Szarpanie podczas ruszania skrzynia DSG .

Problemy dotyczące manualnych skrzyń biegów, a także DSG.
mrowek
Kandydat
Auto:: Touran 2.0 TDI, 140, 2004
Imię:: Darek
Podziękował: 1 raz

Re: Szarpanie podczas ruszania skrzynia DSG .

Post autor: mrowek »

Witajcie,

Mam podobny problem ale napisze jak do tego doszło.
Mam przejechane obecnie 200 tyś. Ostatnia wymiana oleju była przy 130 tyś więc stwierdziłem że czas najwyższy zmienić olej na nowy. Kilka dni temu wymieniłem olej i właśnie od tego momentu pojawiły się problemy. Wykonywał to w miarę dobry warsztat który specjalizuje się w VW i Audi. Przed wymianą wszystko chodziło super, żadnych szarpnięć, stuków itp. Po wymianie już przy wyjeździe z warsztatu szarpnął mi przy ruszaniu. Pomyślałem że zrobię kilka kilometrów i sprawdzę bo może to jakiś przypadek. Nawet pojechałem w trasę ok 1000 km. Niestety problem pozostał. Nie dzieje się to zawsze i najczęściej właśnie pod górkę. Ja nie ruszam gwałtownie i zawsze pozwalam autu wystartować samemu. Ale zmieniła się też praca skrzyni podczas ruszania. Dotychczas po puszczeniu hamulca samochód ruszał żwawo i nawet pod górkę kilka centymetrów się cofnął po czym ruszał ostro do przodu bez dodawania gazu. Teraz niestety toczy się do tyłu aż nie dodam gazu a na równym rusza bardzo nieśmiało. W poniedziałek pojadę do tego warsztatu ale chcę do tego czasu mieć jakąś większą wiedzę na temat możliwych przyczyn. Czy ktoś mi pomoże ?
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów
Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
Imię:: Mateusz
Podziękował: 75 razy
Otrzymał podziękowań: 365 razy

Post autor: Muti »

Możliwa błędna wymiana oleju i jego nie odpowiednia ilość. Druga sprawa, że można spróbować zrobić adaptacje.

NzTT
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy :)
zibi1961
Użytkownik
Auto:: 2.0 TDI 140 KM ,DSG 2005
Imię:: Zbigniew
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: zibi1961 »

Może ma za niskie obroty na jałowym?
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów

Nic to nie ma do ruszania. Skrzynia sobie sama reguluje obroty. Coś spieprzyli przy wymianie.

NzTT
mrowek
Kandydat

Tylko co można popsuć przy wymianie oleju? Boje się że warsztat nie da wiary w to że tak się stało właśnie po wymianie.
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów

Procedura. Poziom/ilość oleju. Upuszczenie nadmiaru później po rozgrzaniu. Poczytaj manual wymiany oleju w dsg.

NzTT
mrowek
Kandydat

No i Panowie dalej problem mam nierozwiązany.
Byłem w warsztacie.... sprawdzili poziom i spuścili ok 50ml bo było za dużo. Po zabiegu samochód dalej szarpał ale trochę lepiej ruszał. Nie toczył się już na górce do tyłu jak wcześniej. Nie sądziłem że taka mała ilość może coś zmienić a jednak....chociaż nie mam pewności ile spuścili tak naprawdę. Wczoraj pojechałem ponownie do warsztatu i stan oleju jest ok tak twierdzą ale ponoć poduszka skrzyni biegów jest do wymiany więc stwierdzili że najpierw muszą to wymienić a jak nie pomoże to ponowna wymiana oleju. Czy poduszka może coś mieć do szarpania ? Czy ponowna wymiana oleju jest konieczna ? Prawdopodobnie będę musiał za to znowu zapłacić bo powiedzieli że czasami się tak zdarza.
Cobra
Kandydat
Auto:: Cross Touran 2.0 BMN DSG
Imię:: Łukasz

Post autor: Cobra »

Problem identyczny jak u mnie, jestem po wymianie oleju w skrzyni - wymieniałem sam zgodnie z manualem z tego forum. Niestety po wymianie brak poprawy, ale też zauważyłem uszkodzoną poduszkę skrzyni, dziś przyjdzie do mnie nowa, wymienimy i zobaczymy czy coś to pomoże. No i jeszcze na koniec adaptację skrzyni zrobię, bo poprzedni właściciel założył nową dwumasę i nie robił adaptacji. Mam nadzieję, że uda mi się to naprawić, bo ogólnie skrzynia bardzo ładnie zmienia biegi, tylko to ruszanie...
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów

Nie ma czegoś takiego, że może być nieudana wymiana oleju.. Spieprzyli, a teraz chcą twoim kosztem to naprawić. Na ruszenie adaptacja może pomóc.

NzTT
mrowek
Kandydat

Zaczyna się robić ciekawa sytuacja. Skrzynia się naprawia sama. Ja wiem że to niedorzeczne ale szarpie zdecydowanie mniej i teraz TYLKO na zimnym silniku. Po kilkunastu minutach nawet jak bym chciał żeby szarpnęła to nie szarpnie. Rusza perfekcyjnie nawet jak wcisnę pedał w podłogę zaraz po puszczeniu hamulca.
Moje przypuszczenie jest takie, że faktycznie tego oleju było za dużo i dostał się nie tam gdzie miał. Po spuszczeniu przez warsztat sytuacja zaczęła się normować. Zaoszczędziłem więc na razie na poduszce i ponownej wymianie.
Wszystkim dziękuję za pomoc.
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów

Sama się adaptuje. Jak zrobisz adaptacje vcds, to będzie jeszcze lepiej.

NzTT
Cobra
Kandydat
Auto:: Cross Touran 2.0 BMN DSG

Post autor: Cobra »

Niestety u mnie bez poprawy, poduszka skrzyni wymieniona, adaptacja zrobiona i niestety przy ruszaniu dalej są szarpnięcia. Na zimnym praktycznie nie odczuwalne, gorzej jak się nagrzeje. Nie mam pojęcia co dalej :/
Awatar użytkownika
lsz11
Użytkownik
Auto:: Touran 1.9 BLS DSG 2007r
Imię:: Leszek
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 5 razy

Post autor: lsz11 »

Witam
U mnie ruszanie na D i R, pełzanie, ruszanie pod górę super, podczas rozpędzania auta biegi również przechodzą płynnie. Ale szarpie tylko na 2 biegu gdy nastąpi redukcja do drugiego biegu, np. wjazd na rondo, potem przy zjeździe z tego ronda noga na gaz i jest "tupnięcie" (tylko na 2. biegu). Jeśli wjadę na rondo i zjadę nieco szybciej i zredukuje tylko do 3, żadnych szarpnięć nie ma - jak w masełku ;)
Co to :?:

Po wymianie dwumasy te szarpnięcia złagodniały lecz jednak nadal są irytujące :evil:
VW Touran 1.9 TDI, BLS, DSG, 2007
Nerxus
Początkujący
Auto:: Touran 2.0tdi 2005

Post autor: Nerxus »

Ale mnie zmartwiłeś lsz11, właśnie jeżdżę z nowym dwumasem w bagażniku, a mam te same objawy co ty.
Przy zmianie z 3 na 2 jest takie dupnięcie.
Olej był wymieniany 50kkm temu.

Spotkałem się z kolegą MATI, któremu chciałem serdecznie podziękować, bardzo dużo dla mnie zrobił i to jeszcze za darmo, z czym jest mi strasznieee głupio. Z chęcią bym się jakoś odwdzięczył.

Zauważył on delikatnie szarpanie przy ruszaniu i właśnie tą zmianę z 3 na 2.

Zaraz będę po wymianie dwumasa, i chyba powinienem dodatkowo wymienić olej w skrzyni tak?

Zauważyłem, że po przejechaniu trasy i wjechaniu spowrotem w miasto auto zaczyna chodzić dosyć tempo ;/ Zmiany biegów są bardziej charde a przy ruszaniu nieraz występuje efekt statku (że mnie wybuja w środku). Nie słychać żadnych stuków, zgrzytów, tylko tak brzydko chodzi.

Co robić Panowie, od czego zacząć. Dodam, że mogę mieć DSG z innego auta dosyć tanio, stąd się zastanawiam co robić, czy jest możliwość, że moje objawy ustąpią po wymianie oleju i adaptacjach, czy skończy się na wymianie mechatroniki lub innych kosztach które mnie zjedzą?

Pozdrawiam

-- N sie 24, 2014 18:46 --

Panowie. Napisze ktos? :) cokolwiek :D
Awatar użytkownika
Bazyl
Początkujący
Auto:: Touran 1.9 TDI 2004
Imię:: Marcin

Post autor: Bazyl »

Miałem to samo - szarpanie tylko przy ruszaniu.
Niestety jedyne rozwiązanie (w moim przypadku) to regeneracja mechatroniki.

Jeśli byłaby to dwumasa to raczej słyszałbyś ją po odpaleniu auta...

Polecam ASB Długołęka - jazda próbna i gość od razu wie co i jak.
Koszt to 2500 + 100 diagnostyka - pół roku gwarancji bez limitu kilometrów.

Co do wymiany skrzyni - niby koszty mniejsze, ale też o ile ? Chyba, że skrzynie masz za darmo. A z tego co się orientowałem, to też nie jest prosta sprawa podmienić skrzynię - ale tutaj wolę pozostawić pole specom.
ODPOWIEDZ