Słabe ogrzewanie , dlaczego ?

Czyli: chłodzenie, grzanie, termostat, chłodnice, webasto, nagrzewnica
Garry
Początkujący
Auto:: 1,9 105 BKC
Imię:: Tomek

Słabe ogrzewanie , dlaczego ?

Post autor: Garry »

Witam,
wiem że podobnych tematów jest milion, i obczytałem się sporo ale już nie wiem o co chodzi u mnie.
Autko słabo się nagrzewa ale to wina webasta, które pokazywało NO FLAME. Ale inna sprawa że jak już osiągnie 90st to powietrze nadal jest lekko ciepłe.
Rok temu wymieniałem nagrzewnicę, przeczyszczone też były silniczki od klap nawiewu. I nadal jak było lekko chłodne powietrze to tak nadal jest.

Ktoś pisał że to może być wina termostatu. Ale temperature osiąga choć przy -6 jak dzisiaj sporo trzeba było pojeżdzić. Fakt 10 min postoju i z 90st zrobiło się 50.

Ktoś ma jeszcze pomysł dlaczego przy temperaturze silnika 90st powietrze z nawiewu jest tylko lekko ciepłe a nie gorące ??
Awatar użytkownika
kriso
Przeglądacz
Auto:: Touran 1.9 TDI,BLS,2006
Imię:: Krzysiek
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 27 razy

Re: Słabe ogrzewanie , dlaczego ?

Post autor: kriso »

U mnie było to samo ,ale duża poprawa nastąpiła po naprawie WEBASTA,spalona pompka obiegu cieczy chłodzącej, która chodzi non-stop, po przekręceniu zapłonu oczywiście, wspomaga cały obieg.

Garry , poczytaj posty od ( jarry ) na temat ogrzewania , może to Ci coś wyjaśni
Ostatnio zmieniony wt sty 21, 2014 21:56 przez kriso, łącznie zmieniany 1 raz.
Garry
Początkujący

Myślicie, że ta pompka może mieć wpływ na ogrzewanie. A pompa wody nie jest na tyle silna żeby podołać samodzielnie zadaniu ?

A może to jednak termostat ??
tomix
Zaawansowany
Auto:: Touran 1,6 TDI 2011
Imię:: TOMEK
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 11 razy

Post autor: tomix »

Garry pisze:Myślicie, że ta pompka może mieć wpływ na ogrzewanie. A pompa wody nie jest na tyle silna żeby podołać samodzielnie zadaniu ?

A może to jednak termostat ??
Witam, czemu kombinujesz skoro pokazuje ci błąd no flame to po prostu to napraw, zacznij od tego a nie termostat, pózniej wyjdzie ze jednak nie, a może pompka itp wyeliminuj ten błąd i jak nie pomoże to dalej można kombinować, pozdrawiam
Garry
Początkujący

Mała aktualizacja. Chyba wprowadziłem w błąd pisząc, że webasto nie działa.
Wcześniejszy odczyt był robiony na starym akumulatorze i w temp. powyżej 10st. Od ręki nie sprawdzę jak jest aktualnie z błędami bo u mnie podpięcie kabla to nie taka prosta sprawa. Nie pytajcie dlaczego ;).

Dzisiaj autko przejechało 4-5km przy -10st, i silnik zaczął łapać 60st. Z nadmuchu nadal chłód. Czytając innych posty wyszedłem i posłuchałem po wyłączeniu silnika czy coś słychać w okolicy webasta. I okazało się że jest dźwięk tak jakby pracującej pompki. Autko postało około 30min a po przejechaniu około 4km temperatura silnika była około 80st. Więc sądzę że jednak webasto działa przynajmniej pompka. ( Sprawdzę to kablem jak będzie okazja a raczej wolny garaż ).

Z przeczytanych opini wynika, że grzanie silnika jest OK. Bo podobnie opisywali inni proces nagrzewania się silnika.

Ale nadal pozostaje problem z temperaturą powietrza z nadmuchu. Dlaczego jest lekko ciepłe a nie gorące ???

Dodam, że przy temp. silnika ~70-80st, górny wąż chłodnicy był ciepły. ( może to coś rozjaśni ).

EDIT :Jeszcze mała aktualizacja.
80min postoju na -10st, po około 1,5km 60st silnik, po 4km 80st silnik. Na początku "trasy" temperatura nadmuchu ustawiona na AUTO i 22st, 3 kreski nadmuchu i temperatura osiągnięta ( zmierzona koło szyby pzedniej termometrem ) 26st. , ustawiona na HI i nadmuch na max , osiągnięta tmp. 25st tylko przy 80st silnika.
pawel390
Auto:: Turan 1.9 2005
Imię:: Pawel
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: pawel390 »

Witam mam podobny problem turan 1,9. 05r. silnik lapie temperature normalnie przy temp.90st. leci zimne powietrze nie wiem o co chodzi?
Awatar użytkownika
Tomas
Władca postów
Auto:: Octavia II FL 1.6 CAY 10
Podziękował: 438 razy
Otrzymał podziękowań: 127 razy

Post autor: Tomas »

Najpierw się witamy i przedstawiamy w odpowiednim dziale, potem :szukaj: na forum , jeżeli nie znajdziesz odpowiedzi na nurtujący Cię problem to wtedy zadaj pytanie.
Garry
Początkujący

Dzisiaj 50km, silnik 90st, webasto słychać że pracuje. A szyba zamarznięta 15cm u góry. Z tyłu szron na szybach jak w PKP.

Czy są jakieś czujniki temperatury nawiewu ? Bo może one głupoty podają, i silniczki klap dlatego nie otwierają na fulla. Musza być jakieś czujniki bo skąd by climatronik wiedział jaka temperature podaje.

-- Pt sty 24, 2014 23:31 --

Co to jest "Element grzejny dodatkowego ogrzewania powietrzem -Z35- "

Takie określenie znalazłem w ELSIE

-- So sty 25, 2014 00:08 --

Znalazłem również właśnie czujniki climatronica lewy i prawy. Jak się domyślam one sterują temperaturą powietrza. Czy one mogą robić bałagan i czy wyjdą na skanie VCDS ?
Awatar użytkownika
Tomas
Władca postów
Auto:: Octavia II FL 1.6 CAY 10
Podziękował: 438 razy
Otrzymał podziękowań: 127 razy

Post autor: Tomas »

Czujniki są w kratkach nawiewu. Zrób pełny skan VCDS, wrzuć na forum w odp. dziale i poddamy analizie.
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów
Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
Imię:: Mateusz
Podziękował: 75 razy
Otrzymał podziękowań: 365 razy

Post autor: Muti »

Zacznij od resetu klap. Econ+nawiew ze strzałka do góry kliknij na raz i się zresetuja klapy.

Wysłane przez Tapatalk z mojego S4.
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy :)
Awatar użytkownika
popaj
Początkujący
Auto:: 1T1 bkc
Imię:: Patryk

Post autor: popaj »

Witam. Nie chce nikogo straszyc, ale w zeszla zime mialem taki przypadek, ze silnik sie rozgrzewal, a chlod lecial z nawiewu. Myslalem,ze moze nagrzewnica.
Klapki tez resetowalem.
Jeden objaw byl niepokojacy, bo jak jechalem do 2 tys obrotow, to nie bylo objawow, a powyzej to zbiorniczkiem mi plyn wywalal. Efekt koncowy uszczelka pod glowica.
Remont 2600 z wymiana od razu wszystkiego co bylo zuzyte. Teraz grzeje jak ta lala.
Garry
Początkujący

Płynu mi nie wywala, olej w kolorze takim jak powinien być ani go nie przybywa. Więc mam nadzieję że to nie to.
Awatar użytkownika
tybur007
Początkujący
Auto:: Touran 1,9 TDI AVQ 2003r.

Post autor: tybur007 »

zacznij od najprostszej rzeczy .. --- termostat ... mały koszt a możliwe że on ci szwankuje ..
arek7812
Przeglądacz
Auto:: VW TOURAN 1,9 AVQ
Imię:: Arek
Podziękował: 93 razy

Post autor: arek7812 »

Witam.Podepne sie pod temat gdyz tez mam problem z ogrzewaniem.Jak wlacze ogrzewanie na nogi to dluzszy czas leci zimne powietrze mimo ze z kratek leci cieple.
luigisq16
Specjalista
Auto:: 1.6 TDI 2016r
Imię:: Ludwik
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowań: 14 razy

Post autor: luigisq16 »

To, że na zegarach widzimy 90 st., to nie znaczy że tak jest. :/
Walczyłem ostatnio z piecykiem i jest to tak zaprogramowane, że przy faktycznym wskazaniu 75 st. na zegarach wskazuje nam 90 st - chyba dla naszej spokojności. Przy uzyskaniu 90 nawet 98 st. rzeczywistej temperatury zegar pokazuje nam nadal 90 st. :shock:
Jednak odczucie ciepła w nawiewach jest od razu zauważalne.
Najlepiej prześledzić sobie to w sterowniku ogrzewania co się dzieje.
Z fusów wróżyć jest bardzo trudno.
Jak to ktoś mądry napisał na forum. " Nie masz kabelka? - To sobie kup!"
To wyjaśni wiele wątpliwosci i zaoszczędzi wam nerwów i czasu. :bry:
luigi sq16 - ZWzPD
ODPOWIEDZ