Zablokowany tylni zamek drzwi pasażera.

Czyli problemy z prądem w VW Touran (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)
Awatar użytkownika
Letis
Użytkownik
Auto:: Touran 2.0 AZV 2003
Imię:: Paweł
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 32 razy
Kontakt:

Re: Zablokowany tylni zamek drzwi pasażera.

Post autor: Letis »

Chyba kolega zmęczył temat i teraz jeszcze z radości nie wytrzeźwiał:) Miałem podobny przypadek w golfie 4 kolegi który to kupił to auto już z "zatrzaśniętymi" drzwiami. Udało się sposobem otworzyć (oczywiście do zamka trzeba było się dostać od strony wnętrza drzwi) i po otworzeniu widać było że drzwi te nie były otwierane dobrych parę lat. Naprawa zamka załatwiła sprawę i kolega zamiast 4 drzwiowego golfa ma już 5 drzwiowe auto :P
Obrazek
Garry
Początkujący
Auto:: 1,9 105 BKC
Imię:: Tomek

Post autor: Garry »

Plany planami ale życie je weryfikuje.
Wczoraj nie mogłem ale dzisiaj była akcja i muszę powiedzieć że zakończona sukcesem. :D

Zacząłem od propozycji turka ale sprawa wyglądała następująco.

Image

Więc ten pomysł odpadł.
Czyli demontaż fotela, części podstawy fotela. Zamocowana jest na jednej śrubie i 2 spinkach. Trzeba trochę poszarpać i jakoś idzie. Później wyszarpanie progu. Trzeba wypiąć na dole osłonę słupka środkowego. Próg trzyma się na 2 spinkach i na końcu zachodzi na maskownicę pasa. Więc tu też lekka szarpanina ale wyszedł i obyło się bez większych uszkodzeń plastików.

Image

W tym momencie dostęp do dwóch dolnych śrub jest już całkiem niezły. Oczywiście tylna śruba to nadal jednak robota dla ginekologa ;).

Po tym jeszcze dwie śrubki w rączce i obicie drzwi zdjęte.

Image

Skracając opis, próbowałem popchnąć czerwoną zapadkę , co zrobiłem ale efektu nie było. Wtedy już nie bardzo wiedząc co dalej odwróciłem propozycję turka, On sugerował żeby popuścić linkę jednak tak jak było widać u mnie nie dało się już bardziej. Dlatego zrobiłem odwrotność. Z pomocą przyszła mi pomarańczowa rurka widoczna na zdjęciu. Spokojnie można ją zastąpić pomocną dłonią do odciągnięcia klamki ;)

Image

A od środka popchnięcie w stronę klamki ramionka do którego za pomocą linki jest klamka podłączona. A oto efekt.

Image

Powiem Wam że ciężko by było odciągnąć bardziej tą rączkę gdyby był zamontowany ten biały plastik. Dlatego montując zamek, zapobiegawczo go zdjąłem. A co do starego zamka, chętnie go zbadam i poszukam przyczyny niezamykania. Ale to już inny temat.

Reasumując, blokada rodzicielska plus przesunięta linka klamki zewnętrznej = problem z otwieraniem drzwi.
Awatar użytkownika
pabloxxx
Zaawansowany
Auto:: Touran 1,9 TDI
Imię:: Paweł
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 30 razy

Post autor: pabloxxx »

gratulacje dobrze ,że zrobiłeś zdjęcia może się komuś przyda (oby nie) :D
Awatar użytkownika
turek
Specjalista
Auto:: Alhambra 7n,Ibiza 6j
Imię:: Michal
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowań: 118 razy

Post autor: turek »

no i nie ma rzeczy niemożliwych :brawa: pamiętaj tylko ze ta linka co idzie do klamki zew. nie moze być naciągnięta ( powinien zostać minimalny luz ) Robiłem to kilka razy i zawsze problem był ten sam za mocno naciągnięta linka do klamki zew. ( pierwszy raz sam ja za bardzo naciąglem i pol dnia walczyłem co jest nie tak a wcześniej wszystko działało :omatko: )
Garry
Początkujący

Turek dzięki za Twoją wcześniejsza podpowiedź. Bądź co bądź Ty mnie nakierowałeś na trop z klamką i linką. :)
Awatar użytkownika
Robcio
Użytkownik
Auto:: Touran 1,9TDI Trendline
Imię:: Robert
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 29 razy

Post autor: Robcio »

No i ok... na swieta mozesz cieszyc sie z tak prozaicznej rzeczy, jaka jest mozliwosc otwierania drzwi :brawa:
...: Touran by Robcio :...
Mobil: President Johnny II ASC/Densei EC-2002/Sirio Turbo 5000
Baza: President Lincoln/Densei EC-2023/Sirio 827
PMR: Intek HT-460scr/Motorola T5522/Nagoya NA-771
>> SQ8KMY _ 161DKC475 <<
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
viscum
Użytkownik
Auto:: 1.5 evo 7 os. 2020
Imię:: Wojtek
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 8 razy

Post autor: viscum »

Gratulacje,
Tak dla potomnych się teraz zastanawiam, czy przy założeniu, że nie ma plastiku, odciągamy klamkę i blachą, szprychą (etc) obok szyby próbujemy ruszyć ramionko - jest to możliwe ?
Druga opcja (siłowo) niszczymy ten plastik (nie kosztuje chyba zbyt dużo) na zewnątrz obok klamki - wtedy mamy dostęp do linki, luzujemy i otwieramy. Uda się ?

Jeszcze jedna sprawa - gdybyś miał założony głośnik i plastik jest na swoim miejscu - jest szansa od środka dostać się do ramionka ?
"Any customer can have a car painted any colour that he wants so long as it is black."

Obrazek
Garry
Początkujący

viscum pisze: Gratulacje,
Tak dla potomnych się teraz zastanawiam, czy przy założeniu, że nie ma plastiku, odciągamy klamkę i blachą, szprychą (etc) obok szyby próbujemy ruszyć ramionko - jest to możliwe ?
Teoretycznie można by było spróbować taką blaszką od pióra wycieraczki miedzy odciągniętą klamką za osłoną. Blaszka ta ma małe wyżłobienie więc o ile ktoś ma dużo szczęścia może się udać.
viscum pisze:Druga opcja (siłowo) niszczymy ten plastik (nie kosztuje chyba zbyt dużo) na zewnątrz obok klamki - wtedy mamy dostęp do linki, luzujemy i otwieramy. Uda się ?
To nie jest plastik tylko jakieś żeliwo. O ile użyjesz szlifierki kontowej, nie uszkodzisz, lakieru ani drzwi, i jakimś cudem usuniesz tą osłonkę koło klamki to wtedy spokojnie dasz radę. Nawet jak spadnie linka to za pomocą drucika dosięgniesz ją z powrotem i za pomocą kombinerek odciągniesz wystarczająco mocno ramię zamka. TEJ METODY NIE POLECAM. Ponieważ osłonka ta wchodzi częściowo z dziurę klamki. Więc narobi się więcej bałaganu niż było na początku.
viscum pisze:Jeszcze jedna sprawa - gdybyś miał założony głośnik i plastik jest na swoim miejscu - jest szansa od środka dostać się do ramionka ?
Odkręcamy blachę, jest na śruby 10. I metodą ginekologiczną poprzez szparę próbujemy jakimś długim śrubokrętem odciągnąć dalej rączkę. Ale chyba da się jakoś odpiąć tą blachę od szyby czy prowadnicy. Więc było by lepiej. Ale tego nie wiem.
Awatar użytkownika
viscum
Użytkownik
Auto:: 1.5 evo 7 os. 2020
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 8 razy

Post autor: viscum »

Garry pisze:
viscum pisze:Jeszcze jedna sprawa - gdybyś miał założony głośnik i plastik jest na swoim miejscu - jest szansa od środka dostać się do ramionka ?
Odkręcamy blachę, jest na śruby 10. I metodą ginekologiczną poprzez szparę próbujemy jakimś długim śrubokrętem odciągnąć dalej rączkę. Ale chyba da się jakoś odpiąć tą blachę od szyby czy prowadnicy. Więc było by lepiej. Ale tego nie wiem.
blacha trzyma się zamka na za pomocą tego plastiku, który jednocześnie zasłania konstrukcję od góry, czyli też lipa :(
"Any customer can have a car painted any colour that he wants so long as it is black."

Obrazek
Awatar użytkownika
Robcio
Użytkownik
Auto:: Touran 1,9TDI Trendline
Imię:: Robert
Otrzymał podziękowań: 29 razy

Post autor: Robcio »

Garry pisze:[...] chyba da się jakoś odpiąć tą blachę od szyby czy prowadnicy. Więc było by lepiej. Ale tego nie wiem.
...da sie, wlasnie tak robilem u siebie. Prowadnica jest zespolona z blacha, szybe nalezy odpiac od suwaka, ktory jest na prowadnicy - w tym celu nalezy zdjac gumowa zaslepke na dole, na srodku blachy; stopniowo opuszczac szybe, az w otworze blachy ukaze nam sie punkt mocowania szyby z suwakiem.

Sa tam wcisniete dwie naciete tulejki z tworzywa... mniejsza jest wewnatrz wiekszej... nalezy je wyciagnac - np. wkrecic tam dluzszy wkret i energicznie wyciagnac do siebie wraz z mniejsza tulejka. Wieksza wyciagamy bez problemu i mamy juz odpieta szybe [Uwaga! Szybe trzeba podniesc recznie do gory i najlepiej porzadnie przykleic tasma, aby nie wpadla do srodka drzwi]. Po tym zabiegu mozemy juz zupelnie wyjac blache, oczywiscie wczesniej odpinamy przewody od zamka oraz wiazke przy zawiasach.

Bulka z maslem... :D ...jak juz sie wie co i jak :P
...: Touran by Robcio :...
Mobil: President Johnny II ASC/Densei EC-2002/Sirio Turbo 5000
Baza: President Lincoln/Densei EC-2023/Sirio 827
PMR: Intek HT-460scr/Motorola T5522/Nagoya NA-771
>> SQ8KMY _ 161DKC475 <<
Obrazek
Obrazek
Garry
Początkujący

viscum pisze: blacha trzyma się zamka na za pomocą tego plastiku, który jednocześnie zasłania konstrukcję od góry, czyli też lipa :(
Ten plastik na zamku jest chyba tylko dla ozdoby :). A że w dwóch miejscach trzyma się tej blachy to można odciąć ten plastik lub stopić lutownicą.
kondziu_23
Początkujący
Auto:: 1T1, BXE, 1.9TDI
Imię:: Konrad

Post autor: kondziu_23 »

Miałem podobny problem z drzwiami przednimi od pasażera. Nie chciały się otworzyć, a przy próbie otwarcia z pilota lub od środka było słychać tylko klik-klik.

Drzwi otworzyłem bez żadnego zdejmowania boczków w sposób następujący:

Siedząc w samochodzie naciskałem przycisk otwierania drzwi na drzwiach kierowcy lub na pilocie (w tym momencie było słychać jak wszystkie zapadki się odblokowują) i delikatnie pociągałem za klamkę w uszkodzonych drzwiach. Za klamkę trzeba pociągnąć w odpowiednim momencie więc nie zrażał bym się jak nie wyjdzie za pierwszym razem. W moim przypadku za pierwszym razem miałem około 10 prób.

Konrad
Awatar użytkownika
cirek
Zaawansowany
Auto:: Touran 1T3 CFHC 2014 CUP
Podziękował: 26 razy
Otrzymał podziękowań: 34 razy

Post autor: cirek »

Cześć,

taka sprawa, czy zamek prawy przód jest zamienny z prawym tyłem?
Mam zepsuty zamek prawy tył nr części 3D4839016AD z wtyczka na 9 pinów. Nigdzie nie mogę znaleźć takiego zamka wszystkie są na 7 pin.
Ktoś może już to przerabiał?
1T3 CFHC
Awatar użytkownika
Dziadek13
Specjalista
Auto:: Touran '04 1.9TDI AVQ
Imię:: Jorg
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowań: 67 razy

Post autor: Dziadek13 »

A nie można go naprawić? np czyszczenie silniczków ,zimne luty, mikrostyki.
Awatar użytkownika
cirek
Zaawansowany
Auto:: Touran 1T3 CFHC 2014 CUP
Podziękował: 26 razy
Otrzymał podziękowań: 34 razy

Post autor: cirek »

Dziadek13 pisze:A nie można go naprawić? np czyszczenie silniczków ,zimne luty, mikrostyki.
zreanimowałem zamek, coś strasznego naprawiać to.
Klamka działa od środka i od zewnątrz, zamek rygluje i odryglowuje drzwi z pilota. Błędów brak. Ale....
Teraz na desce nie widać otwartych drzwi, widzi tylko zamknięte. Który mikrostyk uwaliłem?
1T3 CFHC
ODPOWIEDZ