Miska olejowa
- rumun_58
- Użytkownik
- Auto:: 1T1 HL BLS 06"
- Imię:: Bartek
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Miska olejowa
Czy przy wymianie miski olejowej trzeba wymienić jakąś uszczelkę miski olejowej? Czy nie ma tam żadnej uszczelki?
-
- Kandydat
- Auto:: Touran
- Imię::
No musze przyznac ze eksspresowo dzialacie.Turanek pisze:Zobacz, czy odkręciłeś też śruby od strony tylnej flanszy nieuszczelniającej - trzeba odpowiednio okręcić koło zamachowe, żeby pojawiły się w nim wpusty ułatwiające odkręcenie tych śrub. Obejrzyj krawędź miski, są tam takie małe "okienka" na włożenie np. dużego płaskiego śrubokręta i podważanie.
Oprocz kilkunastu srub odkrecilem trzy duze po boku, oraz dwie po drugiej stronie, czyli podejrzewam, ze to te od kola zamachowego o ktorym piszesz.
Wrocilem pod samochod i okazuje sie ze niezauwazylem czterech ostatnich z tych kilkunastu ktore sa bardziej niedostepne. po dluzszym mocowaniu odkrecilem trzy z nich i zostala mi jeszcze jedna najbardziej niedostepna, do ktorej musze dojsc troche pod skos. No i tu mam najwiekszy problem, bo mam lipne narzedzia, probowalem ja ogarnac inbusem, ale zjechalem w niej gwint no i wydaje mi sie ze musze kupic specjalny klucz ktory sie wygina. czy da rade jhakos inaczej to zrobic? przepraszam za niefachowe slownictwo, jestem tylko zapalonym amatorem bez doswiadczenia jakiegokolwiek:)
moze ktos ma jakis pomysl? mam nadzieje ze wszystko dobrze opisalem
pozdrawiam i czekam na podpowiedzi
Mateusz
- Załączniki
-
- miska.JPG (28.27 KiB) Przejrzano 3190 razy
- jeżu
- Władca postów
- Auto:: PB8
- Imię:: Tomek
- Podziękował: 214 razy
- Otrzymał podziękowań: 670 razy
Potrzeba długiego imbusa SW5 Coś takiego. Jak już odkręcisz w załączniku masz jak to poprawnie złożyć.... Przyda się.. 

- Załączniki
-
- W00-0328.png (6.23 KiB) Przejrzano 3188 razy
-
- Miska olejowa zamontowanie.pdf
- (41.8 KiB) Pobrany 328 razy
-
- Kandydat
No ta instrukcja to na pewno mi zaoszczedzi zmartwień. Piwo za to masz:)
Apropo tego inbusa to rozumiem ze na koncu jest koncowka 10tka?
Juz cos w tym stylu probowalem robic tj. na dlugi srubokret nalozylem koncowke 10ke, ( w sumie odkrecilem w ten sposob wiekszosc reszty srub) ale problem jest taki ze tam trzeba podejsc pod skos, a ja boje sie ze zjade gwint tej sruby tak jak zjechalem juz gwint wewnetrzny tj tam gdzie wkladam inbusa. nie wiem czy dobrze wyjasnilem...
wtedy to dopiero bede mial problem, a jestem juz tak blisko celu. zostala mi jedna sruba/;
Apropo tego inbusa to rozumiem ze na koncu jest koncowka 10tka?
Juz cos w tym stylu probowalem robic tj. na dlugi srubokret nalozylem koncowke 10ke, ( w sumie odkrecilem w ten sposob wiekszosc reszty srub) ale problem jest taki ze tam trzeba podejsc pod skos, a ja boje sie ze zjade gwint tej sruby tak jak zjechalem juz gwint wewnetrzny tj tam gdzie wkladam inbusa. nie wiem czy dobrze wyjasnilem...
wtedy to dopiero bede mial problem, a jestem juz tak blisko celu. zostala mi jedna sruba/;
"Kto nie umie pytać, nie umie żyć"
A. Einstein
A. Einstein
-
- Kandydat
Dobra, sprawa załatwiona.
Inbusa wbilem troche mocniej młotkiem i ostatnia śruba poszla.
Dzieki chlopaki:D
Teraz czekam na miske i pojutrze mam nadzieje wymiana miski olejowej bedzie za mna.
Rozwalilem dla brata miske i choc za robocizne przyoszczedzi.
Mam nadzieje ze mi sie da jeszcze kiedys przejechac:D
Moze mu naprawie wspomaganie kierownicy ktore mu juz niedziala poltora roku . Moze ktos zapoda jakiegos linka do How to?
Od czego zaczać? może od nowego tematu? czy sa juz jakies na ten temat?
Czy lepiej nie ruszac, bo np. zbyt skomplikowana sprawa?
Pozdrawiam
MAteusz
Inbusa wbilem troche mocniej młotkiem i ostatnia śruba poszla.
Dzieki chlopaki:D
Teraz czekam na miske i pojutrze mam nadzieje wymiana miski olejowej bedzie za mna.
Rozwalilem dla brata miske i choc za robocizne przyoszczedzi.
Mam nadzieje ze mi sie da jeszcze kiedys przejechac:D
Moze mu naprawie wspomaganie kierownicy ktore mu juz niedziala poltora roku . Moze ktos zapoda jakiegos linka do How to?
Od czego zaczać? może od nowego tematu? czy sa juz jakies na ten temat?
Czy lepiej nie ruszac, bo np. zbyt skomplikowana sprawa?
Pozdrawiam
MAteusz
"Kto nie umie pytać, nie umie żyć"
A. Einstein
A. Einstein