Podświetlenie w pokrętłach nawiewów

Miejsce do prezentowania własnych modyfikacji - co ulepszyliśmy, usprawniliśmy i chcemy podzielić się tym z innymi.
Awatar użytkownika
rzutnik
Specjalista
Auto:: Touran 1,6TDI 2012 manual
Imię:: Wojtek
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowań: 133 razy

Podświetlenie w pokrętłach nawiewów

Post autor: rzutnik »

Pomysł wykonania podświetlenia pokręteł nawiewu podsunął mi forumowicz Krzycho. W Audi A6 pokrętła mają fabrycznie podświetlenia. Próba przekładki pokręteł do naszych Touranów spełzła jednak na niczym gdyż w A6 pokrętła są mniejsze i posiadają inne zamocowania. Co do zamocowań to można by jeszcze pokombinować ale mniejsza wielkość (średnica) pokręteł dyskwalifikuje przekładkę.
W związku z powyższym postanowiłem wykonać coś samodzielnie. Padło na czerwone diody trójkątne zamontowane pośrodku i skierowane w przeciwne kierunki.

Demontujemy kratkę nawiewu i wyciągamy z niej pokrętło. W czarnej gumce naciągniętej na plastikowe koło wycinamy delikatnie ostrym nożem lub najlepiej skalpelem trójkątny otwór odpowiadający wielkości diody. Czynność tą należy wykonać bardzo starannie gdyż od niej zależy efekt końcowy. Po wycięciu otworu możemy ściągnąć czarną gumę aby zająć się wykonaniem otworu na całą diodę. Obie strony gumy są ze sobą połączone poprzez plastikowe koło i te połączenia musimy rozciąć gdyż inaczej nie ściągniemy gumy. W starszych modelach są to 4 okrągłe kawałki gumy o średnicy ok. 1mm. W kratkach od 1T3 są to już paski gumy o szerokości ok. 6-7mm. Po ściągnięciu gumy możemy już nawiercić/wyfrezować otwory w których umieścimy całe diody. Trochę musimy to koło ponadcinać ale w konsekwencji nie będzie tego widać. Po wycięciu otworów odpowiedniej wielkości wsadzamy tam diody naciągamy gumową osłonę na całe pokrętło i odpowiednio ustawiamy diody tak aby były równo względem siebie i aby za bardzo nie wystawały. Po ustawieniu diody przyklejamy klejem do plastikowego koła tak aby je unieruchomić. Ja użyłem tutaj poxipolu. Po związaniu kleju możemy ściągnąć gumową osłonę, dołożyć kleju w innych miejscach, a po wyschnięciu usunąć nadmiar tak aby gumowa osłona dobrze przylegała do koła. Obie diody łączymy szeregowo pamiętając o polaryzacji. W szereg z obiema diodami podłączyłem rezystor 2,2kOhm. Po zasileniu napięciem 12V tak połączonych diod pobór prądu wynosi ok 4mA.

Obrazek Obrazek

Po założeniu pokręteł należy ułożyć odpowiednio przewody pamiętając o tym, że pokrętło się obraca i więc musi zostać trochę luzu na przewodzie. Resztę przewodu można przykleić do kratek np. klejem na gorąco aby nam nie przeszkadzał przy zakładaniu całych kratek. Zasilanie wszystkich pokręteł podłączyłem pod oświetlenie zapalniczki. Przy każdej kratce na przewodach należy zamontować jakieś wtyczki aby w razie potrzeby demontażu kratek można było je odłączyć od zasilnia.

Całość prezentuje się następująco:

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
g_b
Specjalista
Auto:: 2011 TOURAN
Imię:: Grześ
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowań: 20 razy

Re: Podświetlenie w pokrętłach nawiewów

Post autor: g_b »

Bardzo fajny manual, szkoda ze vw pprzestal robic podswietlenie.... pamietam z paska jak mial podobnie podswietlone, to tak troszke ekskluzywnosci dodawalo... pozytywny manual.
Był VW Passat B5 1.8T 150 BHP
Był Seat Ibiza 6L 1.9 TDI 130 BHP
Był VW Passat B5 FL 1.9TDI 130 BHP 4MOTION
Był VW Polo 6N2 1.4 55 BHP
Był VW Touran 1T2 2.0 TDI 177 BHP
Był Seat Ibiza 6l FR 1.8T 150 BHP

Jest

VW TOURAN 1T3 2.0 TDI 177 BHP CFHC www.touranklub.pl/forum/viewtopic.php?f=9&t=2402
Seat Ibiza 6J 1,4 85 BHP
PRAWDZIWI MĘŻCZYZNI NIE JEDZA MIODU... PRAWDZIWI MĘŻCZYZNI ŻUJA PSZCZOLY!
ODPOWIEDZ