Pompowtryski

piurko2
Przeglądacz
Auto:: Touran
Imię::

Post autor: piurko2 »

space.... sorki, że o to pytam, czy jesteś tego pewien ? Bo muszę szukać na wymianę , a w ASO podali mi tylko nr , nie wiedzą co siedzi . Dzięki Bardzo za podpowiedź.
Awatar użytkownika
spacewalker
Władca postów
Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
Imię:: Marcin
Podziękował: 114 razy
Otrzymał podziękowań: 697 razy

Post autor: spacewalker »

No i po nr masz szukac i to wszystko. Mozesz kupic inne, ale dojdzie Ci zmiana mapy w sterowniku.
Awatar użytkownika
jeżu
Władca postów
Auto:: PB8
Imię:: Tomek
Podziękował: 214 razy
Otrzymał podziękowań: 670 razy

Post autor: jeżu »

Masz pompki 03G130073G I dokładnie jest to Bosch 0414720404 / 0986441516 8)
piurko2
Przeglądacz

space , jeżu - wielkie dzięki za cenne info.

Panowie , czy drobna korekta mapy może być zrobiona przez kumatego człowieczka , czy musi to robić tuner ? I czy robi się to przez podłączenie do kompa , czy trza wymienić kości pamięci ?
Awatar użytkownika
jeżu
Władca postów

To zależy jak bardzo kumaty jest ten człowiek... A masz jakieś problemy? Może dłużej pali na ciepłym? Zgaduję ;)
piurko2
Przeglądacz

jeżu , jak zwykle dobrze zorientowany :P , jest tak jak piszesz . Miałem paska 1.9 131koników i palił na dotyk , zawsze . W Touranku mi to przeszkadza , ale najpierw wymiana pompki , korekta rozrządu i zobaczę jak będzie.
Miałem A4 i robiłem program u Mastersa , tłumaczył mi co robi .....no i chętnie bym troszkę skorygował mapy , tak żeby poprawić fabrykę . Podejrzewam , że kasa byłaby taka , jak przy chipie , a to troszkę drogo...dla mnie.
Generalnie chodzi mi właśnie o poprawienie odpalania i usunięcie bujania silnika . U siebie znam tylko drogę do ASO , ale jeszcze nie wiem czy gostek to umie zrobić.
Awatar użytkownika
Eljot
Władca postów
Auto:: 1T1 BLS 1,9 2006
Imię:: Lesław
Podziękował: 780 razy
Otrzymał podziękowań: 344 razy
Kontakt:

Post autor: Eljot »

Na forum Golfa znalazłem taki temacik: "Darmowa wymiana pompowtrysków w silnikach 2.0!".
Założyłem temacikTUTAJ może to kogoś zainteresuje.
:)
[you] zobacz nasz Black Hunk
Obrazek
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów
Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
Imię:: Mateusz
Podziękował: 75 razy
Otrzymał podziękowań: 365 razy

Post autor: Muti »

Hej,
moje wtryski wyzioneły ducha i teraz numer mojego wtrysku to 03G130073 B-do skrzyni manualnej-cięzko takie dostać.
Czy zamiast tych z końcówką B mogę wstawić z końcówką G-teoretycznie do DSG?
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy :)
mirek1966
Początkujący

Post autor: mirek1966 »

Witam. Teraz ja mam problem z pompkami. Buja na wolnych obrotach i muszę coś zrobić. Zanim wymienię proponują mi czyszczenie jakimś płynem. Podobno uruchamia się samochód na tym słynie z pominięciem baku i auto chodzi na nim dwa razy po 15 minut. Operacja kosztuje 180 PLN. Czy ktoś robił coś takiego i przyniosło to pozytywny efekt?
Mam Tourana z 2004 model 2005 2,0 TDI 140KM, silnik BKD. Czy ktoś mógłby mi pomóc i podać numer mojej pompki? Chcę się na wszelki wypadek przygotować na wymianę, ale nie wiem czego szukać. Z góry bardzo dziękuję za wszelką pomoc.
Awatar użytkownika
jeżu
Władca postów

mirek1966 pisze:Czy ktoś mógłby mi pomóc i podać numer mojej pompki? Chcę się na wszelki wypadek przygotować na wymianę, ale nie wiem czego szukać. Z góry bardzo dziękuję za wszelką pomoc.
Przydałoby się uzupełnić profil o takie rzeczy jak rok produkcji.... 8) Typ skrzyni tez mile widziany.
Awatar użytkownika
Tomas
Władca postów
Auto:: Octavia II FL 1.6 CAY 10
Podziękował: 438 razy
Otrzymał podziękowań: 127 razy

Post autor: Tomas »

czyszczenie jak najbardziej jest możliwe, zapytaj JaceTuran, ma to w ofercie http://jmb-elektronica.pl/
mirek1966
Początkujący

Post autor: mirek1966 »

W uzupełnieniu informuję, że skrzynia biegów w moim Touranie jest manualna.
pablo686
Początkujący

Post autor: pablo686 »

koledzy czytam posty i się zastanawiam jak to jest z tymi pompowtryskami ktoś się wypowiadał że regenaeracja jest nie opłacalna itd niewiem mogę się mylić ale napewno jest parę wyspecjalizowanych firm które znają się na rzeczy i dają gwarancję. Nie szukałem i nie sprawdzałem wnioskuję po tym że np do wtryskiwaczy common rail są firmy które regenerują (a polega ona na wymianie części z których składa się taki wtryskiwacz), nawet chodzą pogłoski że koncerny motoryzacyjne wtryskiwacze czy to common rail czy pompowtryskiwacze też ponownie regenerują i sprzedaja jako nowe:D
Awatar użytkownika
Cesarz
Władca postów
Auto:: 5T1 2.0TDI, DFHA 2017
Imię:: Michał
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowań: 223 razy

Post autor: Cesarz »

pablo686 pisze:chodzą pogłoski że koncerny motoryzacyjne wtryskiwacze czy to common rail czy pompowtryskiwacze też ponownie regenerują i sprzedaja jako nowe:D
Jest to bardziej niż pewne w przypadku Caterpillara... Moje "słuzbowe" CAT-y padaja dość czesto i serwis zawsze przyjezdza z "nowymi" pompkami CR ładnie popakowanymi w kartoniki i pooklejanymi nowymi naklejkami. A wrzeczywistosci to stare korpusy z nowymi końcówkami, cewkami i uszczelniaczami. Bo swoja droga co innego moze sie tam zepsuc?
Wiec sa teoretycznie nowe.
A czy regeneracja jest nieopłacalna? Zależy jaka regeneracja, czy bedzie to wymiana końcówki na nowa czy tylko jej oczyszczenie :mrgreen:
1T1 HL 2005 2.0 TDI BKD+ 176KM/350Nm
5T1 HL 2017 2.0 TDI DFHA 190KM/400Nm
tomel
Początkujący

Post autor: tomel »

Ostatnio przerabiałem temat z pompowtryskami.
Jak już wyżej ktoś pisał jest akcja tzw. "dobrej woli producenta" na wymianę darmową.
Opiszę swoje doświadczenia w ww temacie.
mój silnik to BMN - 1-y PD padł przy przeb. ok. 88 tkm

Kilka wymogów które autko musi spełnić:
1. posiadać PD siemensa
2. rok prod. od 2005
3. nie korygowany przebieg
4. powinno być unieruchomione
5. po podłączeniu ma być błąd (jaki nie pamiętam)
6. nie naprawiane/regenerowane PD

Nie jest wymagane serwisowanie w ASO

Przy pierwszej awarii PD, jeśli załapiemy się na ww akcję, ASO wymienia tylko uszkodzony pompowtrysk wraz z wiązką. Przy następnej całą ich resztę.
Wrażenia z jazdy po 1-ej awarii i czekanie na następną - bezcenne.
Ja miałem pecha, bo 1-y padł mi... w Niemczech, 300km przed granicą..
Autostrada, bez pasa awaryjnego bo jakieś zwężenie..
Auto gaśnie podczas jazdy. Udaje się uruchomić, ale po przejechaniu ok 150 m gaśnie ponownie.
Ale szczęście bo bez rodzinki, bo z trójką maluchów i żoną to...

Trochę skrócę całą tę historię bo to był ciąg b. pechowych zdarzeń tzn 3 zepsute lawety, zepsuty samochód z wypożyczalni itp.

Po błędnej 1-ej diagnozie - pompa paliwa (już w Zgorzelcu), druga prawidłowa pompowtrysk.
Najbliższe ASO Gorlitz.
Niestety potwierdzenie ww. Nie wymienią (wiedzą o akcji) bo samochód nie do końca serwisowany w ASO.
Nie polecam tego ASO, a zwłaszcza polaków tam pracujących.
Następne ASO "po drodze do w-wy" Wrocław - mówią można przyjechać, ale (po spr VIN) najpierw muszą zrobić przegląd akurat wypada że z rozrządem.
Więc takim sposobem auto znalazło się w Warszawie.
ASO na sąsiedzkiej bez problemu ( i bez przeglądu) wymieniło uszkodzony pompowtrysk - koszt 0 pln.
Dostałem info w tym ASO, że wymieniają na nowe cotinentale. Żaden wymieniony jeszcze się nie zepsuł.
Postanowiłem co tydzień ich odwiedzać i zgłaszać problem z uruchomieniem, gaśnięciem itp
Chyba miałem szczęście bo po 3-ej wizycie powiedzieli, że pojawił się błąd i wymienili resztę pompowtrysków - koszt 0 pln.

Także jeśli ktoś ma problem z pompowtryskiem - najpierw sprawdzić czy mamy siemensa, bo można się załapać na darmową wymianę.

Przy okazji podziękowania dla jarrego i touranka za wsparcie i rady.
I sorki za przydługiego posta
ODPOWIEDZ