Diesel lubi wysokie obroty- o co tu chodzi?

becyk
Kandydat
Auto:: Touran 1.9 2003
Imię:: Krzysiek
Podziękował: 1 raz

Diesel lubi wysokie obroty- o co tu chodzi?

Post autor: becyk »

Witam
Od miesiąca jestem posiadaczem Tourana 1,9 tdi 130km 6 biegów. Dotychczas posiadałem Golfa III 1,6 benzyna. Jeżdżąc jednym i drugim nie odczuwam szczególnej różnicy jedyne co odczuwam to to że Touran przyspiesza już od dolnych obrotów natomiast Golf nakręcał się przy wyższych obrotach. Z tego co słyszałem to diesela trzeba na poszczególnych biegach wkręcać do wysokich obrotów, kiedy spróbowałem takiego zabiegu to silnik zaczął dosyć głośno pracować co w środku nie było zbytnio przyjemne. Podejrzewam, że temperatura silnika też ma na to wpływ. W moim przypadku to jazda po mieście do pracy max 5km. Proszę o wskazówki na jakie obroty wkręcać silnik na 1-2-3-4 biegu?
agniazd
Przeglądacz
Auto:: Touran
Imię::
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowań: 10 razy

Re: Diesel lubi wysokie obroty- o co tu chodzi?

Post autor: agniazd »

Kolego. Jeżeli dojeżdzasz do pracy 5 km i lubisz wysokie obroty w dieslu - zimnym dieslu - to dlugo tym dieslem nie pojeździsz.
Damian15
Specjalista
Auto:: Touran '03 AZV
Imię:: Damian
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 24 razy

Post autor: Damian15 »

Technik i teorii jest wiele. Ja akurat jak jeżdżę sam(bez obciążenia) staram się zmieniać biegi przy ok 2000 tys obrotów i jak jadę z jakąś stałą prędkością to tak żeby silnik miał minimum 1300 obrotów. Ale od czasu do czasu wyskocz na kawałek ładnej drogi i przeciągnij na każdym biegu do tych 4000 obrotów. Kolego agniazd jeżeli kolega ma sprawny dogrzewacz czy tam pełne postojowe nie wiem co dokładnie tam posiada to silnik w mieście przy minusowych temperaturach dosyć szybko złapie temperaturę roboczą także nie ma co się martwić.
agniazd
Przeglądacz

Mam tourana w dieslu z dogrzewaczem i jakos nie wyobrazam sobie, że po odpaleniu wyjeżdżam z domu i od razu daję wysokie obroty. Do żyłowania diesla konieczna jest odpowiednia temperatura oleju zapewniająca smarowanie turbiny między innymi. Zaden dogrzewacz nie pomoze na tyle żeby po minucie od odpalenia dawac od razu wysokie obroty.
Awatar użytkownika
Vincent83
Zaawansowany
Auto:: VW Touran 2007 2.0TDI BKD
Imię:: Artur
Podziękował: 49 razy
Otrzymał podziękowań: 29 razy

Post autor: Vincent83 »

Tylko zanim zlapie temperature to bedzie juz blisko pracy, a turbinke trzeba przestudzic... Sam mam 4km do pracy i wtedy tourek rzadko widzi 2,5 tys obrotow...
Obrazek
Awatar użytkownika
JacaTouran
Władca postów
Auto:: Touran 1.9tdi Bxe
Imię:: Jacek
Podziękował: 213 razy
Otrzymał podziękowań: 233 razy
Kontakt:

Post autor: JacaTouran »

Żaden diesel nie lubi wysokich obrotów. Zbyt niskie typu 1300rpm szkodzą z kolei na dwumas.
Turbo diesla należy eksploatować w zakresie jego najwyższego momentu obrotowego. W przypadku tdi 1800rpm -2400rpm.

Jazda powinna być dynamiczna, ale bez przeciagania na wysokie obroty.
Jacek V-TEC Łowicz
Regeneracja układów wtryskowych diesel, regenerujemy wtryski commonrail piezo i elektromagnetyczne
Regeneracja Turbosprężarek już od 500zł, montaż i demontaż na miejscu!
Sprzedaż Turbosprężarek nowych i używanych (po regeneracji).

O nas i to co zrobiliśmy: https://www.facebook.com/v.tec.tuning.lowicz/

https://www.facebook.com/Regeneracja-turbospr%C4%99%C5%BCarek-%C5%81owicz-V-tec-482649295200944/

tel.509963064

Zduńska 41 , 99-400 Łowicz
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów
Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
Imię:: Mateusz
Podziękował: 75 razy
Otrzymał podziękowań: 365 razy

Post autor: Muti »

Zawsze jeździłem na wyższych obrotach, minimum tak jak Jaca pisze. Dość często ciągnalem do czerwonego. Oczywiście silnik ciepły i olej dobry co max 12 kkm zmieniany. Przejechał 260kkm, a turbo, Egr czyste i nigdy notlaufa nie zaliczył. Na logach turbo trzymało się w ryzach. Także PSJ to tylko pozorna oszczędność na krótką metę.

Ps. W firmie wszystkie auta to 1.6 albo 2.0 tdi CR. Nikt nie zastanawia się czy ciepły czy zimny- od razu but. Na wyjazdach ciągły opór i jazda v-max. Żadna turbina ani silnik jeszcze nie padł :P silnikowi nie szkodzi jazda na bucie jak olej jest gorący i jest dobre chłodzenie.

NzTT
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy :)
Awatar użytkownika
Cesarz
Władca postów
Auto:: 5T1 2.0TDI, DFHA 2017
Imię:: Michał
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowań: 223 razy

Post autor: Cesarz »

Muti pisze:Ps. W firmie wszystkie auta to 1.6 albo 2.0 tdi CR. Nikt nie zastanawia się czy ciepły czy zimny- od razu but. Na wyjazdach ciągły opór i jazda v-max. Żadna turbina ani silnik jeszcze nie padł :P silnikowi nie szkodzi jazda na bucie jak olej jest gorący i jest dobre chłodzenie.

NzTT
Najlepsze auto na swiecie?.... Słuzbowe...
1T1 HL 2005 2.0 TDI BKD+ 176KM/350Nm
5T1 HL 2017 2.0 TDI DFHA 190KM/400Nm
agniazd
Przeglądacz

Takie rzeczy tylko w firmie. Za swoją prywatną turbinkę trzeba zapłacić więc raczej nie polecam stosowania tego typu zachowań w praktyce. I do katowania zimnego diesla nie przekona mnie żadna relacja o bezszkodowości takiego zachowania.
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów

Oczywiście, że tak. Na zimnym nie należy katować, ale niestety często się to zdarza pracownikom. Chciałem tylko podkreślić, że jazda z butem nie jest taka szkodliwa jak ją piszą. Silniki są testowane na hamowniach w kilkudniowych testach podczas których jadą na pełnym obciążeniu przy maksymalnych obrotach.
Awatar użytkownika
JacaTouran
Władca postów
Kontakt:

Muti zapominasz o fizyce. Większe obroty= większą temperatura, większa temperatura = utrata filmu olej owego, utrata filmu i smarownosci= problem np.z turbo.
Piszesz o hamowniach i testach, tylko zapominasz o jednym. Silnik na testach zalany jest swiezutkim olejem. Test nie odbywa się na wysokich obrotach a w całym zakresie obrotowym kilka razy, a nie 100 moto godzin. Pomiar na hamowni silnikowej nie trwa dobę lecz jest to kilka pomiarów pod obciążeniem i bez i tyle. Druga sprawa nie każdy silnik jest wałków any na hamowni. Hamowanie są egzemplarze początkowe, a potem produkcja. Więc nie porównaj tego do jakich przeciazen, temperatur zewnętrznych i ciśnień dochodzi na drodze.
Uwierz mi katujac auto do odcinki na skrajnym biegu w temperaturze zewnętrznej 32 st celsjusza przez 15 minut to zabójstwo dla turbiny, głowicy itd.

olej w pewnych temperaturach i przy wysokich obrotach silnika ndjzwyczajniej traci właściwości smarne. Tego nie zmienisz.
Jacek V-TEC Łowicz
Regeneracja układów wtryskowych diesel, regenerujemy wtryski commonrail piezo i elektromagnetyczne

https://www.facebook.com/Regeneracja-turbospr%C4%99%C5%BCarek-%C5%81owicz-V-tec-482649295200944/

tel.509963064

Awatar użytkownika
Muti
Władca postów

Jacku niestety miałem okazję pracować w fabryce silników i nie jest tak jak piszesz z testami. Ale to już temat na dłuższą dyskusje przy piwie :) dodam tylko ze jedzie bardzo długo! Na max obrotach cały czas z obciążeniem 100procent wytwarzane silnikiem elektrycznym. Ofc nie od razu max.

Powiem Ci z jakim założeniem jest projektowany silnik. W danych jest, że jedzie 200km/h max i Niemca i każdego innego nie interesuje co się dzieje, tylko on chce jechać cały czas 200 i tak są objezdzane i projektowane auta. W 1.6 przy pełnym bucie temp oleju nigdy nie przekroczyła 125stopni.

NzTT
Awatar użytkownika
wujo_sam
Specjalista
Auto:: Touran 2.0
Imię:: Tomasz
Podziękował: 68 razy
Otrzymał podziękowań: 70 razy

Post autor: wujo_sam »

Pany temat dosc ciekawy jak dla mnie bo ja jako zwykly "kowalski" z mila checia dowiedzialbym sie cos wiecej na ten temat jezeli bylaby taka mozliwosc :)
Awatar użytkownika
JacaTouran
Władca postów
Kontakt:

Temat ciekawy tylko każdy z nas ma inne doświadczenia :). Ja wypowiadam się na podstawie swojej praktyki i pracy z hamownią podwoziowa i mam dlatego nieco odmienne zdanie niż Muti.
Jacek V-TEC Łowicz

tel.509963064

Awatar użytkownika
spacewalker
Władca postów
Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
Imię:: Marcin
Podziękował: 118 razy
Otrzymał podziękowań: 700 razy

Post autor: spacewalker »

JacaTouran pisze:Temat ciekawy tylko każdy z nas ma inne doświadczenia :). Ja wypowiadam się na podstawie swojej praktyki i pracy z hamownią podwoziowa i mam dlatego nieco odmienne zdanie niż Muti.
Jestem tego samego zdania.
"Fajna" jest teraz ta reklama Skody na GAZ gdzie facet NIE ZALECA rozgrzewania auta przed jazdą, tylko zapal, i jazda
Ciekawe czy jak wstaje to tez na pełne obroty dyma czy dobudza się w kuchni przy kawie i toście
ODPOWIEDZ