Model: VW Touran
Kolor: LA7W (srebrny)
Pierwsza rejestracja: 12.2009
Silnik: 1,9 105 KM BLS
Skrzynia: ręczna 6-biegowa
Przebieg: 155 tyś km (sprawdzane ile się dało ale głowy nie dam)
Wersja: 5-cio osobowa
ABS + ESP
ISOFIX
Klimatyzacja automatyczna climatronic
Klimatyzowany schowek
Podłokietnik
Tempomat
sterowanie komputera z prawej manetki
Ogrzewane i elektrycznie regulowane lusterka boczne
Elektryczne szyby z przodu (z tyłu korbki)
Felgi stalowe z oponami zimowymi
Autko sprawuje się bardzo dobrze. Przez rok przejechałem ok 12tyś km. i jestem bardzo zadowolony.
Modyfikacje, które chciałbym wykonać na swoim autku:
- wymiana rozrządu (wykonane)
- wymiana dwumasy (wykonane)
- koło dojazdowe (wykonane)
- felgi aluminiowe + nowe opony na lato (wykonane)
- światła ostrzegawcze w drzwiach (wykonane)
- oświetlenie przestrzeni pod drzwiami (wykonane)
- dodatkowe oświetlenie bagażnika (wykonane)
- footwell przód i tył (wykonane)
- halogeny z doświetlaniem zakrętów (wykonane)
- elektryczne szyby z tyłu (wykonane)
- TPMS (wykonane)
- CAN Gateway 7N0... z funkcją "serwowania" kawy (wykonane)
- wymiana schowka konsoli środkowej z otwartej półki na wersję zamykaną (wykonane)
- lusterko fotochromatyczne z czujnikiem zmierzchu i deszczu (wykonane)
- panel climatronika z 1T3 (wykonane)
- kierownica multi (wykonane)
- RNS 510 (wykonane)
- podświetlenie klamek wewnątrz przód i tył (wykonane)
- kolorowy licznik z PL (wykonane)
- chromowane kratki boczne (wykonane)
- przełącznik świateł w chromie (wykonane)
- przełączniki szyb w chromie (wykonane)
- czujniki parkowania przód i tył z OPS (wykonane)
- chromowane kratki środkowe (wykonane)
- czujnik poziomu płynu spryskiwaczy (wykonane)
-

Zdjęcia autka po zakupie.

Autko miało drobne uszkodzenia

Poza widocznymi uszkodzeniami w autku słychać było także stukającą dwumasę.
W książce serwisowej nie było śladu o wymianie rozrządu więc poszedł na wymianę zaraz po ściągnięciu do PL. Ze stukająca dwumasą jeździłem ok 4 miesiące ale gdy zaczęła coraz częściej stukać i jednocześnie szykował się wyjazd z rodziną na wakacje podjąłem decyzję o wymianie. Zakupiłem zestaw LUK-a i do wymiany oprócz dwumasy poszło także sprzęgło z dociskiem i łożysko. Przed wyjazdem zakupiłem także koło dojazdowe i wywaliłem zestaw naprawczy "by VW".

Wraz z nadchodzącą wiosną zakupiłem felgi aluminiowe i komplet nowych opon na lato. Felgi nieoryginalne z braku $$.

Przy założeniu halogenów musiałem wymienić także Bordnetz na wersję 30byte High. Oczywiście aktywowałem doświetlanie zakrętów. Do wymiany poszedł także przełącznik świateł na wersję z halogenami przednimi. Zakupiłem od razu z funkcją AUTO która przydała się po założeniu czujnika zmierzchu. Światła dzienne aktywowałem na halogenach ustawione na 50% mocy (tryb amerykański).

Pierwszy mod jaki zrobiłem to oświetlenie ostrzegawcze w drzwiach oraz podświetlenie przestrzeni pod drzwiami. Na początek tylko drzwi przednie, gdyż tylne musiały zaczekać na założenie elektryki (i doczekały się). Odblaski podkleiłem modułami 3xLED, a od spodu nawierciłem otwory na listwy LED.

Z szybami elektrycznymi z tyłu walczyłem dość długo ale w końcu sobie poradziłem. Zamieściłem oczywiście opis dla potomnych. Boczków nie wymieniałem, a otwory po korbkach zaślepiłem plastikowymi dekielkami.

Podświetlenie klamek na "światłowodach" z przodu i z tyłu. Opis wykonania z tyłu dla potomnych.

Dodatkowe oświetlenie bagażnika wykonałem na 4 LED-ach o mocy 1W połączonych szeregowo i podłączonych pod lampkę oświetlenia bagażnika.

Na allegro kupiłem okazyjnie lusterko fotochromatyczne z czujnikiem zmierzchu i deszczu. Leżało ok 3 miesięcy gdyż nie mogłem się zabrać za montaż według opisu jarrego. Pewien przypadek (szczęście w nieszczęściu) przyśpieszył realizację.

Przy wymianie szyby od razu zamówiłem taką z uchwytem pod czujnik.
Auto zakupiłem ze zwykłą kierownicą 3-ramienną, dość szybko poszła do wymiany na 8-mio przyciskową multifunkcyjną. Przy tej wymianie musiałem wymienić także sterownik pod kierownicą. Po kilku miesiącach i ta kierownica poszła na wymianę na 12-to przyciskową.

W międzyczasie wymienione zostało także radyjko z RNS310 na RNS510.
U jeża podpatrzyłem panel klimy 1K8907044A i założyłem taki sam u siebie. Do wymiany także ramka na model 1T0858071S.

Autko fabrycznie wyposażone było w czerwony licznik Full-FIS, który dzięki pomocy forumowicza Krzycho został wymieniony na kolorowy.

Po wymianie licznika wszystkie przyciski na kierownicy zaczęły działać prawidłowo. Do wymiany poszła także prawa manetka na wersje bez obsługi komputera.

Dzięki Tomasz W-wa rozpoczęła się akcja z akcentem chromu.

W końcu dołączyłem do elitarnego grona posiadaczy wlepki

O ile dobrze mi się wydaje to pierwsza w Rzeszowie
Podświetlenie w pokrętłach od nawiewów (na razie tylko środkowe).

Kolejny element w chromie, tym razem przełącznik świateł - znowu dzięki Tomasz W-wa

I znowu trochę chromu. Tym razem przełączniki szyb

Pomimo, że autko już nie jest moje ale czasami nadal coś w nim zrobię. Zrobiłem modzik z tylną klapą
https://youtu.be/uvBEBCJ4KoA
I kolejny ukończony mod zaczęty jeszcze gdy byłem właścicielem auta - PDC+OPS z tyłu i z przodu

Z tyłu otwory wykonałem wcześniej otwornicą 19mm bo taką miałem. Nie wyszło za ładnie gdyż otwór był ok. 1mm szerszy niż czujniki z uszczelką gumową. Szukałem otwornicy o średnicy 18mm ale takiej nie znalazłem. Z przodu wywierciłem otwory wiertłem do drewna (takie śmigiełko) o średnicy 18mm i wyszło idealnie. Z przodu oryginalnie czujniki środkowe są bliżej środka auta ale aby nie wiercić otworów w części chromowanej przesunąłem je po kilka centymetrów do zewnątrz i wywierciłem otwory w części plastikowej zderzaka.
C.D.N. (być może nastąpi