Wizyta w Aso , podajemy nr. Vin i zamawiamy nowe panewki , koszt po rabacie 530 zł komplet - góra , dół oraz śruby, do tego nowy silikon do miski, oczywiście olej i filtr.

WYMIANA:
Sama wymiana nie jest skomplikowana , aby je wymienić spuszczamy olej , odkręcamy miskę , do śrub jest łatwe dojście , jedynie problem sprawić mogą śruby przy skrzyni biegów , ale wtedy warto użyć imbusa z który na łebku ma kulkę dzięki której możemy dojść do śrub pod kątem , potem delikatnie należy podważyć miskę aby puścił stary silikon.

Po zdemontowaniu miski musimy odkręcić plastik oraz smog z pompy oleju (wystarczy sam smog , pompy nie ruszamy ! )

Aby łatwiej było kręcić silnikiem zdemontowaliśmy także prawe nadkole żeby włożyć klucz na koło z wału i móc nim kręcić , ustawiamy sobie tak aby było nam wygodnie odkręcić stopkę ( 2 śruby) , UWAGA: trzeba zaznaczyć przód, korbowody są chyba łamane i ważne żeby przyszedł w identyczny sposób w jaki był przykręcony ! ! !
odkręcamy i dolna stopka jest wolna

aby zdemontować górną trzeba podnieść tłok do góry i ją zdemontować

Nowe panewki montujemy tak jak stare , smarując je delikatnie olejem , całość skręcamy nowymi śrubami kluczem dynamometrycznym o sile: 1 etap - 30 Nm 2 etap - 90 stopni.
Moje stare panewki wyglądały naprawdę ok , auto jest z 2006 r i ma 161 000km (przebieg raczej pewny)

Co ważne górna panewka i dolna mają różne numery , nie wiem czy różnią się czymś ale także na to należy zwrócić uwagę i zamontować tak jak należy.
po wymianie wszystkich panewek , przykręcamy smog , plastik , ładnie czyścimy wszystko z silikonu i nakładamy nowy

Zalewamy olejem i gotowe

Na koniec zdjęcia tego co chcemy dzięki tej wymianie uniknąć:

Całą robotę wykonałem przy pomocy doświadczonego mechanika , opisuje wszystko "po swojemu" mam nadzieje że komuś to pomoże i się przyda