[Manual] Wymiana termostatu DSG
- bartez55
- ____________________
- Auto:: Touran 2.0 TDI [CFHC]
- Imię:: Bartek
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowań: 102 razy
[Manual] Wymiana termostatu DSG
Witajcie koledzy! jest to mój pierwszy manual, także proszę o wyrozumiałość:)
Jeżeli Wasz Touran długo się nagrzewa i podczas delikatnej jazdy lub postoju temperatura na zegarach potrafi spadać to najprawdopodobniej termostat jest do wymiany.
W Touranach ze skrzynią DSG są ich dwa, jeden główny, odpowiedzialny za otwieranie dużego obiegu cieczy chłodzącej i ten drugi przy wymienniku ciepła od DSG o numerze 1KO121113A (koszt w ASO około 150PLN) Sama wymiana nie jest trudna i przy użyciu podstawowych narzędzi powinna zająć nie więcej niż 30-45min.
Narzędzia:
1. Szczypce do opasek
2. Imbus 5
3. Śrubokręt płaski
A więc od początku:
1.Najpierw zdejmujemy nakładkę plastikową przed filtrem powietrza i rurę prowadzącą do filtra 2. Następnie odpinamy wtyczkę od przepływomierza i rurkę od podciśnienia oraz ściągamy opaskę i rozłączamy rurę z obudową filtra powietrza. 3. Następnie odkręcamy jedną śrubę imbusem 5 na której trzyma się obudowa filtra powietrza i wyciągamy go. Oprócz tej jednej śruby obudowa trzyma się na dwóch gumowych wciskach.
Zastajemy taki oto widok 4. Ściągamy opaski od strony wymiennika ciepła i od strony zasilania, ja zatkałem szmatką, płynu ubyło naprawdę mało i nie było potrzeby dolewania po operacji 5. Oto nasz winowajca 6. Wymieniamy termostat uwzględniając kierunek przepływu cieczy i składamy wszystko w odwrotnej kolejności Po wymianie temperatura trzyma się cały czas na 90 i nie opada przy delikatnej jeździe i na postoju.
Mam nadzieję, że komuś przyda się ten manual, sama wymiana jest bardzo prosta i nie powinna nikomu sprawić trudności.
Jeżeli Wasz Touran długo się nagrzewa i podczas delikatnej jazdy lub postoju temperatura na zegarach potrafi spadać to najprawdopodobniej termostat jest do wymiany.
W Touranach ze skrzynią DSG są ich dwa, jeden główny, odpowiedzialny za otwieranie dużego obiegu cieczy chłodzącej i ten drugi przy wymienniku ciepła od DSG o numerze 1KO121113A (koszt w ASO około 150PLN) Sama wymiana nie jest trudna i przy użyciu podstawowych narzędzi powinna zająć nie więcej niż 30-45min.
Narzędzia:
1. Szczypce do opasek
2. Imbus 5
3. Śrubokręt płaski
A więc od początku:
1.Najpierw zdejmujemy nakładkę plastikową przed filtrem powietrza i rurę prowadzącą do filtra 2. Następnie odpinamy wtyczkę od przepływomierza i rurkę od podciśnienia oraz ściągamy opaskę i rozłączamy rurę z obudową filtra powietrza. 3. Następnie odkręcamy jedną śrubę imbusem 5 na której trzyma się obudowa filtra powietrza i wyciągamy go. Oprócz tej jednej śruby obudowa trzyma się na dwóch gumowych wciskach.
Zastajemy taki oto widok 4. Ściągamy opaski od strony wymiennika ciepła i od strony zasilania, ja zatkałem szmatką, płynu ubyło naprawdę mało i nie było potrzeby dolewania po operacji 5. Oto nasz winowajca 6. Wymieniamy termostat uwzględniając kierunek przepływu cieczy i składamy wszystko w odwrotnej kolejności Po wymianie temperatura trzyma się cały czas na 90 i nie opada przy delikatnej jeździe i na postoju.
Mam nadzieję, że komuś przyda się ten manual, sama wymiana jest bardzo prosta i nie powinna nikomu sprawić trudności.
- BigBratl12
- Przeglądacz
- Auto:: Touran 2.0TDI BKD DSG 06r
- Imię:: Leszek
- Podziękował: 42 razy
- Otrzymał podziękowań: 6 razy
Re: [Manual] Wymiana termostatu DSG
Ten termostat jest chyba tylko przy DSG 7 biegowej bo ja go nie mam.
- bartez55
- ____________________
Ja mam DSG 6 biegowy i u mnie jest.
Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
- BigBratl12
- Przeglądacz
- Auto:: Touran 2.0TDI BKD DSG 06r
- Imię:: Leszek
- Podziękował: 42 razy
- Otrzymał podziękowań: 6 razy
To może od jakiegoś rocznika go wprowadzili ?bartez55 pisze:Ja mam DSG 6 biegowy i u mnie jest.
- Cesarz
- Władca postów
- Auto:: 5T1 2.0TDI, DFHA 2017
- Imię:: Michał
- Podziękował: 629 razy
- Otrzymał podziękowań: 223 razy
BINGO! To zależy od rocznika... Teraz to dokładnie nie powiem zle dodatkowy termostat pojawił sie bodajże razem z silnikami CRBigBratl12 pisze:To może od jakiegoś rocznika go wprowadzili ?bartez55 pisze:Ja mam DSG 6 biegowy i u mnie jest.
1T1 HL 2005 2.0 TDI BKD+ 176KM/350Nm
5T1 HL 2017 2.0 TDI DFHA 190KM/400Nm
5T1 HL 2017 2.0 TDI DFHA 190KM/400Nm
- bartez55
- ____________________
Swoją drogą ciekawe dlaczego go wprowadzili?Cesarz pisze:BINGO! To zależy od rocznika... Teraz to dokładnie nie powiem zle dodatkowy termostat pojawił sie bodajże razem z silnikami CRBigBratl12 pisze:To może od jakiegoś rocznika go wprowadzili ?bartez55 pisze:Ja mam DSG 6 biegowy i u mnie jest.
- Maciej_F
- Expert
- Auto:: Alhambra 7N
- Imię:: Maciej
- Podziękował: 49 razy
- Otrzymał podziękowań: 68 razy
W Alhambrach Sharanach 7N też jest . Identyko umiejscowiony więc manual może się przyda .bartez55 pisze:Teraz to dokładnie nie powiem zle dodatkowy termostat pojawił sie bodajże razem z silnikami CR .
Swoją drogą ciekawe dlaczego go wprowadzili?
A po co jest

Wymyślili by zapewnić szybsze dogrzanie oleju w skrzyni DSG i potem utrzymać stałe parametry jego chłodzenia .
No i teraz jak silnik nie uzyskuje temperatury 90C to nie wiesz który termostat jest za to odpowiedzialny .
Najlepiej to wymieniaj dwa

- bartez55
- ____________________
Ja wymieniłem ten przy DSG i problem znikł. Nie ma potrzeby wymieniać od razu dwóch, lepiej zacząć od tego którego łatwiej wyciągnąć.Maciej_F pisze:W Alhambrach Sharanach 7N też jest . Identyko umiejscowiony więc manual może się przyda .bartez55 pisze:Teraz to dokładnie nie powiem zle dodatkowy termostat pojawił sie bodajże razem z silnikami CR .
Swoją drogą ciekawe dlaczego go wprowadzili?
A po co jestby się psuł
![]()
Wymyślili by zapewnić szybsze dogrzanie oleju w skrzyni DSG i potem utrzymać stałe parametry jego chłodzenia .
No i teraz jak silnik nie uzyskuje temperatury 90C to nie wiesz który termostat jest za to odpowiedzialny .
Najlepiej to wymieniaj dwa
- rzutnik
- Specjalista
- Auto:: Touran 1,6TDI 2012 manual
- Imię:: Wojtek
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowań: 133 razy
Najlepiej dla producenta to wymień cały samochód - nowy już czeka w salonie.Maciej_F pisze:Najlepiej to wymieniaj dwa

Był Touran 1T2 był 2 Touran 1T3
-
- Kandydat
- Auto:: 1,9 BLS, DSG 2006
- Imię:: Mariusz
Mam pytanie, chciałbym dołożyć termostat DSG w silniku 1,9 BLS 2006 bo go tam nie ma. Obejrzałem manuala wymiany termostatu DSG ale czy mogę poprostu do przewodu odpowiednika w moim silniku go wpiąć, Proszę nie dziwić się może, dla niektórych bardzo prostemu pytaniu ale ono jest proste dla każdego kto zna ten samochód, dla mnie nie jest jeszcze poznany. Mam termostat DSG , bo sądziłem że auto jest wyposażone, sporo naczytałem się o jego dobrej robocie. W niektórych postach jest sugestia dokładki ale bez większej informacji. jak to zrobić i czy można w każdym silniku z DSG ?