cześć,
opiszę swój przypadek, czytałem sporo na różnych forach ale nie znalazłem również odpowiedzi...
kupiłem tourana z 05 roku jako uszkodzonego - po uruchomieniu mocno dymił. Zaprowadziłem auto do mechanika, okazało się, że w oleju była ropa więc mechanik stwierdził wymianę pompy vacum. Tak też zrobiłem - pompa wymieniona. Mechanik wlał stary olej z innego silnika diesla, tłumacząc że jeżeli kolejna pompa będzie zła znów do oleju dostanie się ropa i będzie to samo. Nie znam się więc mówię na test niech i tak będzie. Auto już od tego czasu tylko dymiło na zimnym silniku. Po przejechaniu 60 km, okazało się że poziom oleju wzrósł, dostawała się kolejny raz ropa do oleju (czyli myślę że poprzednia pompa vacum Boscha była dobra). Zostało spuszczone nieco oleju, ale reszta oleju została (zapewne trochę z ropą). Zostały wymienione gumki na wszystkich 4 pompowtryskach (na dwóch były nieco przetarte) i jest ok. Po przejechaniu następnych 100 km, poziom oleju nie wzrósł.
Po podłączeniu auta pod komputer, zostały sprawdzone bloki silnika.
W grupie 018 - przy depnięciu i odpuszczeniu w gaz pojawia się liczba 128.
W grupie 023 - pomiar nie przekracza -40
Auto znacznie dymi po postoju przez noc. Gdy złapie trochę temperatury (ok. 50-60 stopni) dym znika, a jest koloru lekko niebieskiego.
Podginane były "blaszki" w złączu od pompy oraz złącza przy pompowtryskach.
Bardzo proszę o podpowiedź co mogę jeszcze zrobić, by nie było dymu.
Dymi przy zimnym silniku
- marcyb3
- Expert
- Auto:: Touran 1,9 105 KM,2007r
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 141 razy
- Otrzymał podziękowań: 182 razy
Re: Dymi przy zimnym silniku
Przyjrzyj się turbine, sprawdź czy masz olej w przewodach IC no i tak jak Paweł napisał, podaj dane auta
wystukane w garażu z kluczem w ręku
wystukane w garażu z kluczem w ręku
Jestem Marcin z Jastrowia
był
VW Touran 2,0 TDI AZV 100 KW z 2003 r czarny
VW Touran 1,9 TDI BKC 77 KW z 2005 r bordowy
VW Touran 1,9 TDI BLS 77 KW z 2007 r siwy
Jest
VW Touran 1,6 TDI CAYC 77KW z 29,12,2010 r Mocca
był
VW Touran 2,0 TDI AZV 100 KW z 2003 r czarny
VW Touran 1,9 TDI BKC 77 KW z 2005 r bordowy
VW Touran 1,9 TDI BLS 77 KW z 2007 r siwy
Jest
VW Touran 1,6 TDI CAYC 77KW z 29,12,2010 r Mocca
-
- Kandydat
- Auto:: Touran
- Imię:: Paweł
Re: Dymi przy zimnym silniku
Touran 1.9 TDI z oznaczeniem silnika BXF.
Jeżeli chodzi o DPF to chyba nie ma. Można sprawdzić to np. VCDS?
Mam vectrę C, i w niej mam DPF. Czasami się wypala, pokopci przez kilka km i jest w miarę ok.
Zamieszczam filmik jak to wygląda. Auto stało 3 dni, na dworze gdy cały czas padało ale nie powinno mieć to znaczenia. Filmik nagrany zaraz po uruchomieniu.
-- Pn maja 20, 2019 21:30 --
Auto stało cały weekend. Dziś zauważyłem, że na wskaźniku (bagnecie) nie ma praktycznie oleju. Przestawiłem auto i nie zauważyłem żadnej plamy, także wnioskuję że to spalanie oleju jest przyczyną, że tak auto dymi. Co może być przyczyną, gdzie szukać?
Jeżeli chodzi o DPF to chyba nie ma. Można sprawdzić to np. VCDS?
Mam vectrę C, i w niej mam DPF. Czasami się wypala, pokopci przez kilka km i jest w miarę ok.
Zamieszczam filmik jak to wygląda. Auto stało 3 dni, na dworze gdy cały czas padało ale nie powinno mieć to znaczenia. Filmik nagrany zaraz po uruchomieniu.
-- Pn maja 20, 2019 21:30 --
Auto stało cały weekend. Dziś zauważyłem, że na wskaźniku (bagnecie) nie ma praktycznie oleju. Przestawiłem auto i nie zauważyłem żadnej plamy, także wnioskuję że to spalanie oleju jest przyczyną, że tak auto dymi. Co może być przyczyną, gdzie szukać?