Wymiana panewek na nowe 1.9 TDI silnik BXE

Awatar użytkownika
Krzychuziom
Przeglądacz
Auto:: Touran 5T 2.0 TDI 150 KM
Imię:: Krzychu
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 10 razy

Wymiana panewek na nowe 1.9 TDI silnik BXE

Post autor: Krzychuziom »

Witam , chciałem odpisać w dość jasny i prosty sposób po kolei wymianę panewek korbowodów w silniku BXE , jak wiadomo silniki te mają wadliwe panewki korbowodów , opinie różne , jednemu padły przy 50 000 km , innemu przy 200 000 km a jeszcze inny ma 240 000 km i nic się nie dzieje :) postanowiłem poszperać i wgłębić się w temat , przepytałem ludzi w ASO , przeczytałem różne fora VW Golf , Skoda itp. gdzie tylko można było , faktycznie wystarczy tylko wpisać 1.9 TDI BXE w google i już wyskakują zdjęcia zmasakrowanych silników z dziurami po korbowodach. Znajomy z ASO także potwierdził że mieli takie przypadki , i w autach na gwarancji wymieniali silniki na nowe. Niestety nie ma możliwości sprawdzić czy panewki mają wadę , czy nadają się do wymiany , dziś mogą wyglądać ok a za tydzień korbowód wyjdzie bokiem. Panewki dostają "łupieżu" elementy łuszczą się co prowadzi do zniszczenia korbowodu i silnika. Słyszałem też opinię że częściej usterka ta pojawiała się w samochodach które latały na oleju Long Life ale ile w tym prawdy nie wie nikt. Postanowiłem wymienić panewki i spać spokojnie , koszt nie jest aż tak duży w porównaniu do wymiany silnika.

Wizyta w Aso , podajemy nr. Vin i zamawiamy nowe panewki , koszt po rabacie 530 zł komplet - góra , dół oraz śruby, do tego nowy silikon do miski, oczywiście olej i filtr.

Obrazek

Obrazek

WYMIANA:
Sama wymiana nie jest skomplikowana , aby je wymienić spuszczamy olej , odkręcamy miskę , do śrub jest łatwe dojście , jedynie problem sprawić mogą śruby przy skrzyni biegów , ale wtedy warto użyć imbusa z który na łebku ma kulkę dzięki której możemy dojść do śrub pod kątem , potem delikatnie należy podważyć miskę aby puścił stary silikon.

Obrazek

Po zdemontowaniu miski musimy odkręcić plastik oraz smog z pompy oleju (wystarczy sam smog , pompy nie ruszamy ! )

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Aby łatwiej było kręcić silnikiem zdemontowaliśmy także prawe nadkole żeby włożyć klucz na koło z wału i móc nim kręcić , ustawiamy sobie tak aby było nam wygodnie odkręcić stopkę ( 2 śruby) , UWAGA: trzeba zaznaczyć przód, korbowody są chyba łamane i ważne żeby przyszedł w identyczny sposób w jaki był przykręcony ! ! !
odkręcamy i dolna stopka jest wolna

Obrazek

aby zdemontować górną trzeba podnieść tłok do góry i ją zdemontować

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nowe panewki montujemy tak jak stare , smarując je delikatnie olejem , całość skręcamy nowymi śrubami kluczem dynamometrycznym o sile: 1 etap - 30 Nm 2 etap - 90 stopni.

Moje stare panewki wyglądały naprawdę ok , auto jest z 2006 r i ma 161 000km (przebieg raczej pewny)

Obrazek

Obrazek

Co ważne górna panewka i dolna mają różne numery , nie wiem czy różnią się czymś ale także na to należy zwrócić uwagę i zamontować tak jak należy.

po wymianie wszystkich panewek , przykręcamy smog , plastik , ładnie czyścimy wszystko z silikonu i nakładamy nowy

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zalewamy olejem i gotowe :) należny także pamiętać żeby auta nie żyłować aby wszystko się ładnie dotarło i ułożyło.

Na koniec zdjęcia tego co chcemy dzięki tej wymianie uniknąć:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Całą robotę wykonałem przy pomocy doświadczonego mechanika , opisuje wszystko "po swojemu" mam nadzieje że komuś to pomoże i się przyda :) :) :)

:19:
Awatar użytkownika
Johny7205
Auto:: 1T2T21 1.9TDI Trendline+
Imię:: Janek
Podziękował: 69 razy
Otrzymał podziękowań: 59 razy

Re: Wymiana panewek na nowe 1.9 TDI silnik BXE po koleji...

Post autor: Johny7205 »

Też mnie to czeka. Tak dla świętego spokoju.
Za szczegółowy opis i zdjęcia należy się :drinks: :piwo: .
Obrazek
Awatar użytkownika
Turanek
Władca postów
Auto:: 2x5T1
Imię:: Marek
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowań: 111 razy

Post autor: Turanek »

Krzychuziom pisze:jak wiadomo silniki te mają wadliwe panewki korbowodów
Uogólniasz - nie wszystkie (rocznikowo) mają wadliwe
Krzychuziom pisze: UWAGA: trzeba zaznaczyć przód, korbowody są chyba łamane i ważne żeby przyszedł w identyczny sposób w jaki był przykręcony ! ! !
Tak, są łamane, z tego względu nie wolno obrócić stopek, ani ich zamieniać pomiędzy korbowodami innych cylindrów. W zależności od przebiegu mogą mieć jeszcze kolorowe kreski - oznaczenia par i rozróżnienie cylindrów.
Krzychuziom pisze:nie wiem czy różnią się czymś
Oczywiście, że się różnią, bo górna jest bardziej narażona na obciążenia (suw pracy) jak dolna, a różnią się warstwą nośną.

PS. Smok Wawelski, smok olejowy, ale nie smog w mieście 8)
Pozdrawiam

Turanek
R-Line Obrazek
H-Line Obrazek
Awatar użytkownika
Krzychuziom
Przeglądacz

To może uświadomisz nas które silniki nie są wadliwe ? Bo z tego co ja szukałem i pytałem nikt nie umiał mi powiedzieć kiedy były montowane wadliwe panewki.......
keraj998
Początkujący
Auto:: Touran 1.6 TDI CAYC, 2013
Imię:: Jarek
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: keraj998 »

Kawał dobrej roboty, jeszcze tylko panewki górne, szklanki i pewnie wałek i silnik będzie jak po generalce. Trochę szkoda, że nie zamontowałeś panewek dolnych sputterowych to miałbyś praktycznie temat panewek dolnych z głowy :ok:
Polecam skarbnice wiedzy odnośnie panewek w BXE i podobnych na stronie OCP.
Wymieniałem panewki dolne w mojej poprzedniejk OII przy przebiegu ok. 85 kkm i wyglądały na lekko zużyte; http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.p ... &start=600
Awatar użytkownika
Miki76
Auto:: Touran 1,9 BXE 133KM 2006
Imię:: Damian
Podziękował: 89 razy
Otrzymał podziękowań: 194 razy

Post autor: Miki76 »

ja dziś profilaktycznie wymieniłem panewki na nowym silniku przy przebiegu 98 tyś km i powiem że górne były już mocno zużyte aż kolor miedziany widać
keraj998 pisze:Trochę szkoda, że nie zamontowałeś panewek dolnych sputterowych to miałbyś praktycznie temat panewek dolnych z głowy :ok:
czemu piszesz o dolnych jak wiadomo górne zawsze dostają bardziej w d..e u mnie dolne były ok zresztą jak można zobaczyć na innych forach zawsze padały górne zdjęcia moich panewek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

tu macie materiał z opisem i rysunkami jak je zakładać
http://motofocus.pl/technika/5924/wlasc ... ch-czesc-3
Ostatnio zmieniony sob sty 17, 2015 19:39 przez Miki76, łącznie zmieniany 2 razy.
keraj998
Początkujący
Auto:: Touran 1.6 TDI CAYC, 2013
Imię:: Jarek
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: keraj998 »

keraj998 pisze:czemu piszesz o dolnych jak wiadomo górne zawsze dostają bardziej w d..e u mnie dolne były ok zresztą jak można zobaczyć na innych forach zawsze padały górne zdjęcia moich panewek wstawię wieczorem
Miki76 nie przeczytałeś mojego tekstu ze zrozumieniem :shock:
- dolne czytaj panewki korbowodowe nie utożsamiać z panewkami wału korbowego,
- górne czytaj panewki wałka rozrządu w głowicy, :super:
w przypadku panewek sputterowych logiczne jest,że tylko panewka górna z kompletu jest panewką sputterową
Awatar użytkownika
Miki76
Auto:: Touran 1,9 BXE 133KM 2006
Imię:: Damian
Podziękował: 89 razy
Otrzymał podziękowań: 194 razy

Post autor: Miki76 »

keraj998 pisze:
keraj998 pisze:czemu piszesz o dolnych jak wiadomo górne zawsze dostają bardziej w d..e u mnie dolne były ok zresztą jak można zobaczyć na innych forach zawsze padały górne zdjęcia moich panewek wstawię wieczorem
Miki76 nie przeczytałeś mojego tekstu ze zrozumieniem :shock:
- dolne czytaj panewki korbowodowe nie utożsamiać z panewkami wału korbowego,
- górne czytaj panewki wałka rozrządu w głowicy, :super:
w przypadku panewek sputterowych logiczne jest,że tylko panewka górna z kompletu jest panewką sputterową
a widzisz mój błąd w czytaniu ja drążyłem temat panewek korbowodowych bo w nich jest największy problem jak można wnioskować z obszernego materiału tu zamieszczonego ale dzięki za wyjaśnienie :piwo:
tak jak czytałem różne portale z tym związane to laicy zakładali tą sputterową na dół więc jestem ciekaw czy mogą spać spokojnie ja bym się obawiał jak wiadomo w naszych silnikach idzie ona do góry
Padreks
Auto:: vw 1.9 TDI 2008

Post autor: Padreks »

Witam Mieszkam w ČR dlatego bede pisal bez haczykow Chcial bym dodac kilka swojich skromnych zdan na temat wadliwych panewek w silnikach BXE.W ČR jest duzo postow na ten temat ze wzgledu na silniki BXE ktore sa montowane w Okawiach Ja posiadam VW Tourana z roku 2008 i jestem po wymianie panewek na nowe Mechanik powiedzial ze na tych starych nic zlego nie widzi /100tys przebiegu/ Stare panewwki byly z kodem 045701 D,E ale byly wyprodukowane przez jakas dziwna firme zdecydowanie nie byly to Kolbensmidt czy Glyco,obok numerow wygrawerowany byl taki maly slonik jak mi se uda zamieszcze foto Nowe panewki kupowalem w ASO ale niestety nie zdazylem opisac numerow zamieszczonych obok numeru VW 045105701 B,C mialy by byc to numery czesci 77554600 to firma KS a 71-3904 to firma Glyco Jestem ciekywy co tym razem VW-group nam serwuje

-- Wt sty 20, 2015 20:14 --

Załączniki
2791_Ojnin_pnve_010_1.jpg
Awatar użytkownika
Turanek
Władca postów

keraj998 pisze:wyglądały na lekko zużyte
Normalny obraz zużycia. Z mojego doświadczenia - wymiana nie potrzebna.
Pozdrawiam

Turanek
R-Line Obrazek
H-Line Obrazek
Awatar użytkownika
Krzychuziom
Przeglądacz

Potrzebna - nie potrzebna , nikomu nie zagwarantujesz że panewki u niego się wysypią , moim zdaniem , masz dobre auto z oryginalnym przebiegiem warto zainwestować i spać spokojnie i tyle w temacie , i nie róbmy z tego wątku 50 stron tak jak na innych forach kto za , kto przeciw , decyzja indywidualna :) ja akurat jestem za ! ;) pozdr
Awatar użytkownika
Turanek
Władca postów

Krzychuziom pisze:nikomu nie zagwarantujesz że panewki u niego się wysypią
Dlatego w samochodach z tego okresu '08-'09 przy wymianie oleju, chociażby co drugą wymianę warto sprawdzić stan panewek. I wtedy jest to trochę większy koszt (8 śrub, silikon, robocizny nie liczę), a i spokój właściciela osiągnięty.
Zapraszam na tegoroczny zlot, tam możemy rozwinąć temat.
Pozdrawiam

Turanek
R-Line Obrazek
H-Line Obrazek
Awatar użytkownika
Krzychuziom
Przeglądacz

Tylko co gdy panewki dostaną "łupieżu" 2000 km po oględzinach ? bo tak tez może być :) tak jak pisaliśmy kwestia indywidualna ;) :19:
Awatar użytkownika
Turanek
Władca postów

Na szczęście ta przypadłość się nie dzieje nagle i gwałtownie - wiem to, i nie z internetu.
Pozdrawiam

Turanek
R-Line Obrazek
H-Line Obrazek
Awatar użytkownika
Krzychuziom
Przeglądacz

rozwiń proszę swoją odp. :) są jakieś objawy ? powiem szczerze że nic nie znalazłem...
ODPOWIEDZ