Kolor: Deep Black Pearlescent
Wyposażenie:
- 4xElektryczne szyby
- Elektrycznie sterowane, podgrzewane lusterka boczne
- Climatronic dwustrefowy z automatyczną recyrkulacją i czujnikiem jakości powietrza
- Multifunkcyjna, skórzana kierownica
- Pełen FIS
- Radio RNS300 (z płytą nawigacji Niemiec, która jest mi zbędna)
- Opony na felgach stalowych 16"
- Hak
- Tylne czujniki parkowania z sygnalizacja akustyczną
- Tempomat
- Zmieniarka CD w podłokietniku
Zdjęcia będą jak będzie chwila czasu.
Auto sprowadzone od firmy z Niemiec przez pewną rodzinę spod Stargardu Szczecińskiego. Z jakiegoś powodu oddali go w zaprzyjaźniony komis w okolicy. Stamtąd zabrałem go ja. Jest to wersja chyba najbardziej podstawowa jednak ze względu na jego wcześniejsze wykorzystanie, ma parę dodatkowych rzeczy:
- Zestaw głośnomówiący VW - dokładany

- Dodatkowy zestaw Parrot CK3100

- Sterownik CAN do obsługi przyczepy

- System namierzania auta GPS-Buddy

A jako osobie posiadającej telefon prywatny i służbowy, taki zestaw zestawów mi pasuje

Zaraz po kupnie pojawiły się problemy z klimą, ale dzięki nim dowiedziałem się, że auto po sprowadzeniu przeszło drobny remont. Rodzinka wymieniła łożysko, zapewne w piaście, bo im huczało oraz wymienili turbinę bo ponoć padała. Podobno byli w serwisie Bosch na przeglądzie, tylko nie jestem w stanie zrozumieć jak autoryzowany serwis wydał opinię, że auto jest sprawne skoro po kupnie wyszła kończąca się sprężarka klimy, tarcze i klocki przednie do wymiany i gumy wahaczy z tyłu? Ale oni papier mają i chcieli mi udowadniać, że auto było sprawne. Udało mi się jednak wywalczyć częściowy zwrot kosztów za sprężarkę i teraz mam zamontowaną regenerowaną. Działa aż miło. Oczywiście standardowo rozrząd i olej wymieniony.
Do pomalowania mam klapę bo trochę odprysków jest, połapane ale mało profesjonalnie i widać ślady, więc zrobię to po swojemu. Z tyłu dookoła jednej z lamp tablicy trzeba złapać rdzę i pomalować. To w niedługim czasie także zrobię.
Co zostało do tej pory dodane:
- DRL ala Hella Flex, po 10 na stronę(zdjęcia niedługo)
- wymieniony przełącznik na full opcję, z auto i halogenami, oczywiście chrom
- podłączony przewód sterujący halogenami(reszta jak będę robił halogeny)
- dodany czujnik deszczu/zmierzchu (Została regulacja czułości)
- dodany czujnik braku płynu do szyb
- Zmienione podświetlenie tablicy na LED
- Kamerka przód(z GPS)/tył(ze starego auta)
- Automatyczne(z kluczyka) otwieranie tylnej klapy na sprężynach z manuala(w końcu firma je sprzedająca jest niedaleko)
- TPMS z przyciskiem od JEDARO
- Podświetlenie na klapie bagażnika (Taśmy LED)
- Oświetlenie ostrzegawcze tylnej klapy po otwarciu (Taśmy LED) (Zdjęcia niedługo)
- Nowy termostat
- Nowe tarcze i klocki z przodu
- Światła ostrzegawcze w drzwiach plus oświetlenie przestrzeni pod drzwiami(wszystko z taśmy LED)
Co jest w planie zagospodarowania przestrzennego

- Przyciemnienie na tylną klapę i tylne szyby boczne
- Halogeny
- Wymiana Bordnetz na Highline
- Wymiana postojówek na LED
- Wymiana oświetlenia wewnętrznego na LED(Częściowo zrobione. Muszę dokupić dodatkowe żarówki)
- Wymiana wstecznych świateł na LED
- Dodanie własnego systemu zabezpieczenia auta na Raspberry PI2 z monitoringiem wnętrza (może wykorzystam pozostawioną po Niemcach antenę GPS)
- Być może, jeśli budżet pozwoli, zmiana tylnych lamp na LED zamiast samych żarówek
- Jeśli będzie mnie na to stać to wymiana RNS300 na stacje multimedialną dotykową na androidzie
- inne rzeczy, które uznam za ciekawe i użyteczne
Do zrobienia poza modami:
- Wymiana gum wahaczy tylnych
Oczywiście wszystkie te plany zweryfikuje budżet i czas
Zdjęcia dodam z niedługim czasie. Czekam na wolną chwilę, żeby pojechać go odświeżyć bo nie będę fotografował brudnego