Manual o wymianie silniczków reflektora z żarówkami H7. W moim przypadku silniczki na początku zaczęły się zacinać (jak puknąłem w reflektor to działały), a teraz całkiem jeden się spalił. Wymieniłem oba silniczki, przy okazji robiąc kilka zdjęć. Do stworzenia manuala wykorzystałem własne zdjęcia oraz film, którego autorem jest robertb1974 . Mam nadzieję, że całość komuś się przyda.
Czas wymiany ok. 20 minut.
Potrzebne rzeczy
1. silniczek reflektora 1J0941295A
Inne oznaczenia tego silniczka (zamienniki) to:
BOSCH - 0 307 853 304
OE FORD - 1041664; 95VW 13K193 CA
IVECO – 42536208
Koszt silniczka używane to ok. 25 PLN.
Koszt nowego firmy AQ zaczyna się od 43 PLN
2. Torx T20
3. Małe lusterko
Czynności do wykonania
1. Zdejmujemy tylna pokrywę reflektora. Dla ułatwienia wypinamy metalowy drut przytrzymujący pokrywę.

2. Przy użyciu lusterka (przydatne przy pierwszej wymianie) lokalizujemy dwie śruby torx i odkręcamy je uważając aby nie wpadły nam do środka reflektora.

3. Po odkręceniu śrub wyciągamy powoli silniczek. Dla łatwiejszego wypięcia tył silniczka (część za którą trzymamy) unosimy do góry, wówczas biały trzpień skierowany jest w dół. UWAGA: Trzpień nie jest wciskany jak w zwykłym reflektorze tylko wsunięty w prowadnicę (patrz zdjęcia i filmik robertb1974 ). Nie używamy siły, wszystko delikatnie wyjdzie. Reflektor podczas wypinania odchylony do tyłu ułatwia demontaż silniczka.

4. Następnym krokiem jest wypięcie wtyczki od silniczka (można użyć śrubokręt do wypięcia wtyczki). Za mocno nie ciągnijcie za silniczek ponieważ kabelek od silniczka jest krótki.

5. Montaż nowego silniczka wykonujemy w odwrotnej kolejności. Jednak przy montażu silniczka aby sobie ułatwić warto jedną ręką odchylić reflektor maksymalnie do tyłu a drugą ręką umieścić silniczek na właściwym miejscu. Dla pewności czy silniczek wskoczył na właściwe miejsce można poruszać silniczkiem przód-tył patrząc na reflektor czy się przesuwa.
Dla ułatwienia poniżej załączam link do filmiku którego autorem jest robertb1974.
[video]http://www.youtube.com/watch?v=yFmZ1rDrv5Q[/video]