TOURAN 2015 (5T1)
-
- Początkujący
- Auto:: VW Touran 1.4TSI DSG 2016
- Imię:: Piotr
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
Re: TOURAN 2015 (5T1)
Ja mam Dsg i subiektywnie w normal jest ok :-) Nie odczuwam drgań. Mam za to inne spostrzeżenie :-)
Otóż wczoraj wyjąłem z Discover Media kartę SD z mapami. Po tej operacji uaktywnił się system rozpoznawania znaków drogowych. W specyfikacji nie mam tego systemu. Czyżby VW miał bug w sofcie? Obecnie jeżdżę bez karty SD bo i tak korzystam z Android auto (Google maps) i mam aktywne rozpoznawanie znaków :-) Ktoś tak ma? A może jest sposób na aktywację rozpoznawania znaków przy włożonej karcie SD?
Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka
Otóż wczoraj wyjąłem z Discover Media kartę SD z mapami. Po tej operacji uaktywnił się system rozpoznawania znaków drogowych. W specyfikacji nie mam tego systemu. Czyżby VW miał bug w sofcie? Obecnie jeżdżę bez karty SD bo i tak korzystam z Android auto (Google maps) i mam aktywne rozpoznawanie znaków :-) Ktoś tak ma? A może jest sposób na aktywację rozpoznawania znaków przy włożonej karcie SD?
Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka
- KriSSo
- Specjalista
- Auto:: Golf MK7.5 variant
- Imię:: Kris
- Podziękował: 26 razy
- Otrzymał podziękowań: 82 razy
- Kontakt:
Model 2015, mamy już 2018, a zatem są już egzemplarze, które pobiły 100 000 km na liczniku. Czy komuś padły może amortyzatory DCC? Rozważam zakup tego dodatku do auta, bo jego koszt jest do zniesienia, ale np wymiana ich gdy wyleją (a kiedyś wyleją), to koszt nie do zniesienia (ponad 8000 pln z robocizną). Stąd dylemat - ile czasu to cudo żyje.
Przyznać się, komu już padło DCC?
Przyznać się, komu już padło DCC?

-
- Przeglądacz
- Auto:: Touran III,1.4 TSI DSG
- Imię:: Łukasz
- Podziękował: 18 razy
- Otrzymał podziękowań: 9 razy
Też miałem duży dylemat. Ostatecznie wziąłem auto już wyprodukowane ale nie żałuję braku DCC. Wygląda na to, że jest więcej problemów niż pożytku z tym:
http://vw-clubpolska.pl/index.php/topic,2839.225.html
Większość forum tyczy się Tiguana czy Passata bo w Touranie DCC jest bardzo rzadkie ale problemy mogłyby być podobne
http://vw-clubpolska.pl/index.php/topic,2839.225.html
Większość forum tyczy się Tiguana czy Passata bo w Touranie DCC jest bardzo rzadkie ale problemy mogłyby być podobne
- Prusiak
- Początkujący
- Auto:: Nowy TOURAN 2.0 TDI 150KM
- Imię:: Paweł
- Otrzymał podziękowań: 10 razy
Normal do codziennej jazdy, ale sport obowiązkowo przy jezdzie autostradowej. Niestety nie za bardzo utwardza sie uklad dla mnie wraz ze wzrostem predkosci.Lukaszn pisze:Cześć, czy istnieje możliwość regulacji siły wspomagania kierownicy - samemu lub w ASO utrzymując gwarancje? Najbardziej odpowiadałoby mi wspomaganie pomiędzy trybem Mode Normal (bardzo luźne) a Sport (trochę ciasne) a Wy jakie macie odczucia?
Pozdrawiam
Tak przetestowane bez kombinowania i zycie latwiejsze.
Nowy TOURAN 2,0 TDI BMT Highline 7-osobowy
- kazan13
- Zaawansowany
- Auto:: 1T3 2.0 TDI CUP
- Imię:: Zbyszek
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowań: 45 razy
Koledzy, jako że od premiery nowego tourana troszkę czasu już minęło, pojawiają się już używki w cenach bardziej przystępnych dla przeciętnego Kowalskiego, istotna dla mnie osobiście jest jeszcze utrata wartości nowego auta po 2,3 latach ... więc pomału rozglądam się za jakąś używką, na chwilę obecną zainteresowała mnie taka sztuka:
https://www.otomoto.pl/oferta/volkswage ... bb3b7a9934
- mam pytanie odnośnie tego dealera, może ktoś z forum kupował u niego autko,
- prosiłbym znawców tematu do przejrzenia wypasu ale poza highlinem zbyt wiele chyba nie dołożono,
- podpowiedzcie co warto mieć na pokładzie - czego szukać a co można sobie odpuścić,
Chciałbym go kupić przez Das WeltAuto. Co do kwoty jest to mój górny pułap więc nowy się nie łapie w moje finanse, chyba że kredyt ale to zawsze większe koszty.
https://www.otomoto.pl/oferta/volkswage ... bb3b7a9934
- prosiłbym znawców tematu do przejrzenia wypasu ale poza highlinem zbyt wiele chyba nie dołożono,
- podpowiedzcie co warto mieć na pokładzie - czego szukać a co można sobie odpuścić,
Chciałbym go kupić przez Das WeltAuto. Co do kwoty jest to mój górny pułap więc nowy się nie łapie w moje finanse, chyba że kredyt ale to zawsze większe koszty.
-
- Przeglądacz
Highline na starcie jest dobrze wyposażony i jakościowo jest ok. Ja "dodałbym" kamerę cofania, ewentualnie DSG i fotele dla 7os, nawet jak rzadko używane to dodatkowe siedzemia zwiększa wartość i łatwość odsprzedaży.
Takto autko wydaje się ok
Dealera Krotski Cichy znam z Warszawy i tez jest ok.
Takto autko wydaje się ok

-
- Użytkownik
- Auto:: VW Touran 1.4 TSI 2018
- Imię:: Tomasz
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowań: 8 razy
Witajcie.
Szukam takie informacji. Czy w Composition Media wraz z obsługą Car-App, jak podłącze telefon czy to android auto czy car apple aby mieć nawigacje to można słuchać fabrycznego radia czy je wyłącza? Pytanie to mnie nurtuje bo szkoda mi trochę wydawać ponad 3000zł na fabryczną nawigację ale nie wiem czy jednak nie warto.
Szukam takie informacji. Czy w Composition Media wraz z obsługą Car-App, jak podłącze telefon czy to android auto czy car apple aby mieć nawigacje to można słuchać fabrycznego radia czy je wyłącza? Pytanie to mnie nurtuje bo szkoda mi trochę wydawać ponad 3000zł na fabryczną nawigację ale nie wiem czy jednak nie warto.
Ostatnio zmieniony ndz lut 04, 2018 22:08 przez toomas08, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Auto:: VW Touran 1.4 TSI 2018
- Imię:: Tomasz
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowań: 8 razy
Dzięki. Bardzo mnie to cieszy. Jestem na etapie dogrywane wyposażenia auta i ostatnich rozmów z dealerem a że cena auta nie mała to staram się nie dokładać tego co nie będzie wykorzystywane.Jusand pisze:Można słuchać fabrycznego radia
-- N lut 04, 2018 21:43 --
A i jeszcze jedno. Pasuje mi mieć hak w aucie. To co proponuje dealer to oczywiście hak automatyczny na prawie 4tys i twierdzi że do tego auta to trzeba założyć bo co innego to nie za bardzo. Czy ma racje? Czy nie da się do Tourana założyć jakiegoś innego haka?
- Prusiak
- Początkujący
Od podstawy highline wnosi w to auto: fotele + elektryczny masaż kierowcy, kierownice multi ze skórą, relingi, przyciemniane szyby... i chyba tyle. Nie ma nawet ksenona... To, że jest to highline to mało, VW dziwnie wyposaża swoje samochody. Poproś o raport DEKRY na emaila, gdzie bedziesz miał komplet informacji o wyposażeniu i stanie tego egzemplarza.kazan13 pisze: https://www.otomoto.pl/oferta/volkswage ... bb3b7a9934
-
- Przeglądacz
To nie do konca prawda. kierownica multi, relingi i przyciemniane tylne szyby sa w highline w standardzie. A ksenonow juz w aktualnym Touranie nie ma, sa tradycyjne (slabo), ledy basic (chyba ok), ledy top (mam i moge potwierdzic ze sa ok). Ten z linka ma ledy basic wiec mysle ze swiatla sa wystarczajacePrusiak pisze:Od podstawy highline wnosi w to auto: fotele + elektryczny masaż kierowcy, kierownice multi ze skórą, relingi, przyciemniane szyby... i chyba tyle. Nie ma nawet ksenona... To, że jest to highline to mało, VW dziwnie wyposaża swoje samochody. Poproś o raport DEKRY na emaila, gdzie bedziesz miał komplet informacji o wyposażeniu i stanie tego egzemplarza.kazan13 pisze: https://www.otomoto.pl/oferta/volkswage ... bb3b7a9934
- Prusiak
- Początkujący
No przecież to napisałem tylko tyle wyposażenia od highline-a. Fotel z masażerem to nawet ekstra dodatek. Sam go w swojej wersji nie posiadam...Lukaszn pisze:To nie do konca prawda. kierownica multi, relingi i przyciemniane tylne szyby sa w highline w standardzie.Prusiak pisze: Od podstawy highline wnosi w to auto: fotele + elektryczny masaż kierowcy, kierownice multi ze skórą, relingi, przyciemniane szyby... i chyba tyle.
-
- Przeglądacz
Ok, może się źle zrozumieliśmy. Ale mi chodzi raczej o to że do Highline nie ma konieczności dokładać bardzo dużo.Prusiak pisze:Lukaszn pisze:Prusiak pisze: No przecież to napisałem tylko tyle wyposażenia od highline-a. Fotel z masażerem to nawet ekstra dodatek. Sam go w swojej wersji nie posiadam...
- silnik 1.4 tsi 150KM jest już minimalny a on daje radę
- jest dość bogato wyposażony, a warto dołożyć wg mnie:
1. Pakiet Business - autoalarm. Ledy Basic i system multimedialny (bez nawigacji) w promocyjnym pakiecie
2. fotel kierowcy ergo active - przede wszystkim ma dłuższe, regulowane siedzisko, a dodatkowo masaż i podrzewanie
3. kamęrę cofania
4. można wg preferencji ale bez konieczności dołożyć jeszcze
- DSG, Ledy Top, nawigację lub AppConnect, elektryczne otwieranie barażnika i/lub easy open oraz pakiet zimowy (spryskiwacze reflektorów)
Inne opcje typu DCC, szklany dach itp. można sobie spokojnie darować bo albo niewiele dają albo są relatywnie drogie co do wartości
pozdrawiam
-
- Początkujący
- Auto:: R-ka 2018 2.0TDI 190KM
- Imię:: Robert
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Co powiecie na moją konfigurację czy czegoś brakuje ?
2.0TDI 190KM DSG
- Niebieski "Carribean" metalik
- Pakiet R-Line Exterieur i Interieur
- Tapicerka szaro-czarna San Remo
- Obręcze aluminiowe Marseille 7J x 18
- System Easy Open
- Pakiet Lusterka
- System nawigacji satelitarnej Discover Media z Car-Net: Guide & Inform Basic (większy wyświetlacz niż w roku produkcyjnym 2017)
- Instalacja telefoniczna Comfort
- Gniazdo 230 V w bagażniku
- System Dynamic Light Assist - automatyczne światła drogowe
- Autoalarm z niezależnym zasilaniem (Back-up-Horn), funkcją dozoru wnętrza i czujnikiem przechyłu
- Zawieszenie z adaptacyjną regulacją DCC
- Reflektory LED Top
- Pakiet Business
- Hak holowniczy składany, elektrycznie odblokowywany
- Park Pilot - czujniki parkowania z przodu i tyłu
- Car-Net: App Connect z Volkswagen Media Control
- Aktywny system ochrony pasażerów Pre-Crash
- System Rear Assist - kamera cofania
- Boczne poduszki dla zewnętrznych siedzeń z tyłu
- Pakiet Drogowy Plus (Emergency Assist, Traffic Jam Assist, Rear Traffic Alert i Side Assist Plus z Lane Assist)
- Siatka oddzielająca przestrzeń pasażerską od bagażowej, pionowa
- Tylne światła w technologii LED, przyciemniane
- Volkswagen Safe+ - dodatkowe 36 miesięcy ; maksymalny przebieg 100 000 km
- Pakiet przeglądów, 48 miesięcy, max przebieg: 60 000 km
2.0TDI 190KM DSG
- Niebieski "Carribean" metalik
- Pakiet R-Line Exterieur i Interieur
- Tapicerka szaro-czarna San Remo
- Obręcze aluminiowe Marseille 7J x 18
- System Easy Open
- Pakiet Lusterka
- System nawigacji satelitarnej Discover Media z Car-Net: Guide & Inform Basic (większy wyświetlacz niż w roku produkcyjnym 2017)
- Instalacja telefoniczna Comfort
- Gniazdo 230 V w bagażniku
- System Dynamic Light Assist - automatyczne światła drogowe
- Autoalarm z niezależnym zasilaniem (Back-up-Horn), funkcją dozoru wnętrza i czujnikiem przechyłu
- Zawieszenie z adaptacyjną regulacją DCC
- Reflektory LED Top
- Pakiet Business
- Hak holowniczy składany, elektrycznie odblokowywany
- Park Pilot - czujniki parkowania z przodu i tyłu
- Car-Net: App Connect z Volkswagen Media Control
- Aktywny system ochrony pasażerów Pre-Crash
- System Rear Assist - kamera cofania
- Boczne poduszki dla zewnętrznych siedzeń z tyłu
- Pakiet Drogowy Plus (Emergency Assist, Traffic Jam Assist, Rear Traffic Alert i Side Assist Plus z Lane Assist)
- Siatka oddzielająca przestrzeń pasażerską od bagażowej, pionowa
- Tylne światła w technologii LED, przyciemniane
- Volkswagen Safe+ - dodatkowe 36 miesięcy ; maksymalny przebieg 100 000 km
- Pakiet przeglądów, 48 miesięcy, max przebieg: 60 000 km
-
- Przeglądacz
@Robson-77 na wypasie 
Zastanawiałbym się jednak czy nie zostać przy 17 calowych felgach, Touran jest już dość twardy sam w sobie, na 18 może być za twardo chociaż wyglądają super.
Ewentualnie dobrze by znaleźć taki na demówce i przetestować.

Zastanawiałbym się jednak czy nie zostać przy 17 calowych felgach, Touran jest już dość twardy sam w sobie, na 18 może być za twardo chociaż wyglądają super.
Ewentualnie dobrze by znaleźć taki na demówce i przetestować.