarek
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowań: 49 razy

Re: Karaibek 1.4 TSI 150KM HL 2016 by Gandalf

Post autor: Gandalf »

jano78 pisze:Właśnie zakupiłem to urządzenie!!! :P
Dzięki za namiary!!!
No to fajnie :)

Większość kodowań jest krok po kroku opisana na forum i można je zrobić nie korzystając z kredytów.

Oczywiście trzeba korzystać z urządzenia z głową bo z takim dostępem do elektroniki samochodu można coś niechcący zepsuć.

Na szczęście wszystkie zmiany zapisują się w historii z datą, opisem stanu przed i po zmianie więc można bez problemu przywrócić stan wcześniejszy. Historia jest w pliku tekstowym, który można sobie zapisać w dowolnym miejscu.

Czasem aby coś aktywować trzeba to dodatkowo uruchomić w menu samochodu. Tak jest np. z sygnałem dźwiękowym przy otwieraniu/zamykaniu samochodu. W ustawieniach menu pojawia się nowa pozycja, która trzeba "zaptaszkować" aby zmiana działała.

Urządzenie skanuje też systemy i wykrywa błędy. Można je też skasować.
jano78
Początkujący
Auto:: Touran 1.4 manual HL
Imię:: Janusz
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 5 razy

Post autor: jano78 »

Powiedz mi jeszcze tylko gdzie znajduje się gniazdo diagnostyczne, i czy przypadkiem nie stracę gwarancji jak będę się pod nie podłączał??
Awatar użytkownika
Gandalf
Użytkownik

jano78 pisze:Powiedz mi jeszcze tylko gdzie znajduje się gniazdo diagnostyczne, i czy przypadkiem nie stracę gwarancji jak będę się pod nie podłączał??
Gniazdo jest z lewej strony pod kierownicą, blisko drzwi, poniżej plastikowej obudowy. Można je łatwo palcami wymacać bo nieco wystaje.

Jeśli chodzi o gwarancję - wszystkie zmiany można cofnąć i przywrócić stan fabryczny. Niemniej jednak każdy działa na swoją odpowiedzialność.
jano78
Początkujący

Zmiany to faktycznie można cofnąć, ale ślad po podłączeniu i tak zostaje!!!
Nie mniej podłączyłem się i już mam obniżanie lusterka prawego.
Awatar użytkownika
Gandalf
Użytkownik

Karaibek przejechał już 20 tys. km z czego w ciągu ostatniego miesiąca 6 tys. Ciężko pracował robiąc codziennie kilkaset km po asfalcie, lesie i dziurawych drogach gminno-powiatowych. Średnie zużycie paliwa jak na benzynę przyzwoite: 6,7 l/100 km. Przy 16 tys. km pojawił się komunikat o niskim poziomie oleju. Na bagnecie było poniżej min. Dolałem 0,5 l (wystarczyło aby już była połówka wskaźnika na bagnecie). Jestem nadal zachwycony praktycznością tego samochodu, znakomitymi ledowymi reflektorami i zachowaniem auta na drodze. Oby tak dalej :D
Awatar użytkownika
Łuki 82
Przeglądacz
Auto:: 1,9 TDI AVQ Trendline 03
Imię:: Łukasz
Podziękował: 47 razy
Otrzymał podziękowań: 22 razy

Post autor: Łuki 82 »

Pikny Panie pikny, za 10 lat też takiego kupie :lol:
Awatar użytkownika
Gandalf
Użytkownik

W sierpniu Karaibek był na urlopie. Dzielnie zawiózł 5 osób + bagaż po dach nad Adriatyk. Jazda nocą z włączonym tempomatem na 110 km/h zaowocowała świetnym poziomem zużycia paliwa: 5,9 litra w jedną stronę i 6,3 l/100 z powrotem. Takiego wyniku na tej trasie jeszcze nie miałem. Były też dodatkowe plusy. W samochodzie jest dużo ciszej niż przy 140 km/h. Czas dojazdu trochę się wydłużył ale na trasie prawie 1000km nie było to szczególnie odczuwalne. Świetnym rozwiązaniem jest Car-net i bieżąca komunikacja nawigacji z internetem - również za granicą. Parę razy navi nas przekierowała na objazdy tuż przed korkami oszczędzając nam nerwów. Karaibek rządzi :brawa:
Megster
Auto:: Touran
Imię::

Post autor: Megster »

Mam pytanie - w opisie na 1 stronie jest, że przednia szyba ogrzewana bezprzewodowo, a piszesz o słabej widoczności przez druciki. W Golfie też mam taką, ale tam nie ma żadnych drucików.
jano78
Początkujący

U mnie druciki są!!! Ale już się do tego przyzwyczaiłem i nie zwracam na to uwagi, delikatnie pod światło są widoczne.
Megster
Auto:: Touran
Imię::

Post autor: Megster »

jano78 pisze:U mnie druciki są!!! Ale już się do tego przyzwyczaiłem i nie zwracam na to uwagi, delikatnie pod światło są widoczne.
Chyba już wszystko jasne: http://www.auto-swiat.pl/wiadomosci/bez ... ena/t4qwgz

"Bezprzewodową podgrzewaną szybę Volkswagen oferuje w ramach wyposażenia dodatkowego dla modeli: Golf, Golf Sportsvana, Tiguan, Sharan, Passat i Passat Variant w cenie od 1220 zł (zależnie od modelu)."

W konfiguratorze, jest "Przednia szyba podgrzewana" - co za syf... Nie można było jej dodać też w Touranie?
Awatar użytkownika
KriSSo
Specjalista
Auto:: Golf MK7.5 variant
Imię:: Kris
Podziękował: 26 razy
Otrzymał podziękowań: 82 razy
Kontakt:

Post autor: KriSSo »

Megster pisze:Nie można było jej dodać też w Touranie?
Nom, podobnie jak Dynaudio nie można dodać tylko w Touranie (pomijam popierdółki typu Polo, czy Up).
Obrazek
Obrazek
ODPOWIEDZ